Ayak Kasılması Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi Nedir

  • HASTALIKLAR
  • Ayak Kasılması Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi Nedir için yorumlar kapalı
  • 1.239 kez görüntülendi

Ayak Kasılması Neden Olur, Belirtileri Ve Tedavisi Nedir

Ayaklarımız istediğimiz zaman yer değiştirebilmemize yarayan organlarımızdır. Kan damarları ve sinirler tüm vücudu beslemek ve hareketini kontrol etmek için sarmaktadır. Ayaklar dışarıda olunan süre içinde ayakkabı veya terlikle korunsa da burkulma, düşme, yaralanma gibi olaylara açıktır. Ayak ve bacaklarımızın hareketi çizgili kaslarla sağlanır. Kasların çalışması bazı sebeplerden dolayı etkilenebilir,  kasılmalar veya kramplar olabilir.  Birçok kişi bacak ya da ayak kasılması durumunu, bunun verdiği acıyı yaşamıştır. Bir antrenman sırasında veya uyku sırasında ortaya çıkabilen ayak kasılmaları çok şiddetli olursa bacak krampları adı verilir. Kramplar ayak tabanlarındaki kaslarda olabildiği gibi bacakların uyluk veya baldır kaslarında da olabilir.  Söz konusu olan kaslar istemli çalışıyor olmasına rağmen istemsiz kasılmalar ağrılı durumlardır.

Ayak Ve Bacak Kasılmasının Sebepleri

Kısa süren kramplar gençlerde daha çok görülmekte,  birkaç saniye veya birkaç dakika sürmektedir. Bacaklarda meydana gelen bir istemsiz kasılma şiddetli olabilmekte ve kişiyi acıyla kıvrandırmaktadır. Ayak, bacak krampları eksik alınan besinlerden, ayakta fazla kalmaktan, zorlu antrenmanlar yapmaktan kaynaklanabilir.  Bacak ve ayaklardaki çizgili kaslar istemli hareketleri yöneten motor sinirlerden emir alarak çalışır. Kasılıp gevşemeler şeklinde çalışan çizgili kaslar fazla zorlanırsa ard arda gelen uyarılar nedeniyle kasılı kalıp gevşeyemediği bir noktaya ulaşır. İşte o an kasların kasılı kaldığı andır ve tetani adını alır. Tetani olayı kalsiyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanır.

Ayak Kasılmaları Kendiliğinden Geçer Mi?

Kişinin isteği dışında beklemediği bir zamanda meydana gelen ayak ve bacaklarda meydana gelen kasılmalar birkaç saniyede ya da 1–2 dakika içinde geçer. Çok sık meydana gelen ısrarlı kasılmalar mevcutsa doktor kontrolü şarttır. Sorun beslenmeyle, mineraller veya vitaminlerle ilgiliyse doktor tavsiyelerine göre davranmak gerekir. İlaçla tedavi gerekiyorsa kini, E vitamini, kalsiyum ve magnezyum verilmektedir. Çarpma, vurma gibi darbelerden sonra da zedelenen dokular nedeniyle kasılmalar görülebilmektedir. Kasılmaların sebebi hormonlar da olabilir. Bacak kramplarına daha çok gece rastlanıyorsa Parkinson ve Addison hastalıklarıyla ilgili bir araştırma yapılmalıdır.

Stres Ve Sigara Da Etkili

Ayaklarda ya da bacaklardaki kasılmalar stres kaynaklı da olabilmektedir. Aşırı stres kişide gerginlik yaratacak, bacak kasları da bundan nasibini alacaktır. Fazla sigara veya kafein kullanmak, ayakların içinde rahat olmadığı ayakkabılar giymek de ayaklardaki kasılma sebeplerindendir. Bacak krampları önce hafif seğirmeler şeklinde başlayıp daha güçlü ve ağrılı kasılmalara dönüşür. Kaslar bu arada çok serttir. Alkol kullanımı da sınırlandırılmalıdır.

Ayak Kasılması Olanlar Ne Yapmalı?

Bacak ve ayak kasılması yaşayan kişiler ayaklarını sıcak suda 15–20 dakika bekletip kasların gevşeyip rahatlamasını sağlayabilir.  Aynı amaçla sıcak su torbalarından veya sıcak bir havludan da yararlanılabilir. Kasılmanın yoğun olduğu kısma hafif bir masaj yapılarak kan dolaşımı hızlandırılabilir.  Gerekli mineral ve vitaminleri alacak şekilde düzenli beslenilmesi de soruna yardımcı olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.