Yüz Felci

  • HASTALIKLAR
  • Yüz Felci için yorumlar kapalı
  • 1.285 kez görüntülendi

Yüz Felci

Bazı sebeplerden dolayı beyinden gelen hareket emirlerinin iletilmesinde yaşanan sorunlar birçok mimik hareketlerini yapmamızı engeller. Bu engellemeler yüzde seğirmeye, güçsüzlüğe, ağızda kuruluğa veya hareketsizliğe neden olmaktadır. Yüz felci 1000 insandan 2 sinde görülebilen bir hastalık türüdür. İyileşme süresi de kısa olabilmektedir.

Nedir?

Yüz Felci
Yüz Felci

Yüz felci, yüz kaslarını etkileyen kısa bir süreliğine yüz kaslarının hareket etmemesi hastalığıdır. Genellikle 15-45 yaş aralığında rastlanmaktadır. 15 yaş altı ve 60 yaş üstünde çok sık görülmemekte olup her yaşta insanda görülebilir. Birçok insan kış mevsimi hastalığı olarak bilse de her mevsimde karşılaşabileceğimiz bir hastalıktır. Yüz felcinin birçok sebebi bulunmaktadır.

  1. Yüz sinirine zarar veren tümör,
  2. Bakteriler,
  3. Çok fazla soğuğa ya da rüzgara maruz kalmak,
  4. Bazı mikroplar, iltihap,
  5. Kulak iltihapları,
  6. Stres,
  7. Romatizmal Rahatsızlıklar.

Belirtileri

Yüz felci belirtileri yüz bölgesini kaplar.

  1. Yüzde asimetrik bozukluk,
  2. Konuşurken ya da ağlarken ağzın sağlam tarafa kayması,
  3. Mimik ve hareketlerinde azalma olması,
  4. Gözün tek taraflı kapanamaması,
  5. Gözyaşının azalması,
  6. Alın kırıştıramama,
  7. Burun kanatlarının nefes alırken hareketsizliği,
  8. Islık çalamamak,
  9. Tükürük salgısında azalma,
  10. Kulak çevresinde ağrı,
  11. Tat bozukluğu.

Gibi belirtiler yüz felcinin belirtiler arasındadır. Yüz felci ağır olan formda fark edilmektedir. Doktorun gerekli görmesi durumunda ayrıcı bazı tetkikler yaptıracaktır. Bu tetkikler genelde sinirsel testlerdir. Bunun dışında hastanın başka hastalıkları var mı diye kontrol edilir. Kolesterol, diyabet vb. hastalıkları varsa buna göre tedavi gerçekleştirilir.

Yapılan Testler

  1. İşitme,
  2. Denge,
  3. Gözyaşı,
  4. Radyolojik görüntüleme,
  5. Elektriksel.

Tedavisi

Yüz felci tedavisi, tedaviye gerek kalmadan hastaların %80’i 2-3 haftada iyileşmektedir. %10 unda 1 yıl sürmekte, %10 unda ise kalıcı olabilmektedir. Tedavinin amacı sinirleri iyi duruma getirmektir. Hasta öncelikle mümkün olduğunca soğuktan uzak durmalıdır. Fizik tedavi, masaj, yüz jimnastiği ( balon şişirme, sakız çiğneme vb. ) gibi yüz hareketleri yapılmalıdır. Gözlerin tam olarak kapanamadığında göz kuruluğunu ve enfeksiyonunu önleyici ilaçlar, göz bandajları kullanılır. Hastalığın tedavisinde ilaçlar hastanın bir başka hastalığı olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Diyabeti varsa diyabete göre düzenlenmelidir. Tedavide kullanılan ilaçlar kortizon, antiviral ajanlar, b kompleks vitaminlerdir. Ameliyat gerektiren durumların belli olması ilaçların kullanımı ve detaylı incelemeden sonra belli olur. Yüz felcinin tekrar etme ihtimali %5  ile %15 arasında değişmekte olup altta yatan hastalıklar ve risk faktörlerine göre değişir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.