Lösemi Hastalığı Neden Olur ?

  • Genel Sağlık
  • Lösemi Hastalığı Neden Olur ? için yorumlar kapalı
  • 987 kez görüntülendi

Lösemi Hastalığı Neden Olur ?

Çocukluk yıllarında en sık rastlanan kanser tipi olan lösemi,akyuvarları etkileyen bir hastalıktır. Kemik iliğinde üretilen akyuvarlar olgunlaşırken eski akyuvarlar ölür.Lösemi olduğunda normal akyuvarlardan fazla yaşayan fakat işlevi az olan akyuvarlar üretilir.

Bu normal olmayan akyuvarlar enfeksiyon ile savaşamazlar.Kan dolaşımı ile vücuda yayılıp lenf bezleri, karaciğer, dalak,beyin gibi organları etkiler.Alyuvar ve trombosit yapımını da bozarlar.

Akut ve kronik olmak üzere 2 lösemi türü mevcuttur.Akut lösemide olgunlaşmamış akyuvarlar anormal yapılırken,kronik lösemide olgunlaşmış akyuvarların anormal yapımı görülür.

Akut lösemi çoğunlukla 2-5 yaşları arasında çocuklarda görülür.

Lösemi Belirtileri

Akut lösemide dokulara oksijen sağlayan alyuvar sayısı azaldığından cilt soluk görünür,zayıflık ve halsizlik olur.Çocukta morluklar kolayca oluşur ve kanama eğilimi artar.Ateş,kas ağrısı,soğuk algınlığı belirtileri olarak da kendini gösterebilir.

İştahsızlık yüzünden kilo kaybı,ciltte küçük morluklar,kırmızı noktalar,hassas ve şişmiş lenf düğümleri,büyümüş karaciğer veya dalak,ağızda ve boğazda yaralar,diş etlerinde şişme ve kanama görülebilir.Beyni etkileyen lösemide şiddetli baş ağrıları,nöbetler,kasılmalar görülebilir.Kemiği etkileyen lösemide kemiklerde şişlik veya eklem ağrısı görülebilir.

lösemi

Lösemi teşhisi

Kan testleri ve çeşitli testler yapılır,bu testler sonucu lösemi olup olmadığı belirlenir.

Lösemi tipinin belirlenmesi için kemik iliği biyopsisi veya kemik iliği aspirasyonu yapılmalıdır.Lokal anestezi yapılarak kemiklerden birine iğne sokulur,kemik iliği ve kemik dokusu alınarak mikroskop altında incelenir.

Hastalığın yayılma miktarının belirlenmesi için bele iğne sokularak beyin omurilik sıvısından örnek alınır,akciğer filmi veya karnın bilgisayarlı tomografisi istenebilir.

Lösemi Tedavisi

Hastane veya kanser merkezine giderek antikanser ilaçlarla kemoterapi görülmesi gerekir.Enfeksiyon bulunması halinde antibiyotik de verilecektir.Tedavi yaklaşık 2 yıl sürer.

Kemoterapi yanında radyasyon tedavisi de verilebilir.

Doktorunuz düzenli kan testi yaparak ve kemik iliğini inceleyerek durumu ve lösemi belirtilerinin kaybolmasını takip edecektir.Tedavi sırasında veya sonrasında lösemi tekrarlanırsa kemik iliği nakli gerekebilir.Sağlıksız kemik iliği radyasyon ve ilaçlarla yok edilip sağlıklı vericiden alınan ilik nakledilir.

Enfeksiyon riski sebebiyle hastanın izole edilmesi gerekebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.