Dalak : Yer, İşlev, İlgili Koşullar, Testler ve Tedaviler

  • Genel Sağlık
  • Dalak : Yer, İşlev, İlgili Koşullar, Testler ve Tedaviler için yorumlar kapalı
  • 1.697 kez görüntülendi

Dalak : Yer, İşlev, İlgili Koşullar, Testler ve Tedaviler

Uyku, karnınızın sol üst kısmında, karnınızın sol tarafında bulunan yaklaşık 4 inç uzunluğunda bir organdır. Bir dalak, çeşitli insanlar arasında farklı şekillerde ve boyutlarda bulunabilir, ancak en yaygın şekil ve boyut, yüksekliği 4 cm kadar olan mor yumruk şeklinde bir organdır. Göğüs kafeniz dalağı her türlü fiziksel hasara karşı korur, bu nedenle anormal bir şekilde şişene kadar hissedemezsiniz.

Dalağın, vücudun birkaç önemli işlevine yardımcı olmaktan ve onları desteklemekten sorumludur. Eski kırmızı kan hücrelerinin geri dönüşümü için kullanılır ve trombositlerle birlikte beyaz kan hücreleri dalakta depolanır. Kanı filtrelediği için bağışıklık sisteminin hayati bir parçasıdır . Ayrıca, vücudunuzun menenjit ve zatürree gibi her türlü bakteri ve bulaşıcı ile etkin bir şekilde savaşmasını sağlar.

Dalak Koşulları

1. Aksesuar Dalak

Araştırmalar, yaklaşık% 10 kişinin çok küçük bir ekstra dalak geçirme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, hiçbir zaman herhangi bir hasar veya bozulma yaratmadığından herhangi bir tedavi gerektirmez.

2. Büyümüş Dalak

Bir splenomegali olarak da bilinen, anormal derecede büyük bir dalak, lösemi ve lenfoma gibi kan kanserleri, karaciğer enfeksiyonları , viral mononükleoz ve diğer birçok hastalık gibi çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklanır .

3. Yırtılmış Dalak

Dalak göğüs kafesi tarafından korunsa bile, yine de zarar görebilir. Dalak patladığında, kontrol edilemez ve zarar veren iç kanamaya neden olur ve bu ciddi bir ölümcül acil duruma yol açar. Yırtılmış bir dalak gerçekten yaşamı tehdit eder ve dalak yaralandığında, yaralanmayı hızlı bir şekilde bir yırtılma izler. Bununla birlikte, bazı diğer durumlarda, yırtılma sıklıkla yaralanmanın meydana gelmesinden günler hatta haftalar sonra gerçekleşir.

4. Orak hücre hastalığı

Bu genetik olarak kalıtsal bir anemi türüdür ve anormal kırmızı hücrelerin kanı tahrip ettiği ve damarlardaki kan akışını durdurduğu zaman ortaya çıkar. Bu, temel olarak dalağa zarar veren birkaç önemli vücut organında ciddi hasara neden olabilir. Orak hücre hastalığından muzdarip olan hastalar, dalak yardımıyla engellenen enfeksiyonları ve hastalıkları engellemek ve ortadan kaldırmak için bağışıklama gerektirir.

5. Trombositopeni

Daha yaygın olarak anormal derecede düşük trombosit sayımı olarak bilinen kan dolaşımında dolaşan trombosit miktarında anormal bir azalmaya neden olur. Bir dalak genişlediğinde, çok sayıda trombosit saklayabilir ve bu kan dolaşımındaki miktarlarını azaltır.

Dalak İçin Testler ve Tıbbi Muayene

1. Kemik iliği biyopsisi

Bu prosedür, kemik iliği örneği almak için büyük bir kemiğin içine, örneğin pelvik kemiğe bir iğne sokmak suretiyle gerçekleştirilir. Lenfoma ve lösemi gibi splenomegaliye neden olan hastalıklar, kemik iliği biyopsisi yapıldıktan sonra teşhis edilir.

2. Bilgisayarlı tomografi

Doktorlar, dalakta ve dalağın etrafındaki organlarda birkaç X ışını elde etmek için CT taraması kullanır. Bilgisayar, karın bölgesinin son derece içgörülü görüntülerini sağlar. Ve görüntü kalitesi, hastanın damarlarına kontrast boya enjekte edilerek arttırılabilir.

3. Karaciğer ve dalak taraması

Bu prosedür, kola küçük bir miktar radyoaktif boya enjekte edilerek yapılır. Boya vücut içinde dolaşır ve daha sonra dalak ve karaciğerde toplanır.

4. Manyetik rezonans görüntüleme

Bir MRI taraması, karın bölgesinin içgörülü görüntülerini elde etmek için manyetik dalgalar kullanır ve kontrast damarı damar içine enjekte edildikten sonra, MRI taraması dalağa doğru akan kan akışını da ölçebilir.

5. Fiziksel muayene

Doktor dalağı karnına bastırıp sol göğüs kafesini hissederek genişleme belirtileri olup olmadığını kontrol edebilir. Doktor ayrıca splenomegaliye yol açan hastalık semptomlarını fizik muayene ile de inceleyebilir.

6. Ultrason

Organları ve dalağı yansıtarak oldukça ayrıntılı görüntüler sağlayan zararsız ses dalgaları yaratan bir probun karın üzerine yerleştirilmesiyle ultrason yapılır. Doktorlar splenomegali tanısı koymak için bir ultrason kullanır.

Dalak Tedavileri

Dalak rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılan tedaviler mutlaka dalağın iyileşmesine odaklanmayı gerektirmez, aksine, dalaktan sorumlu olan altta yatan nedeni tedavi etmeyi amaçlar.

1. Splenektomi

Dalağın çıkarılmasını içeren cerrahi bir prosedür. Bu, büyük bir insizyon içeren bir laparotomi veya birkaç küçük insizyon gerektiren bir laparoskopi ile yapılabilir.

2. Aşılar

Dalak cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra dalağın yokluğu hastayı her türlü enfeksiyon ve bakteriye karşı daha savunmasız hale getirir. Bu nedenle, S. pneumonia ve H. influenza gibi çeşitli bakteri türlerini yok etmek için aşı yaptırmak çok önemlidir.

Unutmayın, dalağınız lenfatik sisteminizin hayati bir organıdır ve birkaç doğal ilaç, bitki ve yiyecek yardımı ile sağlıklı ve güvende tutabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.