Kronik Böbrek Hastalığı

  • HASTALIKLAR
  • Kronik Böbrek Hastalığı için yorumlar kapalı
  • 1.079 kez görüntülendi

Kronik Böbrek Hastalığı

Kronik böbrek hastalığı; böbrekleri hasara uğratmakta olan ve böbreklerin normal görevlerini yapmasına mani olan uzun süreli bir hastalık olmaktadır. Bu hastalığın teşhisi, 3 aydan daha uzun süren bir süre gerektirmektedir. Bu hastalık sonucunda bir çok rahatsızlıkta meydana gelebilmektedir. Bunlar; tansiyon yüksekliği, kansızlık, kemik hastalığı ve kalp tıkanıklığı gibi durumlara kadar gidebilmektedir.

Ülkemizde salgın haline gelmiş önemli bir hastalık olmaktadır. Sürekli bir artış gösteren kronik böbrek hastalığı; insan hayatı için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Tedavisinin maliyetinin yüksek oluşu ise ayrı bir sorun teşkil etmektedir ve insanların büyük bir çoğunluğunun maddi sıkıntılardan ötürü adeta elini, kolunu bağlamaktadır.Bu hastalığın % 70’e yakınını da 30 yaş üzerindeki bireyler oluşturmaktadır.

Hastalığın klinik bulguları böbrek yetmezliğinin derecesi ve gelişme hızı ile yakinen ilgili olmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği bütün organları da etkilemektedir. Böbreğin ilk göstergesi ise; idrarı kontrol etme yeteneğinin azalması olmaktadır.

Kronik böbrek yetmezliğinde en çok bilinen tedavi yöntemi, bilindiği üzere, diyaliz tedavisi olmaktadır. Böbrek yetmezliği olan hastalara diyaliz tedavisi uygulanmaktadır, ancak bu tedavinin uygulanmadığı durumlarda bir hastaya tıbbi yaklaşım şöyle olmaktadır:

. Böbreklerin fonksiyonel rezervini doğru bir şekilde saptamak,

. Fonksiyonel durumu düşüren geri dönüşebilecek faktörleri saptamak ve düzeltmek,

. İlerleme sürecini durdurmaya çalışmak veya en azından bu süreci yavaşlatmak,

. Üremik sorunları önlemek ve tedavisi ile yaşam süre ve kalitesini arttırmaktır.

Kronik böbrek yetmezliğinin bu şekilde tedavisinin yanı sıra genel önlemler de almak gerekmektedir. Bunların birincisi proteinin kısıtlanması olmaktadır. Ancak tamamıyla kesmemek gerekmektedir. Çünkü, böbrek yetmezliği süreci içerisinde düşük proteinli diyetin yararları belirtilmektedir. Aslında bu konu bir tartışma konusu da olmaktadır. Ancak düşük proteinin yararlı olduğu da bilinmektedir. Önlem olarak birçok olayda olduğu gibi fazlasını almamak gerekmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.