Megaloblastik Anemi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

  • Genel Sağlık
  • Megaloblastik Anemi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 920 kez görüntülendi

Megaloblastik Anemi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Megaloblastik Anemi olarak tıpta adlandırılan bu hastalığın tanımı, vücutta eksik olan bazı asit ve vitamin eksiğiyle tanımlanabilir. Bu vitamin ve asitin ise detayına girilecek olursa, folik asit ve B12 vitamini olarak söylemek mümkün olacaktır. Bunların eksiğinde ortaya çıkan bu rahatsızlık, DNA senteziyle eşleştirilebilir. Çünkü az önce bahsettiğimiz vitamin ve asitin DNA sentezinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

demir-eksikligi

DNA sentezinde eksiklik meydana geldiğinde birçok rahatsızlığın arkasından geleceğinin şüphesi yoktur. Örnek verecek olursak bunlardan başlıca olanı sentezdeki çeşitli bozukluklar ve megaloblastik değişiklik ortaya çıkmaktadır. Ayriyeten perriferik kanda da makrositer anemiye rastlanabilmektedir. Bu anemide eritrositlerin öcülleri diğerlerine nazaran daha da büyük olduğundan dolayı Megaloblastik yani büyük olan anlamındaki isim verilmiştir.

Bu hastalığın tedavisinde tek bir yönden değil, birkaç yönden ve aşamalardan oluşan bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Çünkü bu anemide eksik olan asit ve vitaminler çeşitlidir. Öncelikle folik asitin eksikliğinin tamamlanmasından bahsedip daha sonrada B12 vitaminiyle tedavi yöntemiyle yazımızı noktalayabiliriz.

Folik Asit Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Folik asit demir eksikliğinden sonra en sık karşılaşılan mikrobesin yoksunluğudur. Beslenme dengesinin bozulmasıyla ve açlıkla bağlantılıdır. Tedavisinin yapılması için ise günlük olarak 100 – 200 mcg folik asit verilerek tedavisine cevap alınabilmektedir. Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır ki Folik asitten önce B12 vitamin eksikliğinin giderilmesi şarttır. Ortalama olarak tedavi süresi ise 15 ile 40 gün arasında yer almaktadır.

B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle B12 vitamini biraz daha riskli olduğundan dolayı koruyucu dozda verilmektedir. Tanısı tamamiyle konduktan sonra hastaya 25 ile 100 mcg ile başlatılır. Daha sonra ise vücut alıştırıldıktan sonra vücuda devamlı ve kalıcı vitamin için 200 ile 1000 mcg ilave edilmektedir. Vitamin B12 eksikliği genellikle hayat boyu tedavi edilmektedir. Tedavide alyuvarların cevap vermesi 3.4.gün gibi cevap vermektedir ve daha sonrasında ise Folik asit tedavisine başlanmaktadır.

Sağlıklı Kalmanız Temennisiyle …

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.