Horlamak Uykunuzu mu Bölüyor?
Bizi ve çevremizdekileri rahatsız eden horlama sesi, burnumuzdan ve ağzımızdan aldığımız nefesi engelleyen şeylerden kaynaklanır. Horlamak hastalık olarak kabul edilmiyor, sağlığınıza da çok büyük bir etkisi yok fakat uykunuzun kalitesini negatif olarak etkileyebilir ve ayrıca vücudunuzdaki başka bir probleme de işaret ediyor olabilir.
Eğer horlamanız sizi bütün gece ayakta tutuyorsa ya da uykunuzda yeterince dinlenmenizi engelliyorsa, muhtemelen bu problemden uzaklaşmanın bir yolunu arıyorsunuzdur. Horlamak çok yaygın bir durum olsa bile, bir çok ailede ve çiftte büyük oranda strese sebep olabilir. Bu yüzden, bugünkü yazımızda sizinle, sizi uykunuzdan eden, partnerinizi, eşinizi veya ailenizi rahatsız eden horlamayı önleyen en etkili yöntemleri paylaşmak istiyoruz.
Horlamayı Önlemek ve Azaltmak için Bazı Öneriler
- Yatmadan önce uzak durmamız gereken şeyler: alkol, ilaç, kahve ve ağır yiyecekler. Uykuya gitmeden önce bunları kullanmak horlama ihtimalinizi arttırabilir ve bu probleme zaten sahipseniz durumu daha da kötüleştirebilir. Alkol boğazınızdaki kasları aşırı derecede rahatlatarak horlamaya sebebiyet verir. Gece aşırı ve yüksek kalorili yiyecekleri yemek de solunum yollarınızda engel oluşturabilir ve diyaframınızın kasılmasına sebep olarak horlamayı arttırabilir.
- Nevresim, çarşaf ve yastık kılıflarınızı düzenli olarak yıkayın. Aynı nevresimi çok uzun süre kullanmak toz akarlarının ve diğer alerjiye sebep olan canlıların oluşması için harika bir ortam yaratır. Bu durum, alerjisi olmayan insanlarda bile tıkanma yaratıp, nefes alıp vermeyi zorlaştırarak horlamaya davetiye çıkarabilir.
- Yan tarafınıza dönerek uyuyun. Horlamayı azaltmak için en iyi uyku pozisyonu yan tarafınıza yattığınız pozisyondur. Sırt üstü uyuduğunuzda, diliniz damak ve boğazınızın arasında kalıp nefes alıp vermenizi daha da güçleştirir. Yan tarafınızda uyumanın en iyi yöntemi sırtınızın arka tarafına küçük bir tenis topu koymaktır, böylelikle uyurken dönmeye çalıştığınızda bu top sizi rahatsız edecek ve yan yatma pozisyonuna geri döneceksiniz.
- Alerjilerinizi tedavi ettirin. Eğer kronik bir alerjiniz varsa veya sık sık tıkanıyorsanız bunlar horlamanıza sebebiyet veriyor olabilir. Alerjilerinizden uzaklaşmak ve horlamayı tamamen önlemek için dekonjestan veya antihistamin ilaçlar almak iyi bir fikir olabilir. Fakat mutlaka bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışın, ve çok uzun bir süre boyunca kullanmamaya çalışın.
- Aşırı kilolu olmaktan kaçının. Obezite ve aşırı kilo horlama ihtimalinizi yükseltir. Bunun sebebi, fazla ağırlığın solunum yollarına baskı uygulaması ve nefes almanızı daha da güçleştirmesidir. Eğer aşırı kilonuz varsa, bu fazla kilolardan kurtulmanın yollarını araştırmaya başlayın. Bu şekilde hem horlamayı önlersiniz hem de fazla kilolardan kurtulmanız sağlığınız için daha iyidir.
- Ekstra yastıklar kullanın. Başınızın daha yüksek bir seviyede olması solunum yollarınızın açık olmasını sağlayarak horlamayı önlemenize yardımcı olacaktır.
Horlama ile Başa Çıkmak için Ev Yöntemi Tedaviler
Üstteki önerilerin yanı sıra, horlamaya karşı savaşmak için aşağıdaki ev yapımı tedavileri de denemelisiniz.
Nane veya yeşil nane ile gargara yapmak
Soğuk algınlığı veya alerji sebepli horlamayı tedavi etmek için nane çok etkili olabilir. 1 bardak soğuk suya 1 damla nane veya yeşil nane yağı damlatın ve bu karışımla gargara yapın.
Sedef otu ve zeytin yağı
Bu basit tedavi solunum yollarınızı temizlemenize yardımcı olarak, rahatsız edici horlamaya karşı savaşmanızı sağlayacaktır. 50 gram sedef otunu rendeleyin ve 1 şişe zeytinyağının içine koyun. Bu karışımın 14 gün beklemesini sağlayın ve ardından bu karışım ile her gece yatağa yatmadan önce burnunuzun çevresine, boynunuza ve boğazınıza hafif ve nazik bir masaj yapın.
Limon ve bal
Bu tedaviyi hazırlamak için, 1 adet taze limonun suyunu sıkın ve 3 yemek kaşığı bal ekleyin. İyice karıştırın ve uyumadan önce bu karışımı için.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.