Klavikula Kırığı Ne Zaman Kaynar Nasıl İyileşir Hangi Doktora Gitmeli?

  • Genel Sağlık
  • Klavikula Kırığı Ne Zaman Kaynar Nasıl İyileşir Hangi Doktora Gitmeli? için yorumlar kapalı
  • 964 kez görüntülendi

Köprücük kemiği kırığı yani klavikula kırığı özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde sık karşılaşılan bir yaralanma türüdür. Köprücük kemiği, üst göğüs kemiğini omuz kemiğine bağlayan parçadır. Köprücük kemiğinin kırılması genelde düşme, spor yaparken yaralanma ve trafik kazalarından sonra meydana gelir. Bazen de normal doğumda yaşanan sorunlardan, doğumun zor olmasıyla birlikte bebeğin köprücük kemiği kırılabilir.

Köprücük kemiği kırığı belirtileri

  1. Omuzu hareket ettikçe acı hissi duyma
  2. Omuzda şişme
  3. Kırık çevresinde hassasiyet
  4. Omuz çevresinde morarma
  5. Omzun üstünde veya yakınında bir çıkıntı meydana gelmesi
  6. Omzu hareket ettirmeye çalışırken çatırtı sesi duyma
  7. Omzu hareket ettirememe
  8. Köprücük kemiği kırığı olan taraftaki kolu kaldıramama
  9. Kürek kemiği kırığı olan kolu vücuda yakın tutma ihtiyacı
  10. Yenidoğan bebekler, normal doğum ile birlikte meydana gelen köprücük kemiğindeki kırıktan dolayı genellikle birkaç gün boyunca kollarını hareket ettiremezler

Köprücük kemiği kırığı nedenleri

Düşme: Örneğin omzun veya kolun üzerine doğru düşme.

Spor yaparken yaralanma: Maç yaparken rakiple omuz omuza çarpışıp köprücük kemiği kırılabilir.

Trafik kazaları: Araba, motorsiklet yahut bisiklet kazasından dolayı alınan darbe.

Doğumda: Bebek doğarken, doğum kanalından geçerken köprücük kemiğinin zarar görmesi.

Köprücük kemiği kırığı nasıl tespit edilir?

Fiziksel muayenede doktorunuz, etkilenen bölgeyi hassasiyet, şişme, deformite veya açık bir yaralanma olup olmadığı açısından kontrol edecektir. Röntgen filmi, köprücük kemiği kırığının boyutunu belirler, yerini tespit eder ve eklemlerde yaralanma olup olmadığını gösterir. Doktorunuz daha detaylı görüntüler elde etmek için BT taraması da talep edebilir.

Köprücük kemiği kırığı tedavisi

Köprücük kemiği kırığı tedavisi için Ortopedi doktoruna başvurmalısınız. Köprücük kemiği kırığı da dahil olmak üzere vücudunuzdaki kemiklerde meydana gelen herhangi bir kırığın iyileşmesi için kemiğin hareketinin kısıtlanması çok önemlidir. Köprücük kemiği kırığını hareketsiz kılmak için muhtemelen bir kol askısı takmanız gerekecektir. Yeni doğan döneminde kolu gövdeye sargı yada bandajla baitçe tespiti, daha büyük çocuklarda 8-bandajı uygulaması, Velpau bandajı uygulaması yada kol askısı ile tespit edilmesi tedavide yeterlidir.

Soğuk kompres

Köprücük kemiği kırığı yani klavikula kırığı ile karşılaşıldığında ilk yapılması gereken şey, kırık olan bölgeye soğuk kompres uygulamak olmalıdır. Bunun için buzluktan buz küpü çıkarıp atlete sarın ve köprücük kemiği kırığı olan yere üç saat aralıkla, yarım saat boyunca soğuk kompres uygulayın.

Ameliyat

Köprücük kemiği kırığında doktorlar genellikle kırığı ameliyatla düzeltme yoluna giderler. Kırık kemiğe yakın, hasar görmüş eklem veya kas dokusu da onarılır.

İlaç tedavisi

Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmak için doktorunuz ağrı kesici reçete edecektir. Şiddetli ağrınız varsa, birkaç gün boyunca güçlü ağrı kesiciler içmeniz gerekebilir.

Fizik tedavi

Fizik tedavi uygulamaları ilk tedaviden hemen sonra başlar. Halen kol askısını takarken omzunuzdaki sertliği en aza indirgemek için doktorunuzun önereceği hafif hareketler yapmanız önemlidir. Kol askısı tedavisinden sonra, doktorunuz kasları güçlendirmek, eklem hareketini ve esnekliği artırmak için ek rehabilitasyon egzersizleri veya fizik tedavi önerebilir.

Köprücük kemiği kırığı ne zaman kaynar?

Köprücük kemiği kırığının kaynama süresi genelde kemiğin hangi bölgeden kırıldığına bağlıdır. Yeni doğan dönemdeki bebeklerde 1 haftada kaynama sağlanırken, oyun çağı ve okul çağı çocuklarda ise kırık 4 haftada kaynar. Yetişkinlerde de köprücük kemiği kırığının kaynama süresi 1 ayı bulabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.