Sigarayı Bırakmanızı Sağlayacak 12 Öneri

  • SAĞLIK HABERLERİ
  • Sigarayı Bırakmanızı Sağlayacak 12 Öneri için yorumlar kapalı
  • 1.160 kez görüntülendi

Sigarayı Bırakmanızı Sağlayacak 12 Öneri

Her yıl yaklaşık olarak 12 milyon kişi kansere yakalanıyor ve 7 milyon kişi hayatını kanser yüzünden kaybediyor. Ülkemizde akciğer kanserinden ölenlerin sayısı, yılda ortalama 30 bin kişi. Bu rakamlar gerçekten kanserin korkunç yüzünü gözler önüne seriyor. Bilindiği üzere akciğer kanserinin en büyük nedenlerinden biri de sigara. Sigaranın zararları üzerine yazılmış binlerce makale, inceleme, akademik yazı var. Aynı şekilde sigarayı bırakma yöntemleri ile ilgili de yazılmış dünya kadar yazı mevcut. Peki sigarayı bırakmak çok mu zor? Sigarayı bırakmak için ne yapmalı?

 

Sigarayı Bırakma Yöntemleri

İşte sigarayı bırakmanızı sağlayacak yöntemlerden bazılarını sizler için derledik.

1-) Kendinize Bir Neden Bulun

Kendinize, sigarayı bırakmanıza sağlayacak bir neden bulun. Bu neden herkese göre değişebileceği gibi, çocuğunuz, eşiniz ve diğer sevdikleriniz, daha sağlıklı ve uzun bir hayat, 50 yaşında da halı sahada futbol oynamaya devam etmek olabilir mesela.

2-) Zararlarını Dikkatlice Araştırın

Sigaranın zararlı olduğunu çok kere duydunuz ve okudunuz ama, bu zararları ne kadar ayrıntılı araştırdınız? Beyne, kalbe, ciğerlere ve daha birçok organa büyük zararlar veren bu illetin zararlarınız resimleri ile birlikte inceleyin. Hatta hastanelerde sigaradan kaynaklı yatan hastaları ziyaret edin. Gerçekten bırakmak istiyorsanız, bunun çok etkili olduğunu göreceksiniz.

3-) Sigaranın Zararlarını Hissedin

Sigara, kanserin yanı sıra,  sinirlilik, hayal kırıklığı, depresyon ve anksiyeteye neden olur. Ayrıca baş ağrısı, yorgunluk, açlık hissinin artması ve kabızlık gibi problemlere de yol açar. Yaşadığınız bütün bu problemlerin kaynağını başka şeyde değil, sigarada arayın. Bu düşünce sigarayı bırakmanız için size yardımcı olacaktır.

4-) Sigara İçmenize Neden Olan Durumları Tespit Edin

Sigara, genellikle bir özenti ile başlar fakat daha sonra kurtulması zor bir bağımlılığa dönüşür. Hangi durumlarda sigara içme eğilimine gittiğinizi ve nelerin daha çok sigara içmenize neden olduğunu gözlemleyin. Bu durumları mümkünse ortadan kaldırmaya, değilse de sigara yerine başka bir yöntemle bu durumlarla baş etmeye çalışmayı deneyin.

5-) Sigara ile İlişkili Her Şeyi Atın

Kül tablası, çakmak gibi sigara içerken kullandığınız eşyaları atın. Size sigarayı hatırlatan eşyalarınızdan ya da sağlığınızdan vazgeçin. Tercih sizin.

6-) Sigarayı Bırakmak İçin Üretilmiş Ürünler Kullanın

Araştırmalar, sigarayı bırakmak için üretilmiş kaliteli ürünlerin, sigarayı bırakmakta %60 ile %70 arasında başarılı sonuçlar verdiğini söylüyor. Sakız, pastil, ağız spreyi gibi ürünleri kullanmayı deneyebilirsiniz. Fakat bu ürünlerin gerçekten işe yarayan ve kaliteli olanlarını tercih edin.

7-) Ağzınızı Meşgul Tutun

Sigarayı bırakmaya karar veren insanlarda, ellerini ağzına götürme refleksi birden bire atılamıyor. Bu nedenle çerez gibi ürünlerle ağzınızı meşgul etmeyi deneyebilirsiniz.

8 -) Farklı Tedavi Yöntemlerini Deneyin

Aromaterapi, hipnoterapi, akupunktur ve masaj gibi alternatif yöntemlerin, sigarayı bırakmak isteyen kişilere büyük faydaları görülmüştür. Derin nefes alma egzersizleri ve diğer gevşeme tekniklerini de uygulayabilirsiniz.

9-) Destek Alın

Sigarayı bırakma sürecinde, ailenizden ve sevdiklerinizden bu konuda destek isteyin. Onların bu bağımlılıktan kurtulmanız için yanınızda olduğunu bilmeniz size psikolojik destek sağlayacaktır.

10-) Kendinizi Meşgul Edin

Birden bire sigarayı bırakmak oldukça zordur. Kademeli olarak sigarayı bırakmayı deneyin. Ve bu süreçte, kafanızı dağıtmanıza yardımcı olacak ve size sigarayı unutturacak meşguliyetler bulun. Toprakla uğraşmak en güzelidir. Balkonunuzda çiçek yetiştirin.

11-) Sigara İçen Arkadaşlarınızla Aranıza Mesafe Koyun

“Al bir sigara daha ya ne olacak”, “ Bu son sigaran olsun” gibi sözler sarf edecek ve sizin sigarayı bırakmanızı zorlaştıracak arkadaşlarından, sigarayı bırakma sürecinde mümkün olduğunca uzak durun.

 

12-) Bir Plan ve Çizelge Oluşturun

Kendiniz için bir plan yapın. Şu tarihe kadar günde 3’e düşüreceğim, sonra şu tarihe kadar günde tek sigara kullanacağım, şu tarihte de tamamen bırakacağım şeklinde bir plan ve  çizelge hazırlayın. Aşamalı olarak kendinize bir hedef koyun ve en önemlisi başaracağınıza inanın.
Sigarayı bırakmak için, ilk önce istemek ve hazır olmak gerektiğini de asla unutmayın. Sigarayı bırakma yöntemleri sizlere sadece yardımcı olur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.