Burunda Karıncalanma Ve Uyuşma Neden Olur Nasıl Geçer?

  • Genel Sağlık
  • Burunda Karıncalanma Ve Uyuşma Neden Olur Nasıl Geçer? için yorumlar kapalı
  • 1.148 kez görüntülendi

Burunda Karıncalanma Ve Uyuşma Neden Olur Nasıl Geçer?

Burun çevresinde kaşınma ve uyuşma bazı insanların en önemli problemlerinin başında gelmektedir. Burnunda adeta birşeylerin gezindiği hissine neden olan burun kaşınması oldukça rahatsız edici bir durumdur. Refleks olarak elle müdahale ihtiyacı doğurması bakımında kişinin günlük yaşantısını etkileyen bir durum olabilmektedir. burunda meydana gelen kaşıntı ve karıncalanma hissi genel olarak alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Burun genelinde olmasının yanında burnun belli bir bölgesinde ya da burun çevresinde de ortaya çıkabilmektedir.

Burunda meydana gelen kaşıntı ve karıncalanma burna kaçan toz benzeri partiküllerden de kaynaklanabilmektedir. Açık ortamlarda çeşitli faktörler bu hisse neden olabilirken, kapalı ortamlarda ise havasızlık ve çeşitli mikroorganizmalar kaşıntı yapmaktadır. Göz ardı edilmemesi gereken bu rahatsızlık, uzun sürmesi durumunda tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Aniden ortaya çıkan kaşıntı ve karıncalanma hissi bir takım hastalıkların da habercisi olabilir. Bu rahatsızlıklar; herpes, hipoparatiroid ve hipokalsemidir.

Rahatsızlığın Ortaya Çıkma Nedenleri

Burun karıncalanması ve uyuşmasının çok değişik nedenleri bulunmaktadır. Burun çevresi iltihabı kaşıntıya neden olabileceği gibi sinüzit, vitamin eksikliği, toksit etkileşimler ve çölyak hastalığı da aynı etkiyi göstermektedir. Genellikle alerjik olarak bilinmesine karşın, bir takım hastalıklar da burun kaşıntısı olarak kendisini gösterebilmektedir. Burunda kaşıntı ve karıncalanmaya neden olan faktörler;

Alerjik reaksiyonlar; Farkında olunmasa da insanların günlük hayatta düzenli olarak kullandıkları ürünlere karşı alerjileri olabilir. Bu durum burunda kaşınma ve karıncalanmaya neden olmaktadır. Örneğin; nemlendirici, diş macunu, parfüm ve makyaj malzemeleri alerjik içeriğe sahip olabilmektedir. Bu nedenle kullanılan kimyasalların içerikleri hakkında bilgi edinilmelidir.
Prodromal Herpes; Bir çeşit virüsün neden olduğu bu rahatsızlık, yüz bölgesinin değişik yerlerinde yaralar açılmasına neden olmaktadır. Yüzde oluşan yaralar burun bölgesinde kaşıntı ve karıncalanma yapabilmektedir.
Hipokalsemi; Kalsiyum eksikliğinin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Burun karıncalanması ve kaşıntısı bu hastalığın belirtilerinden biridir.
Hipoparatiroidizm; Tiroid bezleri tarafından salgılanan paratiroid hormonunun yetersizliğinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. En dikkat çekici belirtilerinden biri burun kaşıntısı ve karıncalanmasıdır.
Parestezi; Bu hastalık başlı başına kaşıntı ve karıncalanma hissinden oluşmaktadır. Burun kaşıntısı olan insanlar, parestezi hastası olabilirler.
Yüz Felci; Yüz felci geçiren insanlarda özellikle burun çevresinde meydana gelen hassasiyet kaşıntı ve karıncalanma hissine neden olabilmektedir.

Tedavi Süreci Nasıl İşler?

Burun kaşıntısı veya karıncalanması sorunu yaşayan kişiler öncelikle kulak, burun, boğaz uzmanlarında muayene olarak tıbbi öneriler ve çözümler hakkında bilgi edinmelidir. Bunun yanı sıra sürecin işlemesine bakıldığında alerjik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan kaşıntı ve karıncalanma bir takım ilaç ve losyonlarla tedavi edilmektedir. Özellikle kaşıntıya iyi gelen bitkisel çözümler önerilmektedir. Burundaki kaşıntı ve karıncalanma bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkmış ise o halde temele inilerek kaşıntıya neden olan hastalığın ortadan kaldırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.