Anason Faydaları

  • ALTERNATİFTIP
  • Anason Faydaları için yorumlar kapalı
  • 1.091 kez görüntülendi

Anason Faydaları

Anason bitkisinin aromatik olarak kullanımı keşfedilmeden önce Mısır ve Doğu Avrupa’da iyileştirici özellikleri ile biliniyordu. Sanayi gelişimi ile ürün işleme imkanları artınca böyle şifalı bitkilerin faydaları da unutulmaya başlamıştı.

Meyvelerinin içeriği nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağlardan oluşmaktadır. Uçucu yağ miktarları, bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına bağlıdır. Uçucu yağın %90’ı anetoldür. Anetol, düşük etkide zehirli bir maddedir. Bu sebeple dozaj aşımında tüketilmesinde sersemlik ve görme sorunu yaratmaktadır. Meyvelerinden su buharı distilasyonu ile anason yağı elde edilir. Hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur.

Günümüz detoks ve diyet trendleri arasında da kendine yer bulan anasonun faydaları nelerdir? Gelin bu faydalara tek tek bakalım ve sayılamayacak kadar faydasıyla anason neye yarar sorusuna cevap arayalım.

Özellikle B vitamini açısından oldukça zengin olan anason, B vitamini komplekslerinin (B1,B2, B3 vs.) bütün hepsini sağlar.

Kükürt, demir, kalsiyum, C vitamini, potasyum zenginidir.
Çeşitli aromatik yağları barındıran anason, şifalı bitkiler içerisinde hem iyileştirici hem de ekonomik değere sahiptir.
Anason’un bağırsak spazmlarını çözdüğü ve gaz rahatsızlıklarını giderdiği bilinmektedir.
Öksürüğe iyi gelir, balgam söktürücüdür. Üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Pankreas enzimlerini uyararak, mide düzenleyici görevi görür.
Sindirim sistemini ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Yeni doğum yapan annelerde süt salgılanmasını sağlar. Bu yüzden Anason çayı hamilelere tavsiye edilir.
Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı içebilirsiniz.
Romatizma, migren gibi birçok rahatsızlığın baskılanmasında kullanılmaktadır.
Anasonun bir diğer bilinen etkisi de cinsellik üzerinedir. Doğal afrodizyaktır.
İçeriğindeki anetol maddesi endüstriyel kullanıma uygundur. En çok rakı üretiminde, sakız üretiminde, bazı çeşnilerde, meyankökü şekerlemelerinde hatta temizlik sektöründe sabun ve deterjan üretiminde kullanılır.

Anason, alkol ya da yağ ile temas ettiğinde çözünme göstermez. Anason bitkisi uykusuzluk problemlerinde rahatlatıcı etkisi bulunur. Rahatlatıcı etkisi sayesinde sinirleri de sakinleştirdiği bilinir. Emziren bayanlarda anne sütünü artıran etkisi olduğu bilinmektedir. Kusma ve ishal gibi şikâyetleri hafiflettiği tespit edilmiştir.

Beyin yorgunluğunun giderilerek beynin daha sağlıklı şekilde çalışmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Etkili maddeleriyle iyi balgam söktürücü bitkilerdendir. Hıçkırık tutması gibi durumlarda, hıçkırığı kesmek için kullanılır. Gargara olarak kullanılması durumunda nefesi tazeler ve ağız kokularını ortadan kalkar.

Alkol sektöründe, anason rakı tatlandırıcısı olarak bilinir. Hatta insanlar, rakının anasonla yapıldığını zannederler. Halbuki, anason sadece tat vericidir.

Anason Faydaları Ve Zararları
Regl dönemlerinin düzenli olmasını sağlar. Ancak, regl ve hamilelik dönemlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Anason Faydaları Ve Zararları

Günlük dozajı olan sabah – akşam kullanımının dışında kullanıldığı zaman sersemlik ve uyuşukluk verir. Bu sebeple uzun yola çıkacaksanız ve araba kullanacaksanız, ağır işlerde çalışacaksanız, efor yoğun bir spor yapıyorsanız kullanmamanız tavsiye edilir.

Anason, dozaj aşımı sonrası şiddetli baş ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir.

Daimi kullananlarda anisizm hastalığına sebep olur.

Bu sayfada bulunan makaleler içerisindeki bilgiler doktor tavsiyesi değildir. Uygulama ve kullanım kişini kendi sorumluluğundadır, oluşabilecek problemlerden dolayı f.özbağ sorumlu tutulamaz

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.