Uyku Meditasyonu Nasıl Yapılır?

  • ALTERNATİFTIP
  • Uyku Meditasyonu Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 2.219 kez görüntülendi

Uyku Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Uyku, bedenimizi ve zihnimizi yenilemek, yeni bir güne daha enerjik başlamak için gerekli doğal bir dinlenme sürecidir. Ancak uykusuzluk dünya genelinde erişkinlerin sıklıkla yaşadığı bir sorundur. Hal böyleyken uykusuzlukla nasıl başa çıkılmalı? Daha dinlenmiş bir beden ve zihinle uyanmak için neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız son yıllarda uykusuzluk sorununun üstesinden gelmek için en çok kullanılan yöntemler arasında yer alan uyku meditasyonu ile tanışabilirsiniz. Peki uyku meditasyonu nedir, nasıl yapılır, uykuya dalma sürecini nasıl kolaylaştırabilir?

Uyku Meditasyonu Nedir?

Meditasyon, belirli nefes çalışmaları ile kişinin zihnini dinlendirmesine yardımcı olan bir odaklanma tekniğidir. Uyku meditasyonu ise kişinin uykuya dalma sürecini kolaylaştırmaya yardımcı, bedenin ve zihnin dinlenmesine, gevşemesine katkı sağlayabilen bir meditasyon tekniğidir. Bu meditasyon tekniği düzenli olarak uygulandığında zaman içerisinde daha rahat uykuya dalmaya ve daha dinç bir zihin ve bedenle uyanmaya yardımcı olabilir.

Uyku Meditasyonu Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Uyku meditasyonunu en verimli şekilde yapabilmek için öncelikle zihninizi ve bedeninizi uykuya hazırlayın. Bunun için ılık bir duş alabilir, yumuşak dokulu pijamalarınızı giyebilirsiniz. Daha sonra yataktan kalkıp, gelen uykuyu kaçırmamak için uyumadan önce neye ihtiyacınız varsa yatağınızın çevresinde bulundurmaya özen gösterebilirsiniz. Uyku meditasyonundan ve uykuya dalmadan önce odanızı havalandırıp oda içerisinde hava sirkülasyonu sağlayın. Bulunduğunuz odanın sessiz ve loş olmasını uykuya dalma sürecini kolaylaştıracaktır. Ayrıca akşam yemeğini hazmetmiş bir mide ile meditasyondan ve uykudan daha yüksek verim alabilirsiniz. Bunun için akşam yemeği porsiyonlarınızı küçültmeyi ya da daha hafif tercihler yapmayı da deneyebilirsiniz. Her gün düzenli olarak yaptığınız meditasyon egzersizleri sayesinde derin ve kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

Ev ortamında rahat bir meditasyon yapmak için nelere dikkat edilmeli merak ediyorsanız “Evde Meditasyon Nedir, Nasıl Yapılır?”  konulu yazıyı da inceleyebilirsiniz.

Uyku Meditasyonu Yöntemleri

Uyku meditasyonu yöntemleri temelde uykuya daha rahat dalmanıza yardımcı olur ancak yöntemler kişiden kişiye değişebilir:

Klasik Müzik Dinlemek: Kimileri tarafından çok sıkıcı bulunsa da klasik müzik dinlemenin insan için çok önemli faydaları vardır. Bu faydalardan biri de uyuyabilmenize yardımcı olmasıdır. Sakinleştirici etkiye sahip klasik müzikleri dinleyerek zihninizi stresten arındırabilir, daha rahat uykuya dalabilirsiniz. Özellikle romantik dönem bestecileri Chopin, Schubert ve Beethoven’ın parçalarını dinleyebilirsiniz.

Doğanın Sesini Dinlemek: Nefesin belirli bir ritme sahip olmasını sağlaması ve görselleştirme aşamasına destek olması nedeniyle yağmur sesi, dalga sesi gibi doğadan ilham alan sesleri dinleyebilirsiniz.

Yönlendirici Meditasyonlardan Destek Almak: Özellikle uyku meditasyonuna yeni başladıysanız yönlendirici meditasyon videolarından faydalanarak uykuya geçme sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Sessiz Bir Ortamda Yönlendirmesiz Meditasyon Yapmak: Her insan bir olmadığı için kimimiz sessiz bir ortamda müzik ya da herhangi bir yönlendirme olmadan çalışmayı, temizlik ya da meditasyon yapmayı tercih edebiliriz. Bunun için uyku meditasyonu aşamalarını öğrenerek yönlendirmesiz meditasyon yapabilirsiniz.

Uyku Meditasyonu Aşamaları Nelerdir?

Uyku meditasyonu üç aşamadan oluşur. Bu aşamalar boyunca amaç farkındalığı nefeste ve meditasyonun akışında tutmaktır.

Nefes Egzersizi

Meditasyonun temel aşamalarından ilki zihni nefes alışverişlerinde tutmaktır. Böylece zihnin farklı anılara, düşüncelere, kaygılara uçup gitmesinin bir nebze önüne geçilmiş olur. Meditasyona yeni başlayanlar için bu durum ilk zamanlar çok kolay olmayabilir ancak pratik kazandıkça beden bu egzersize alışır. Bu sebeple uyku meditasyonunu da düzenli yapmak oldukça önem taşır. Bunun için sakin ve derin nefesler burundan alınıp burundan verilebilir. Farklı ancak yorucu olmayan basit düzeyde nefes egzersizleri de yapılabilir. Örneğin dörde kadar sayarak nefes alabilir, nefes verme aşamasında da dörde kadar sayarak nefes verebilirsiniz. 

Görselleştirme

Bir müddet nefes egzersizi yaptıktan sonra gözleri kapatarak kendinizi mutlu ve huzurlu hissedebileceğiniz hayali bir mekanın görselini zihninizde yaratın. Hoş bir deniz kenarında, ormanda ağaçların arasında bir görselleştirme yapabilirsiniz. Daha sonra bu hayali mekanda bulunan her ayrıntıyı birer birer zihninizde yaratmaya başlayın. Ardından bu görsel deneyime mekanın sesini ve mekanda bulunanların kokularını da ekleyebilirsiniz.

Şükür

Kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissettiğiniz bu mekan içerisinde bir süre vakit geçirdikten, o deniz kıyısında ya da ağaçların arasında yürüdüğünüzü hayal ettikten sonra zihniniz kendisini daha rahatlamış hissedecektir. Tam bu aşamada tüm olumlu duyguları bedeninize ve zihninize davet ederek dünyada ya da yaşamda yer alan, içinizi olumlu duygular ile dolduran her şeye şükür edebilirsiniz. Şükür ve minnet, huzurunuzun artmasını sağlayacağı ve pozitif düşünmeyi arttırdığı için daha rahat uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

Uyku Meditasyonu Yaparken Başka Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Meditasyon yaparken ortamın sakin, sessiz ve düzenli olması size yardımcı olur.
  • Çevresel faktörlerden zihninizi uzaklaştırmanız için birkaç dakika sadece gözlerinizi kapatıp dinlenebilirsiniz.
  • Müzik seçiminin ruhunuzu dinlendirmeye yönelik sakin ve yumuşak olması önemlidir.
  • Meditasyon sırasında sırtınızı dik pozisyonda tutmanız tavsiye edilir.
  • Bedeninizi uygun pozisyona getirdikten sonra nefes egzersizleriyle meditasyona başlayabilirsiniz.

İyi uyku aynı zamanda iyi bir cilt görünümü ve iyi hissetmek anlamına da gelir. Siz de kişisel bakım, güzellik ve yaşam önerileri hakkında daha fazlasını keşfetmek için Saç Bakım Güzellik’i incelemeyi unutmayın!

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.