Göz Nezlesi (Konjonktivit) Belirtileri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Göz Nezlesi (Konjonktivit) Belirtileri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 852 kez görüntülendi

Göz Nezlesi (Konjonktivit) Belirtileri ve Tedavisi

Göz nezlesi (konjonktivit), özellikle çocuklarda görülür. Göz nezlesi bir ya da iki gözü birden etkileyebilir. Göz nezlesinin bazı formları bulaşıcı olabilir, okulda ve evde kolayca yayılabilir.

Konjonktivit genelde fazla önemli bir rahatsızlık olmamasına rağmen, nadiren de olsa ciddi problemler ortaya çıkarabilir.

Göz Nezlesi Nedir?

Göz nezlesi göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva adlı ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.

Göz nezlesi viral (virüs yoluyla) ya da bakteriyel bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir. Ayrıca havadaki polen ve duman, yüzme havuzlarındaki klor ve kozmetiklerin bileşenleri ya da gözle temas eden tahriş edici diğer maddelerden dolayı göz nezlesi oluşabilir. Bel soğukluğu ya da klamidya gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıklar da göz nezlesinin nadiren nedeni olabilir.

Göz Nezlesi Belirtileri

Göz nezlesi olan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Bir ya da iki gözde birden pütürlü ağrı
  • Bir ya da iki gözde kaşınma ya da yanma hissi
  • Aşırı göz sulanması
  • Göz akıntısı
  • Göz kapağı şişmesi
  • Gözlerde solma
  • Işığa karşı artan hassasiyet

Göz Nezlesinin Nedenleri

Göz nezlesinin nedenleri etken maddeye göre değişkenlik gösterebilir. Göz nezlesinin alerjik, bulaşıcı ve kimyasal olmak üzere 3 temel nedeni vardır.

Alerjik Konjonktivit (Alerjik Göz Nezlesi)

Alerjik konjontivit genelde sezonluk alerjisi olan kişilerde görülür. Bazen gözle temas eden bazı maddeler alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.

Dev Kabarcıklı Konjonktivit gözde kronik olarak bulunan yabancı bir maddeden dolayı ortaya çıkan bir alerjik konjonktivit çeşididir. Bu durum yaygınca sert kontakt lens kullanan ya da sık sık çıkarılmayan yumuşak kontakt lens kullanan kişilerde ve göz çevresinde ameliyat dikişi olan kişilerde görülebilir.

Bulaşıcı Konjonktivit (Bulaşıcı Göz Nezlesi)

Bakteriyel konjonktivit derideki ya da sindirim sistemindeki bazı bakteri çeşitlerinden kaynaklanır. Enfeksiyon ayrıca böceklerden taşıma yoluyla, diğer insanlarla fiziksel temasla, elleri yıkamadan göze dokunmayla veya kirli makyaj malzemesi ve yüz losyonu kullanımıyla ortaya çıkabilir.

Viral konjonktivit çoğunlukla soğukla ilgili virüslerle bulaşır. Genelde öksürme ve hapşırmayla insandan insana bulaşır. Ayrıca virüs vücudun mukus zarı ile bağlantılı olan akciğer, boğaz, burun, gözyaşı kanalları ve konjonktiva ile de yayılabilir.

Oftalmia Neonatorum bakteriyel konjonktivitin yeni doğan bebeklerde görülen şiddetli bir formudur. Bu acilen tedavi edilmediği takdirde kalıcı göz hasarlarına yol açabilir. Oftalmia Neonatorum yeni doğan bir bebek rahim yolundan geçerken Klamidya ya da bel soğukluğuna maruz kalması sonucu görülebilir.

Kimyasal Konjonktivit (Kimyasal Göz Nezlesi)

Kimyasal konjonktivit hava kirliliği, havuzlardaki klor ve zehirli kimyasallar yoluyla ortaya çıkabilir.

Göz Nezlesi Tedavisi

Göz nezlesinin tedavisi aşağıdaki amaçları içerir:


  • Hastanın rahatını sağlamak
  • Enfeksiyonun veya iltihabın etkisini azaltmak
  • Bulaşıcı formdaki göz nezlesi enfeksiyonlarının yayılmasını engellemek

Konjonktivitler için uygun tedavi nedenine bağlıdır.

1 Alerjik Konjonktivit

İlk aşama mümkünse tahriş edici maddeyi almaya yönelik olmalıdır. soğuk baskı ve yapay gözyaşı orta şiddetteki vakaları tedavi etmede etkilidir. Daha şiddetli durumlarda ise steroit olmayan antienflamatuar ilaçlar ve antihistaminler kullanılır. Dirençli alerjik konjonktivitlerde topikal steroit göz damlaları kullanılabilir.

2 Bakteriyel Konjonktivit

Bu konjonktivit çeşidi genellikle antibiyotik göz damlalarıyla ya da kremleriyle tedavi edilir. İyileşme tedaviden 3-4 gün sonra gerçekleşir. Fakat hastalığın nüksetmemesi için antibiyotikler sonuna kadar kullanılmalıdır.

3 Viral Konjonktivit

Bu konjonktivit için virüsü ortadan kaldırıcı damlalar ya da kremler mevcut değildir. Antibiyotikler viral enfeksiyonlar için ilaç değildir. Tıpkı nezle virüsü gibi virüs 2-3 haftalık döngüsünü tamamlamak zorundadır. Belirtiler soğuk kompresle (soğuk suyla ıslatılmış havlu gibi) ve yapay gözyaşı solüsyonlarıyla azaltılabilir. En kötü durumlarda topikal steroit damlalar iltihap kaynaklı rahatsızlığı azaltmada kullanılabilir. Fakat bu damlalar enfeksiyonun süresini kısaltmaz. Bazı doktorlar enfeksiyonun süresini kısaltmak için oftalmik iyotla göz yıkama işlemi uygulayabilir. Fakat bu uygulamanın da kesin sonuç verdiğine dair bir çalışma da henüz mevcut değildir.

4 Kimyasal Konjonktivit

Kimyasal konjonktivit durumunda gözleri saline ile yıkama ve topikal steroitler kullanılır. Daha şiddetli kimyasal sakatlıklar acil tıbbi müdahale gerektirir. Özellikle alkali yanıkları göz içi hasarlara hatta gözlerin kaybına bile yol açabilir.

Kontakt Lens Kullananlar

Kontakt lens kullananlar rahatsızlık esnasında lensleri çıkarmalıdır. Göz nezlesine kontakt lensler neden oluyorsa göz doktoru lensleri ya da dezenfeksiyon solüsyonunu değiştirmeyi
önerebilir. Göz nezlesinin nüksetmesini engellemek için daha sık çıkarılarak kullanılması önerilir.

Kişisel Bakım

Göz nezlesinin yayılmasını engellemek için temizliğe dikkat etmek gerekir. Enfeksiyon teşhisi konduğu anda aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:

  • Ellerinizle gözlerinize dokunmayınız.
  • Ellerinizi sık sık yıkayınız.
  • Günlük olarak havlunuzu değiştirin ve başkalarıyla ortak kullanmayınız.
  • Başkasının göz kozmetiklerini ya da kişisel göz bakım araçlarını kullanmayınız.
  • Lens kullanımı konusunda doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alınız.

Bakteriyel ya da viral konjonktivitlerde rahatsızlığı azaltmak için gözün etkilenen kısmına sıcak kompres uygulamak etkili olabilir.

Alerjik konjonktivitlerde gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının. Sıcak kompres yerine soğuk kompres uygulayın. Antihistamin göz damlaları belirtileri hafifletmede etkilidir ve kayganlaştırıcı göz damlaları da alerjenin atılmasını sağlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.