Asperger Sendromu Belirtileri

  • HASTALIKLAR
  • Asperger Sendromu Belirtileri için yorumlar kapalı
  • 1.045 kez görüntülendi

Asperger Sendromu Belirtileri

İnsanlarla etkileşimi zorlaştıran gelişimsel bir bozukluk olan asperger sendromu, çocuklarda arkadaş edinmeyi zorlaştırabilir. Otizm rahatsızlığı ile benzerlik gösteren asperger sendromu, çocukluk çağında ortaya çıkan genetik geçişli bir sorundur. En belirgin belirtisi aşırı içe kapanıklık durumu olan asperger sendromu, genellikle 3-4 yaşlarından sonraki dönemlerde yavaş yavaş kendini göstermeye başlar. Tekrarlayıcı davranışlar, tekdüze bir konuşma ve belli bir konuya abartılı ilgi göstermek gibi durumlar ise, bu hastalığın diğer belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalığın 3-4 yaşlarından sonraki dönemlerde kendini belli etmesinin nedeni, çocukların genellikle 3-4 yaşlarına kadar aynı davranışlar sergilemesidir. Bu nedenle, hastalığın belirtileri sonraki dönemlerde ortaya çıkar.

Asperger Sendromu Belirtileri

Genellikle erkeklerde görülen bir rahatsızlık olan asperger sendromu, genellikle ailelerin aşırı korumacı davranmaları, aşırı eleştiri yapmaları gibi durumlara bağlı olarak oluşan güvensizlik ve buna bağlı sosyal ortamlarda, arkadaşlarıyla iletişimsizlik sorunu asperger sendromu olarak değerlendirilmektedir. Bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi, çocuklarda aşırı içeri kapanıklık görülmesidir, bu gibi durumlarda mutlaka uzman bir hekime başvurmak, bu rahatsızlığın en kısa sürede tedavi edilmesi için büyük ve önemli bir adımdır. İçe kapanıklık durumunun yanı sıra, asperger sendromu yaşayan çocuklarda görülen diğer bir özellik de, bu tür çocukların çevreye karşı duyarsız olduklarıdır. Asperger sendromlu çocuklar, genellikle çevresinden gelen sorulara yanıt vermezler ve tekrarlayıcı davranışlarda bulunurlar.

Asperger sendromu nedir

Asperger sendromu, çocukların konuşmalarında ve tonlamalarında değişiklik olmasına neden olur, onun yanı sıra, normal olmayan jest ve mimikler kullanırlar. Bu da, tekdüze ve monoton konuşmalarına neden olur. Aynı zamanda, karşılarındaki insanların duygu ve düşüncelerini anlamakta, iletişim kurmakta zorlanırlar. 6 yaşına gelen çocuklar, eğitim çağına gelmiş olurlar. Asperger sendromlu çocuklar, bu döneme geldiklerinde, yaşıtlarına göre içine kapanık bir hal alırlar ve sözel olmayan iletişimleri anlayamazlar. Belirli bir konuya abartılı tepki verebilir ve gereğinden fazla ilgi gösterebilirler.  Otomobil çeşitlerini tek tek sayabilirler, ya da arabanın motor sesini duyduklarında hangi araba olduklarını söyleyebilirler.

Otizm ile benzerlikler gösteren asperger sendromu, bazı önemli noktalarda otizmden ayrılır. Otizmli çocukların rahatsızlıkları çok erken yaşta belirtiler gösterirken, aspergerli çocuklar bebeklik yıllarında sağlıklı gelişirler. Aspergerli çocuklarda konuşma geriliği fazla sık görülen bir durum değildir, otizmli çocuklar çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanırlar, onlar hareketlerini kontrol etmekte zorlanırlar. Bu tip çocukların fiziksel görüntüleri normaldir, ancak jest ve mimiklerinde anormal durumlar görülür.

asperger sendromu

Asperger sendromu çocuklarda, ilerleyen zamanlarda bazı ruhsal problemler ortaya çıkabilir. Özellikle 8-9 yaşından itibaren yoğun kaygı problemi yaşarlar, bu da çevreleri ile olan iletişimlerinde bazı olumsuzluklar ortaya çıkar. Ne yapacağını bilemeyen asperger sendromlu çocukların yaklaşımları, genellikle insanların uzaklaşmasına neden olur. Çevresi ile iletişim kurmakta zorlansalar da, bu konuda isteklidirler, bu nedenle tedavileri, otizmli çocuklara göre çok daha kısa sürede cevap vermektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.