Yemekten Sonra Mide Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Yemekten sonra mide (karın) ağrısı, rahatsızlığa sebep olan yemeklerden dolayı ortaya çıkabilir. Bunun yanında düzenli sindirimi zorlaştıran sindirim sistemi hastalıkları da bunu tetikler. Sık sık bu durumla karşılaşıyorsanız acil olarak tıbbi yardım almalısınız.
Yemek yedikten sonra birçok nedenden dolayı mide ağrısı yaşayabilirsiniz. Beslenme düzeninizdeki rahatsız edici yiyecekler ya da fiziksel aktivite eksikliği sorun oluşturabilir. Yemek yedikten sonra mide, bağırsaklar, apandisit, karaciğer, safra kesesi, dalak ya da pankreas gibi organlardaki ağrılar rahatsızlığı arttırabilir.
Yemekten Sonra Mide Ağrının Nedenleri
Yemek sonrası mide ağrıları olası hastalıklar, sağlıksız ya da düzensiz beslenme, sindirim sistemi bozukluğu gibi çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Aşırı Yeme
Çok fazla ya da çok hızlı yemek yediğinizde bu midenizi ağrıtabilir. Bu bedeninizin size durmanız için verdiği bir sinyaldir. Çünkü bedeninizde vücut sisteminizin kaldırabileceğinden daha fazla yiyecek vardır. Ayrıca bu, yediklerinizi sindirmek için vücudunuzun susuz kalacağının da bir işareti olabilir.
Mide Ekşimesi
Hasta belirli yiyeceklere karşı hassasiyet gösteriyorsa bu durumda mide ekşimesi görülebilir. Bu karnın üst bölgesinde ağrılı ya da acı veren bir his oluşturacaktır. Bu çoğunlukla kalp rahatsızlığı hastalığıyla karıştırılır.
Gıda Hassasiyeti
Sindirimi zor olan gıdalar yemekten sonra ağrıya yol açabilir. Baharatlı yiyecekler, hassas sindirim sistemi olan insanlarda çoğunlukla krampa ya da mide ağrısına yol açabilir. Ayrıca besin zehirlenmesi de yemekten sonra karnınızda keskin ağrılara yol açabilir. Bunların belirtisi çoğunlukla bulantı, kusma ya da terlemedir.
Kabızlık
Birkaç gün boyunca büyük abdestini yapmayan hastalar dışkı sertleşmesinden sıkıntı yaşayabilirler. Bu da sindirim bölgesinde ağrılı bir baskı oluşturur. Bu, yemek yendiğinde sindirim bölgesi dolduğu için daha ağrılı bir hal almaya başlar. Sık sık kabızlık halleri ya da yemekten sonra tuvalette yaşanan zorluklar, stres oluşturan bağırsak sendromuna yol açar.
Laktoz İntoleransı
Laktoz intoleransı süt ürünlerine karşı bir alerji halidir. Laktoz içeren bu ürünler bazı insanlarda sindirilemez. Süt, yoğurt, dondurma ya da yumuşak peynir gibi besinlerin tüketilmesinden sonra, şişkinlik ya da sindirim rahatsızlığı yaşanır.
Bağırsak Tıkanması
Eğer ince bağırsağınızda ya da kalın bağırsağınızda bir tıkanma olursa, bu diğer besinlerin de düzenli bir şekilde geçişini engeller. Tıkanma, uygun sindirilmeyen büyük bir besin parçası yüzünden ya da yapışma, tümör, fıtık gibi rahatsızlıklardan dolayı meydana gelir. Bağırsağınızdaki akışı engelleyen birşeyin olup olmadığını belirlemek için yemekten sonra oluşan krampları, ya da sulu dışkıları dikkate alın.
Pelvik İnflamatuar Hastalığı
Pelvik İnflamatuar Hastalığı, yumurtalıklar, rahim ya da dölyatağı borusunu içeren üreme sisteminde bir organa enfeksiyon bulaştığında ortaya çıkar. Bu iltihap, genel olarak cinsel münasebet ile bulaşan bakteriyel enfeksiyon ile oluşur. Mideniz ya da bağırsağınız yemek yedikten sonra tamamen dolarsa, bu iltihaplı organlarınızda ağrı oluşturan baskılar yapar.
Divertikül İltihabı
Divertikül iltihabı kalın bağırsakta zayıf noktaların gelişmesine neden olan kasların bozulmasıyla ortaya çıkar. Divertikül olarak bilinen bu zayıf noktalar dışkıların ilerlemesini engeller. Bu da iltihaplanmasına ya da ağırmasına neden olur. Bu ağrı özellikle yemekten sonra görülür. Bu da mide bölgesinin alt sol bölümünde kramplara ve hassaslığa neden olur.
Safta Taşları
Safta taşları, safranın safta kesesinde zorlanmasıyla oluşur.Bu taşlar bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük olabilir. Bu taşlar geliştiğinde karnınızın sağ bölgesinde ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı omzunuzun arka ve sağ bölgelerine de yayılabilir. Bu ağrı yemekten sonra daha şiddetli olabilir, özellikle çok fazla bitkisel ya da hayvansal yağ içeren besinleri tüketirseniz.
Pankreas İltihabı
Sindirim enzimleri bağırsağa giren besinler yerine dokuya zarar vermeye başlarsa, pankreas iltihabı oluşabilir. Bu ağrı dereceli olarak midenin yanındaki üst bölgede başlar ve yemeklerden sonra karın bölgesine doğru yayılır.
Yemekten Sonra Mide Ağrısı Tedavisi
Öncelikli tedavi altta yatan nedenin tespit edilip, ona göre tedbir alınmasıdır. Eğer yemekten sonra hafif mide ağrısı hissediyorsanız, aşağıda yer alan yararlı bilgilerden faydalanabilirsiniz:
Daha Fazla Su
Aşırı besin tükettiğinizde ya da sindirim rahatsızlığı ile mücadele ediyorsanız bedeninizi sulu tutmak için su ve temiz sıvıları tüketmek önemlidir.
Sindirimi Zor Ürünlerden Uzak Durun
Özellikle kusma hallerinde birkaç saat katı yiyeceklerden uzak durun. Tekrardan katı yiyecekler tüketmeye başladığınızda elma sosu, sade kraker ya da pirinç gibi sindirimi kolay besinlerden başlayın.
Asitli Yiyeceklerden Kaçının
İlk anlarda size rahatsızlık veren her türlü besinlerden kaçının. Mide ekşimesi ya da hazımsızlık hissederseniz yağlı besinlerden, alkolden ya da gazlı içeceklerden kaçının ve ağrıyı kesmesi için asit giderici bir ilaç için.
Sindirim bozukluğunuzun sebebini anlayana kadar aspirin, uyuşturucu ya da iltihap sökücü ilaçlardan kaçının.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Eğer sindirim bozukluğu rahatsızlığınız bir haftadan daha fazla sürerse, uzun süreli iştah eksikliği, anlaşılmamış kilo kaybı, uzun süreli ishal hali, uzun süreli şişkinlik hali, idrarınızı yaptığınızda bir yanma hissi ya da aşırı ağrı hissi yaşıyorsunuz. Bu son zamanlarda karın yaralanması ile inanılmaz derecede keskin bir ağrı hissi, karında sertleşme ya da kan kusma gibi bir durum meydana geldğinde özellikle önemlidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.