Argan Yağı Nedir?

Argan Yağı Nedir?

Argan Yağı Nedir?

Argan yağı; Güneybatı Fas’a özgü argan ağacı tohumlarından çıkarılan bir yağdır. Argan ağacı tohumlarından elde edilen yağ dışında, ağaç yaprakları ve diğer bölümleri de pek çok ürünün hazırlanmasında kullanılmaktadır. Argan yağının elde edilmesi için gereken işlemler oldukça zahmetli olduğundan diğer doğal yağlara göre daha pahalıdır. Aynı şekilde argan yağı içeren kozmetik ürünlerin de fiyatı ortalamanın üstünde olabilir. Yağ, kozmetik sanayinde şampuanlardan cilt nemlendiricilerine kadar pek çok üründe kullanılmaktadır.
Argan Ağacı

Bölgede yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen verilere göre argan ağacı yağı yüzyıllardır Kuzey Afrika’da yaygın olarak kullanılmaktaymış. Bilimsel adı “Argania spinosa” olan ağaç derin kökleri ile kurak bölgelerde yetişmeye müsait ve bu koşullarda yetişebilen nadir ağaçlar arasında yer alıyor.

Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?

Argan ağacının tohumlarından yağı çıkarmak için öncelikle tohumun dış bölümünü kaplayan etli tabaka ayıklanır. Meyvesinin tadı pek güzel olmadığından ve kokusu nedeniyle daha çok hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Daha sonra tohumun bulunduğu sert dış kabuk kırılır ve tohum çıkarılır.

Kırılan kabuklar mobilya yapımında ve yakacak olarak kullanılır. Geleneksel olarak Faslı kadınlar tohumları presleyerek mümkün olan en yüksek miktarda yağı çıkarırlar. Elde edilen yağ Fas mutfağında yaygın olarak kullanılır.

Argan Yağının Güzellik Ürünlerinde Kullanımı

Doğal olarak E vitamini ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan argan yağı kozmetik sanayinde en çok saç ve cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Cildi besleyici özelliği olan yağ asitleri cildin görünümünü geliştirirken E vitamini çatlamış el, diz ve dirsekler için faydalıdır. Fas’ta kırık ve yıpranmış saçların bakımında da geleneksel olarak kullanılmaktadır.

Bunları Biliyor Muydunuz?

Argan ağaçlarının 30-50 yaş aralığına gelmeden meyve vermeye başlamadığı söylenmektedir.
Argan ağacı limitli bir bölgede yetiştiği için, argan yağı da az bulunan bir yağdır.
Son yıllarda çok popüler hale gelen argan yağı birçok kozmetik firmasının da ilgisini çekmektedir.
Kuru saçlara nem ve az miktarda da parlaklık verdiği söylenmektedir.
Eğer kuru saç deriniz varsa bir parça pamuk yardımıyla saç derinize argan yağı sürebilirsiniz. Bu işlemi yatmadan önce yapmanız tavsiye edilmektedir, çünkü böylece sabah banyo yapana kadar saç deriniz nemi çekecektir.
Vücut nemlendiricisi olarak da kullanılabilmektedir. Banyodan çıkar çıkmaz, henüz vücudunuz ıslakken kullanarak nemlendirici özelliğinden daha iyi bir şekilde faydalanabilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Etiketler:

Yorum Yaz