Ankilozan Spondolit Hastalığı ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Ankilozan Spondolit Hastalığı ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.121 kez görüntülendi

Ankilozan Spondolit Hastalığı ve Tedavisi

Bu siteyi oluşturmaya başladıktan sonra hastalıklar ve sağlık sorunları hakkında oldukça bilgisiz olduğumu fark etmeye başladım. Öyle ki bazı hastalıkların varlığını bile bu makaleler sayesinde öğrendim.

Bu yazımızda belkide bu hastalığı yaşayanlar dışında kimsenin bilmediği hatta adını bile telaffuz edemeyeceği ankilozan spondilit hakkında yazacağız. Yazı içerisinde ankilozan spondilitin ne olduğunu nedenlerini belirtilerini ve tedavisini bulabiliceksiniz.

ANKİLOZAN SPONDİLİT (AS) NEDİR
Ankilozan spondilit, bel kemiğiyle kalça kemiği arasındaki eklemin iltihaplanmasını ifade eden, kronik romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalıkta iltihaplanma sonucu iki kemik birleşerek tek bir kemik halini almıştır. Başta bel bölgesinde olmak üzere hareket kısıtlılığına yol açar. Omurga, kalça, ayak ve diz eklemlerinde iltihap gelişebilir.

Çok sık karşılaşılan bir hastalık değildir. Fakat genç erkeklerde görülür ve hayat kalitesini düşürür. Şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Çok ilerleyen durumlarda omurga hareketi bütünüyle sınırlanabilir. Fakat sadece bel ağrısı ya da sabah uyanınca belde tutukluk şeklinde de görülebilir. Her ne kadar hafif seyreden hastalar olsa da, ilerleyici bir hastalıktır. Bu hastalığı kireçlenmeden ayırmak gerekir. Kireçlenme omurganın aşınması sonucu oluşur ve yaşlıların hastalığıdır. AS ise, gençlerde görülür ve kemiklerin kaynaşmasıyla ilgili bir rahatsızlıktır.

AS KİMLERDE VE HANGİ ŞEKİLDE GÖRÜLÜR?
AS, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülne romatizmal bir hastalıktır. Çocuklarda da ortaya çıkabilir. Genelde 20 yaşından sonra başlar fakat belirtiler hemen ortaya çıkmaz. 40-45 yaşından sonra ise nadir olarak görülmektedir.

AS’de, erkeklerde sıklıkla omurga ve leğen kemiğinde, daha az oranda kalça, omuz ve göğüs kafesinde iltihaplanma meydana gelir. Kadınlarda ise daha az görüldüğü gibi, daha da hafif seyreden bir hastalıktır. Genelde leğen kemiği, kalça kemiği, el ve ayak bileklerinde görülür. Ayrıca kadınlarda tanı konması daha uzun zaman alır. Omurga iltihabı daha az şiddette seyreder.

Çocuklarda ise 10 yaşından sonra kalça, diz ve ayakta görülür. Bunlar içinde kalça tutulumu şiddetli olabilir ve ilerde cerrahi müdahale gerekebilir. Çocuklarda bel ağrısı pek görülmez.

AS’NİN NEDENLERİ
Ankilozan spondilit nedeni henüz tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Fakat kalıtsal faktörlerin bu hastalıkta önemli rol oynadığı gösterilmiştir. AS hastalarının çok büyük bir kısmında HLA-B27 adı verilen genetik bir yapı mevcuttur. Bu yapının bulunması AS riskini arttırır. Fakat tek başına hastalığı ortaya çıkarmaz. Bunun dışında bazı faktörlerin de olması gerekir. Bazı bağırsak rahatsızlıkları, mikroplar, çevresel faktörler ve Reiter sendromu denen bir hastalığın da AS’ye yol açtığı düşünülmektedir.

AS’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu hastalıkta yavaş yavaş bel ağrısı artar. Sırt, kalça, boyun, kaburga ve omuzlarda ağrı ve sertlikler meydana gelmektedir. Tedavi edilmeyen ilerlemiş AS’de omurgalar birbiri ile kaynaşır ve tek bir kemik halini alır. Kolların ve göğsün hareket etmesi zorlaşır. Ayrıca sertleşme sonucu bu hastalar öne doğru eğik dururlar. Az sayıda hastada topuk ağrısı, kaba ette ağrı görülebilir.

Bir diğer belirti ise sabah uyandıktan sonra veya bir müddet hareketsiz kaldıktan sonra bel bölgesinde meydana gelen ağrı, sertlik ve hareket kısıtlılığıdır. Egzersiz yapılarak sertleşmeler azaltılır. Ağrı ise belden yukarı doğru ilerler ve boyun bölgesini de etkiler. AS’li hastalar kaburga eklemleri etkilendiğinde nefes alıp verirken rahatsız olurlar.

Kemiklerde çıkıntı oluşması sonucu hareket ederken ağrı hissi ve bel bölgesinde ağrı sonucu yürürken problemler meydana gelebilir. Hastalık her ne kadar hafif seyretse de nadir olarak diğer organlar etkilenebilir.

Bu belirtiler 3 aydan fazla sürüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunların dışında bu hastalığa spesifik olmayan bulgular da vardır. Ateş, gece terlemesi, yorgunluk görülebilir.

AS TEDAVİSİ
Öncelikle erken tanının bir çok hastalıkta olduğu gibi AS’de de önemli olduğu aşikardır. Çünkü kemikler kaynaşmadan yapılacak tedavi hareket kısıtlılığının önüne geçmek için gereklidir. Kaynaştıktan sonra hareket kısıtlılığı geri dönülemez bir hal alır.

AS tedavisinde antiromatizmal türü ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların hangisinin kullanılacağı hastalığın şiddetine göre değişmektedir. Ayrıca egzersiz ve fizik tedavi hastalığın en önemli tedavi şekillerinden birisidir. Bu egzersizlerin düzenli ve doktor kontrolünde yapılması gerekir. Bu yüzden fizyoterapiste başvurmak en iyisidir. Çünkü eklemlerin hareketine yönelik yapılan egzersiz, solunumu rahatlatmak amacıyla yapılan egzersiz birbirinden farklıdır. Bunların dışında normal duruş şeklini korumaya yönelik egzesizler de vardır.

Kalçada ciddi problemler olduğu zaman, hastayı hareket ettiremeyecek düzeyde rahatsızlık varsa kalça eklemi protez ile değiştirilir. Kronik bir hastalık olduğundan sürekli takip edilmelidir.

Bunların dışında hastanın yapması ve yapmaması gereken bazı durumlar da vardır.Sırta yük getirecek egzersiz ya da ağırlıklardan kaçınmak gerekir. Yüzmek, bu hastalığı olanlar için en iyi egzersizdir. Kaplıcalar ve yapılan masajlar ağrınızı azaltmaya yardımcıdır. Sigara kullanmak akciğerin kapasitesini düşüreceğinden mutlaka sigarayı bırakmak gerekir.

Bu hastalıkla yaşamayı kabullenmek gerekir. Çünkü kesin tedavisi yoktur. Hastalık gittikçe ilerler. Şikayetleri minimuma indirmek için kendinize dikkat etmeniz gerekir.

Ankilozan spondilit hastalığına bir şekilde yakalanmışsanız, bu hastalığın etkilerini en aza indirerek, sevdiklerinizle huzurlu ve mutlu bir yaşam geçirmek adına; mutlaka sigarayı bırakmalı ve düzenli olarak spor yapmalısınız.

Bu yazı ankilozan spondilit tedavisi, ankilozan spondilit bitkisel tedavi ,ankilozan spondilit nedir nedenleri belirtileri sebepleri nelerdir, ankilozan spondilit tedavisi nasıl yapılır, ankilozan spondilit ağrıları ağrısı nasıl geçerankilozan spondilit nasıl ilerler, ankilozan spondilite ne iyi gelir nasıl geçer konusunda yazılmıştır.

Ankilozan Spondilit Ve Gebelik, gebelik ve ankilozan spondilit, ankilozan spondolit hangi hastanede tedavi edilir, ankilosan spondilit ve gebelik, anklozon tedavisi, kalçada sertlik neden olur, ankilozan spondilit nedir, ankilozan spondilit, ankilozan spodilit icin gulucomin fayda edermi, tavuklarda spondilit hastalığı

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.