Bebeğime Anne Sütü ile Mamayı Birlikte Verebilir Miyim?

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Bebeğime Anne Sütü ile Mamayı Birlikte Verebilir Miyim? için yorumlar kapalı
  • 1.061 kez görüntülendi

Bebeğime Anne Sütü ile Mamayı Birlikte Verebilir Miyim?

Amerikan Pediyatri Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesini önermektedir. Bunun yanı sıra APA en az 12 ay emzirmeyi teşvik etmektedir. Dünya sağlık örgütü bebeklerin 2 yaşına kadar bile emzirilebileceğini belirtmektedir.

Uzmanlar anne sütünün bebekler için en besleyici seçim olduğunu belirtmektedir. Bazı vakalarda emzirme mümkün olmayabilir. Anne sütü ve/veya mama arasında tercih yapmak konfor düzeyi, yaşam tarzı ve bazı tıbbi koşullara göre alınmaktadır.

Anne sütü ilk altı ay boyunca bebeğin ihtiyaç duyduğu tek şeydir. Çoğu bebek bu dönemde mama gereksinimi olmadan anne sütüyle beslenir. Anne sütü yetersiz olan anneler süt üretimini arttırmak için doktorla görüşmelidir.

Gıda takviyesine ihtiyaç duyan bebekler annenin meme ucuna bağlanan küçük bir tüpten sağılan süt veya mama ile beslenebilir ya da mama biberonda verilebilir.

Bazı uzmanlar biberona erken başlanmasının bebek açısından karışıklık yarattığını belirtmektedir. Buna engel olmak için bebeğinizin emzik dahil olmak üzere ilk üç hafta boyunca memeden başka hiçbir uç kullanılmamasını önermektedir.

Mama vermem gerekirse başlangıcı nasıl yapmalıyım?

Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu miktarda anne sütünüzün bulunmaması nedeniyle mama kullanacaksanız, önce mevcut sütünüzü vermekle başlayın. Daha sonra varsa sağdığınız sütü tercih edin ve gerekiyorsa mama kullanın.

Bebeği sütten kesecekseniz bile sütünüzü sağmaya ve depolamaya devam edin. Bu şekilde rahatsız edici tıkanıklıkları önleyecek ve tıkanmış kanal veya mastitis riskini elimine edeceksiniz.

Emzirmeyi sonlandırırken sütünüz de azalır ve vücudunuz bu yeni beslenme programına uymak için daha az süt üretmeye başlar. Emzirilen bebeği mamaya başlatmak bebeğin kaka sıklığında, renginde ve yapısında değişikliğe neden olabilir. Bebeğinizin kakası ile ilgili bir problemi varsa doktorunuzla görüşünüz.

Bebeğiniz tek başına mamayı reddediyorsa sağdığınız süt ile mamayı karıştırarak bebeğiniz için yeni bir lezzet oluşturabilirsiniz.

Bebeğime ilk biberonu ben mi vermeliyim?

Mümkünse ilk biberonu başkasının vermesi daha uygundur. Bunun nedeni bebeklerin annelerinin kokusunu tanımaları ve annelerinin kucağındayken biberona değil emzirilmeye alışkın olmalıdır. Bu nedenle ilk biberonu vermesi için bir başkasından yardım isteyebilirsiniz.

Katı yiyeceklere ve meyve suyuna ne zaman başlamalıyım?

Geçmişte anneler bebekleğine erkenden katı yiyecekler vermeye başlamaktaydı. Ancak Amerikan Pediyatri Akademisi bebek altıncı ayını doldurmadan katı yiyecekler verilmemesini önermektedir. Bebeğinize altı aydan önce katı yiyecekler vermek gıda alerjilerine neden olabilir.

Anne sütü bebeklerin katı yiyeceklere geçene kadar ihtiyaç duyduğu tüm besini sağlar. Bebeğinizin baş kontrolünün gelişmesi ve başkalarının yiyeceklerini almaya çalışması onun katı yiyeceklere hazırlandığının göstergesidir.

Bebeğinize meyve ve sebze vermeye başlamadan önce katı bebek bisküvilerini deneyiniz. Ancak bebek bisküvisini bebeğinizin biberonuna karıştırmayınız. Bunlar bebeğinizin yutmasını zorlaştırabilir ve fazla kilo almasına neden olabilir.

Bebeklere meyvesuyu verilmemelidir. Meyvesuyunun bebekler ve çocuklar için hiçbir faydası yoktur. Meyvesuyu besleyici bir gıda değildir ve obeziteyi tetikleyebilir, ishale neden olabilir ve hatta diş çürükleri ortaya çıkarabilir.

Bebeğinizin biberonla uyumasına asla izin vermemelisiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.