İşte Yaşınıza Göre İdeal Uyku Saatiniz !

  • Genel Sağlık
  • İşte Yaşınıza Göre İdeal Uyku Saatiniz ! için yorumlar kapalı
  • 1.245 kez görüntülendi

İşte Yaşınıza Göre İdeal Uyku Saatiniz !

Hepimiz, uykunun genel iyiliğimiz için yaşamsal önem taşıdığını biliyoruz , Uzmanlar genellikle sağlıklı yetişkinler için yedi veya dokuz saatlik uykunun yeterli olduğunu söylüyorlar.

Uyku alışkanlıklarını inceleyen bilim adamlarına göre, genel kanının aksine 8 değil 7 saatlik sürenin optimal bir uyku süresi olduğunu ortaya koyuyor, ancak pek çok doktor bu bulguya da kuşkuyla yaklaşıyor. Fakat vücudumuzun gerektirdiği uyku miktarının her yaş için farklı olduğunu biliyor muydunuz?

Ne Kadar Uyumalıyız?

Bilinen en popüler inanç, yetişkinlerin her gece sekiz saat uyumasıdır. Ancak, bu tam olarak doğru değildir. Yaşlı yetişkinlerin bu süreden daha az uykusu olmalı, 18 yaşından küçük çocuklar çok daha uzun süre uyumalıdır.

Yaşa Göre İdeal Uyku Süresi ise ;

* 0-3 aylık yeni doğanlar için ideal uyku süresi 14 ila 17 saattir. Bebeklerin 19 saatten daha uzun süre uyuması tavsiye edilmez.
* 4-11 aylık bebekler için bu süre 12-15 saat arasında değişiklik gösterebilir.
* 1-2 yaş aralığındaki çocuklara 11-14 saatlik uyku önerilir.
* 3-5 yaş arasındaki çocuklara ise 10-13 saatlik bir uyku yeterlidir.
* 6 ila 13 yaşındaki çocuklara 9 ila 11 saatlik uyku tavsiye edilir.
* 14-17 yaş arasındaki genç bireyler için ideal uyku süresi 8-10 saat olarak ifade edilir.
* 18 ila 25 yaşındaki genç yetişkinlere ve 26 ila 64 yaşındaki yetişkinlere ise 7-9 saatlik uykunun yeterli olacağı düşünülüyor.
* 65 yaş üstü ileri yaşlarda ise 7-8 saat uykunun ideal olduğu savunulmaktadır. Ayrıca Hamilelikte uyku ihtiyacı artış gösterir. Genç bireylerde ise melatonin hormonu daha geç salgılandığından geç yatma ve geç kalkma gibi alışkanlıklar görülebilir. Genç bireylerde fazla uyku vücudun büyüme evresinde oluşu ve büyüme hormonlarının uyku esnasında daha aktif hale gelmesinden kaynaklanmaktadır.


Uyku sorunu yaşayanlarda ise ;

* Sabit Ağrı : Sırt üstü ağrılarının ve sırt kasları zayıfladığı için aşırı uykuya sebep olabilir. Bu sorunu tedavi etmek için iyi bir yol sırt kaslarınızı güçlendirmek için düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Bu hem sağlıklı sırt kaslarına hemde sağlıklı uyku almanıza sebep olur.

*Ağırlık Sorunları : Metabolizmamız çok uzun süre uyurken yavaşlıyor. Dolayısıyla, enerjimizi kullanmak yerine muhtemelen onu saklayacağız ve böylece biraz fazla kilo alacağız. Bu alışkanlığı çok uzun süre uygularsak, obez olabiliyoruz .


* Depresyon ve Kaygı: Depresyon veya kaygı aşırı uykulu veya uykusuzluğa neden olabilir. Genel istatistik depresyon veya anksiyete hastalarının yaklaşık yüzde 15’inin zihinsel sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini düşündüğünü göstermektedir.

* Baş Ağrısı: Eğer sürekli baş ağrısı yaşıyorsanız bu uyku probleminden kaynaklı olabilir.

* 2 tip diyabet. : Vücudumuz glikozu işlerken çok fazla veya çok az uyku sorunu yaşamaya sebep olabilir. Bu, insülin direncine ve tip 2 diyabete neden olabilir .

* Kardiyovasküler Durum: İnsan kalbi, tam kapasite ile çalışmak için dinlenme ihtiyacı duyar, ancak çok fazla veya çok az dinlenme faaliyetlerini engelleyebilir. Yapılan bir araştırmada fazla uykunun koroner kalp hastalığı geliştirme şansının 8 saat civarında uykulara kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ayrıca Diyabet, obezite ve koroner kalp hastalığı gibi aşırı uykudan kaynaklanan daha fazla rahatsızlığın kombinasyonu bazen ölümcül olabilir.

Aşırı Uykuyu Önlemek için ;

Sıkı bir uyku programı yapın ve her gün takip ettiğinizden emin olun.
Yatmadan önce en az bir saat herhangi bir elektronik cihaz kullanmayın.
Yatmadan önce birkaç yoga yada rahatlama egzersizi yapın.


Yatmadan önce soğuk bir duş alınız.
Gün boyunca düzenli egzersizler yapınız.
Zihninizi aktif ve uyanık tutmak için vücudunuzun sulu olmasını sağlamak için gün boyunca su içiniz.
Hedefinize ulaşmaya çalışırken, beyninizi aktif ve uyanık tutacak bir etkinlik yapmaya çalışınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.