Eğilince Burundan Su Akması Neden Olur?

  • Genel Sağlık
  • Eğilince Burundan Su Akması Neden Olur? için yorumlar kapalı
  • 2.000 kez görüntülendi

Eğilince Burundan Su Akması Neden Olur?

Burundan su akması genellikle grip ve nezle rahatsızlıklarında görülmektedir. Burun akıntısının yoğun olduğu kış aylarında da burundan su gelebilir. Ancak eğilince burundan su gelmesi her zaman bu kadar masum bir nedene bağlı olmayabilir. Burundan akan su bazı durumlarda omurilik sıvısı da olabilir. Bu nedenle mutlaka hekime başvurulması gereken ciddi bir konudur. Asla göz ardı edilmemeli ve bekletilmeden uzman yardımına başvurulmalıdır.

Burundan su akması durumunda sıvının beyin suyu veya omurilik sıvısı olup olmadığının araştırılması için tanı süreci işlemektedir. Zorlu bir süreci ifade eden tanı aşamasında omurilik sıvının akıp akmadığı tespit edilmeye çalışılmaktadır. Burundan gelen suyun omurilik sıvısı olup olmadığının anlaşılması adına, sıvıdan alınan örnekler laboratuvarda incelenmektedir. Eğilince burundan akan su omurilik sıvısı değilse o zaman korkulacak hiçbir durum yoktur. Tıbben sağlığı tehdit eden bir unsur oluşmamaktadır.

Omurilik Sıvının İşlevi

Omurilik sıvısının önemi beyni beslemesinden kaynaklanmaktadır. Beyin, kafatasında bulunan omurilik sıvısının içerisindedir. Beynin yukarıda kalmasını sağlayan omurilik sıvısı, çeşitli nedenlere bağlı olarak burundan gelebilir. Oldukça tehlikeli kabul edilen bu durum hastalar tarafından fark edilmediği için risklidir. Genellikle burun akıntısı sanıldığı için göz ardı edilmekte ve ilerleyen süreçte ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Omurilik sıvısının azalmasının neticesinde beyin yavaş yavaş aşağıya inmeye başlamaktadır. Beynin konum değiştirmesi, insan hayatını etkileyen ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. yaşamsal fonksiyonları etkileyen bu durum, zamanla bedensel hareketlerde zorlanmalara da sebep olmaktadır.  Beynin, işlevini olması gerektiği gibi yerine getirememesi sonucunda vücutta kalıcı hasarlar oluşabilmektedir.

Omurilik Sıvısı Neden Akar?

Omurilik sıvısının akması travma ve hasarlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Darbelerin neden olabileceği gibi kendiliğinden de gelişebilen bir durumdur. Kafatasında burna yakın bulunan bazı kısımlar zayıf nitelik taşımaktadır. Dolayısıyla ufak darbelerden dahi etkilenmeleri söz konusu olabilmektedir. Söz konusu bölgelerde kemik yapılarının incelmesi, omurilik sıvısında akıntı yaşanmasının temel sebebini oluşturmaktadır.

Rahatsızlığın kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görüldüğü dikkat çekmektedir. Rahatsızlığın tetiklenmesinde kilonun da etkili olduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyon hastalarında omurilik sıvısının akıntısı daha sık gerçekleşmektedir. Eğilince akan omurilik sıvısı, ayrıca sabah kalkınca da akmaktadır. Şeffaf olan omurilik sıvısı, iltihaplı yapıya sahip olmadığından dolayı nezle akıntısından ayrılmaktadır.

Omurilik Sıvısının Azalma Belirtileri

Omurilik sıvısının aktığının işareti olan bir takım belirtiler bulunmaktadır. Beyin sıvının azalması kişide ciddi derecede baş ağrısı yapmaktadır. Akıntıların devam etmesi zamanla ağrıların şiddetini arttırmaktadır. İlk belirti kendini ağrı olarak gösterirken ilerleyen süreçte denge kayıpları, kulak çınlaması yaşanmaktadır.

Bel ve sırt bölgesinde ağrılara neden olan omurilik sıvısı azalması migren ve sinirsel hastalıklarla sıklıkla karıştırılmakta ve yanlış teşhis konulabilmektedir. Bu nedenle burundan akan sıvıdan örnekler alınması ve laboratuvar testleri yapılması gerekmektedir.

 

 

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.