Pekmez ve Faydaları

Pekmez ve Faydaları

Pekmez sürekli tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Çünkü pekmez iyi bir enerji kaynağıdır. Vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, magnezyum, kalsiyum, demir ve potasyumu destekleyerek vücuda kazandırır. Pekmez, içeriğinde yüksek şeker bulundurması ile iyi bir enerji

kaynağıdır. Birçok hastalıkların oluşumunu önler, vücudu dinç ve dinamik tutar.

Pekmez doğal bir tatlandırıcıdır. İçerisinde vücut için gerekli olan kaynaklar bolca bulunur. Normal bir çay şekerine göre besin değerleri daha yüksek ve daha sağlıklıdır. Tıpkı normal şekerdeki gibi bir kaşık pekmezde de 16 kalori bulunur. Fakat normal şekerde besin maddeleri bulunmaz. Oysa pekmez, mineral ve vitamin bakımından çok zengindir.

Kasların güçlenmesi, sinir sisteminin düzenli çalışması, vücudun ph dengesinin korunması pekmez tüketimi ile sağlanabilir. Özellikle sporun ardından 2 çay kaşığı pekmez yemek potasyum miktarının %100′ünü karşılamak demektir.

Pekmez demir açısından da kuvvetli bir besindir. Kan yapıcı özelliği ile düşük kan değerlerini normal seviyelere getirir. Kan seviyesi düşük olanlar her sabah 1 kaşık pekmez yemeliler. Emziren annelerin büyük sorunu olan kansızlıkta pekmez ile giderilebilir. Aynı zamanda pekmez diş ve kemik gelişimine de yararlıdır.

PEKMEZ NASIL YAPILIR
Ülkemizde pekmez üretimi geleneksel olarak binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Üretim daha fazla aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Eskiden beri halk arasında pekmezin insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanılmaktadır. Bir kg pekmez; bomesi 11, şıra randımanı %70 olan 5-6 kg üzümden üretilmektedir.

Pekmezlik üzümler çeşitli yöntemlerle sıkılarak şırası (üzüm suyu) elde edilir. Bu şıra üzerinde ekşiliği giderme işlemi uygulanır. Ekşiliği giderme ve durultma genel olarak %50-90 kireç içeren pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni, şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıra ekşiliğini azaltmaktır.

Kestirme işlemi; presten alınan şıra 50-60 C’ de 10-15 dakika kaynatılıp, pekmez toprağı ilave edilerek yapılmaktadır. Şıraya katılacak toprak miktarı 100 kg üzüm şırasına 1-5 kg arasında değişmektedir. Kestirilen şıra dinlendirme kaplarında en az 4-5 saat durulması için bekletilir. Bu süre sonunda kabın dibinde tortu oluşur. Şıranın berrak kısmı sifon yapılarak alınır. Berrak şıra hemen kaynatma kazanlarına boşaltılır.

Kaynatma işlemi açık yayvan kaplarda yapıldığı gibi, vakum kazanlarında daha düşük ısıda koyulaştırma işlemi ile açık renkli pekmez üretilebilir. Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca köpük oluşur. Bu köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıra üstü gittikçe kızaran köpükler bağlar, şıra içten içe kızarır. Daha sonra şıra göz göz olarak kaynar ve kendine has pekmez kokusunu yayar. Bu gözlemler sonucunda pekmezin kıvama geldiği anlaşılabilir.

Pekmez toprağıyla ekşiliği giderilen, 50-60 C’de 10-15 dakika kestirilip, tortusundan ayrılan şıranın ateşte kaynatılmasıyla elde edilen ürüne tatlı cıvık pekmez denir. Diğer bir usulde pekmeze işlenecek şıra güneş altında geniş yayvan kaplarda suyu uçurularak koyulaştırılarak günbalı denen pekmez elde edilmektedir. Türkiye’de piyasadaki katı pekmezler ise tatlı cıvık pekmeze maya katılarak ve devamlı karıştırmak suretiyle hava emdirilip ağartılması sağlanarak elde edilir.

Katı Pekmez: Cıvık pekmez ateşten indirilerek devamlı karıştırılır. Bu arada pekmez soğurken bir yandan pekmezin katılaşmasını sağlayacak maya hazırlanır. 25 kg pekmez için 5 yumurta akı, 500 g pudra şekeri ve 500 g eski pekmez katılarak pekmez devamlı savrulur. Bu şekilde rengi ağartılan pekmez bir gün bekletilip, ertesi gün tekrar iyice karıştırılır. Elde edilen katı tatlı pekmez ambalajlara alınır.

Bu yazı pekmezin faydaları, pekmezin zararları, pekmezin yapılışı, pekmezin kalorisi, pekmez nedir, pekmez nasıl yapılır, pekmez ne zaman içilmeli, pekmez nasıl içilir konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

pekmezin kalorisi, pekmezin zararları, pekmez nasıl içilir, pekmez nasıl içilmeli, gebelikte pekmez tüketimi, gebelikte pekmez, pekmez ne kadar içilmeli, pekmez kalorisi, pekmez kalori, katı pekmez nasıl yapılır

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.