Ekşi Üzümün Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Ekşi Üzümün Faydaları için yorumlar kapalı
  • 1.442 kez görüntülendi

Ekşi Üzümün Faydaları

Bitkiler, meyveler sağlık açısından eskiden beri faydalarıyla bilinen organik takviyelerdir. Günümüzde tam organik ürün bulmak her ne kadar zor olsa da yine de faydaları devam etmektedir. Yani organik olmayan ürünlerin tamamen kötü olduğunu söylemek de doğru olmaz. Üzüm açısından değerlendirilince de ekşi üzümlerin yani koruk olarak da bilinen bu meyvelerin birçok faydası olduğu bilinmektedir. Ekşi üzümün faydaları öncesinde bu noktada içerisinde neler olduğuna bakılabilir.

Ekşi Üzüm İçinde Ne Var

Ekşi üzümün içinde mineral açısından birçok madde görmek mümkündür. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum barındıran koruk, ekşi tadını da elma asidi ve tartarik asit nedeniyle almaktadır.  Henüz tam olgunlaşmayan üzüm çeşidi olmasına rağmen şerbeti yapılır ve içeriği faydalıdır. Antioksidanlar açısından da zengin bir içeriği olduğu söylenebilir. Tabi bu noktada içerik açısından tatlı üzümle ne gibi farklar olduğunu da ele almak gerekmektedir.  Besin değeri açısından benzer özellikler göstermekle beraber vitamin, mineral ve antioksidan ve de fitosteroller açısından birtakım farklar söz konusudur. Ekşi üzümlerdeki karbonhidrat miktarı tatlı üzümlere göre daha azdır. Ancak besin değeri bakımından ekşi üzümlerin daha yüksek besin içerdiği bilinmektedir.

Ekşi Üzümün Sağlığa Faydaları 

Ekşi üzümün yararları konusuna gelince de bunun birçok açıdan değerlendirilmesi yapılabilir.

Tümörle mücadele eden fitosterol barındırır. Değerli bir besin maddesi olan fitosteroller taze meyve ve sebzelerde sık görülen maddelerdir. Bunların en önemli etkisi tümör oluşmasını engellemesi ve bu şekilde uzun vadede risklerin azalmasıdır. Yani kanser riskini önlemek açısından anti tümör ekşi üzüm kullanılabilir.

  • Kolesterolün etkilerini azaltması önemli bir diğer faydasıdır. Ekşi üzüm içerisinde bulunan maddeler damar içerisindeki lipit oluşumunu ve birikimini engellemektedir. Yani damar içerisindeki sorunları önlemek için ekşi üzüm faydalı bir meyvedir. Ayrıca kötü kolesterolü düşürmesi, iyi kolesterolü de yükseltmesi ile kolesterol sorunu yaşayan kişilere de artı katkı sağlar. HDL –iyi kolesterolün yükselmesi ve LDL-kötü kolesterolün seviyesinin düşmesi ekşi üzümün tüketilmesinde önemli bir belirleyici nedendir.
  • Serbest radikallere karşı antioksidan etkisinin olması ekşi üzümün diğer bir artısıdır. Vücutta zararlı serbest radikaller vardır ve bunlara karşı etkili bir antioksidan madde olması birçok açıdan önemlidir. Hücrelerin yenilenme hızı bu şekilde sorunsuz devam eder. Fenolik madde içermesi nedeniyle de olumlu etkileri bulunmaktadır.
  • Anemi sorunu olanlar için ekşi üzüm yemek epey faydalı olacaktır. Demir minerali bakımından düşünüldüğünde ekşi üzümün içeriğinin epey faydalı olduğu görülecektir. Özellikle kansızlığının nedeni B12 olan kişilerde ekşi üzüm tüketimi epey avantaj sağlar.

Üzümün Cilt İçin Genel Faydaları

Üzüm cilt sağlığı için birçok kozmetik ürün formülünde kullanılan bir içeriktir.  Bunda temel neden gençleştirici etkisinin olması ve daha birçok açıdan da faydalarının görülmesidir. Genel olarak cilt sağlığına katkıları şu açılardan görülmektedir:

  • Cildi güneş yanıklarına karşı korur. Üzüm çekirdeği ekstresi kendiliğinden ultraviyole ışınlarına karşı bir koruma sağlamaktadır. Güneş yanıkları nedeniyle cilt yapısında ciddi bir hasar olduğunda kızarıklık ve savunma yapısının bozulması gibi durumlar olduğunda etkili bir filtre görevi görecektir. Hücrelerin yenilenerek taze bir cilt yapı oluşturmasında faydası görülmektedir.
  • Üzüm çekirdeği ekstresi olan ürünler ya da bunun kullanıldığı malzemeler cilt yapısının daha uzun süre nemli kalmasını sağlayacaktır. E vitamini bakımından zengin bir içerik olması bunda etkilidir. Ölü hücrelerden arındırılması, cildin nemli ve sağlıklı bir yapı kazanmasında etkili olur.
  • Gençleştirici etkiye sahiptir. Üzüm ekstresi kolajen oluşumu için gerekli  C vitamini barındırmaktadır. Bu da cilt hücrelerinin daha hareketli olmasını sağlar.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.