Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar – 10 Bebek Hastalığı

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar – 10 Bebek Hastalığı için yorumlar kapalı
  • 1.466 kez görüntülendi

Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar – 10 Bebek Hastalığı

Bebeklik dönemi insanoğlunun bağışıklık sisteminin tüm mikroplara karşı en açık olduğu bir dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemde bebekler birçok hastalığa karşı korumasız durumda bulunmaktadır. Bebek hastalıkları, anne ve babalar için uykusuz geceler anlamına gelmektedir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda görülmektedir.

Bebeklerde en sık görülen hastalıklar şunlardır:

  1. Kafa derisinin kabuklanması: Halk arasında “konak” olarak da bilinmektedir. Mantar kaynaklı oluşan bir sorundur. Kafa derisinin üzerinde sarı ya da beyaz renkte pullanmalar oluşmaktadır. Bebeklerin hassas ciltlerine uygun şampuan kullanmak çözüm olabilmektedir. Ayrıca banyodan yarım saat önce zeytinyağı ya da bebek yağı kullanıp bebek tarağı ile taramak da konakların temizlenmesini sağlamaktadır. Konaklarda sulanma gibi durumların oluşmasında ise uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi önerilmektedir.
  2. Pamukçuk: Yeni doğan bebeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Bebeklerin ağzında beyaz lezyonların oluştuğu görülmektedir. Mantar kaynaklı olan bu hastalık nedeni ile bebeğin beslenmesinde sorunlar oluşabilmektedir. Bebeklerde pamukçuk ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sindirim sisteminin zarar görmesine neden olabilmektedir.
  3. Sarılık: Yeni doğan bebek hastalıkları arasında olan Billirubin adlı maddenin kandaki seviyesinin artması sonucunda oluşan bir hastalık olarak bilinmektedir. Önce yüzde başlayan bu sararma sonra göğüs, kol ve bacaklarda görülmektedir. Bebeklerde sarılıkyeni doğan bebeklerin yaklaşık olarak %60’ında görülebilmektedir.
  1. Kabızlık: Anne sütü ile beslenen bebeklerde genellikle görülmemektedir. Anne sütü almayan bebeklerde görülen bir sağlık sorunudur. Bebeklerde kabızlık genellikle sindirim sisteminin az çalışmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Dışkılama olayında azalma, anüs bölgesinde çatlak oluşumu, kanlı dışkılama gibi sorunlara da neden olabilmektedir.
  2. İshal: Yeni doğan hastalıkları arasında ishal de bulunmaktadır. Normal dışkılamadan farklı olarak sulu ve daha sık dışkılama yapılmaktadır. Vücuttan fazla su kaybı olmasına neden olduğu için bu durumda bebeğin sık sık emzirilmesi gerekmektedir.  Ayrıca zaman kaybedilmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
  3. Soğuk algınlığı: Bebek hastalıkları içinde soğuk algınlığı 6. aydan itibaren görülmektedir. Virüs nedeni ile oluşan bir hastalık olarak bilinmektedir.  Ateş, halsizlik ve burun akıntısına da neden olabilmektedir.
  4. Pişik: Bebeklerin bezinden dolayı bebeklerin poposunda oluşan kızarıklıklar olarak bilinmektedir. İlk aylarda daha sık bez değiştirilmesinden dolayı görülmemektedir; fakat dokuzuncu aydan itibaren oluşabilmektedir.
  5. Gaz sancısı: Bebeklerin mide kapakları 3 aya kadar iyi çalışamadığı için bebeğin yedirildikten hemen sonra yatırılması bebeklerde gaz sancısına neden olmaktadır. Gaz sancısı için masaj yapılması, ılık su ile duş aldırılması gibi yöntemlerin kullanılması önerilmektedir.
  6. Orta kulak iltihabı: Birçok bebekte en az 1 kez görülen bir hastalıktır. Bebeklerde ateş, kulak kaşıma gibi durumlar gözlenebilmektedir. Uzman kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir.
  7. Polisitemi: Kan hücrelerinde kan sıvısına göre artışın meydana geldiği bir hastalıktır. Yeni doğan bebeklerde görülebilmektedir. Kanın akış hızında meydana gelen azalmadan dolayı bazı fonksiyon kayıpları yaşanabilmektedir. Serum tedavisi ya da kan değişimi uygulanabilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.