Myom nedir? Tüp bebek tedavisine etkileri
Myom nedir? Tüp bebek tedavisine etkileri
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç bilgilendiriyor. Myom, rahimde görülen en sık iyi huylu, kanser olmayan tümörler, büyümelerdir. Kadınlar da yaklaşık olarak %20-25 civarında görülmesi muhtemeldir. Bazı myomlar kadının hayatının düzenini değiştirirken, bazı kadınlar myomları olduğu dahi fark etmeksizin hayatlarına devam edebilirler. Farklı yerleşimlerde, intramural, subseröz, intrakaviter, saplı gibi başlıklara ayrılabilirler.
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’ın myom tedavisi hakkındaki detaylı yazısı: https://sevtaphamdemir.com/ankara-miyom-myom-tedavisi-ve-belirtileri/
Belirtileri nelerdir? Kendilerini nasıl gösterirler?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bazı myomlar genellikle semptom vermezler, rahmin kasılması ile ilgili problem meydana getirerek en sık gözlenen ve izlenen şikayetler ise ; adet düzensizliğidir. Uzun, şiddetli kanama ve bununla meydana gelen halsizlik şikayetleriyle anemi tablosu olabilir. Aşırı ve sık kanayabilir hasta. Normal bir adet süresinden de çok daha uzun sürebilir. İleri yaş hasta grubu menopoz ile ilişkilendirip kliniğe başvurmayı geciktirebilmektedirler hatta. Myom varlığından ziyade hormonal bir problem olduğu düşünebilirler. Ancak ultrasonografi sonrasında myomun konumu ve varlığı net olarak saptanabilir.
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, Myomların boyutları büyüdü ise ertelendi ise çok büyük myomlar ise karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikayetlerine de yol açabilir. Hatta çok büyük myomlar idrar torbasıan mesaneye baskı yapabilir. Böbrek problemlerine dahi yol açabilirler. Kavite içerisindeki myomlarda da ilişki sonrası kanamalar, enfeksiyona bağlı kötü koku ve akıntıya neden olabilir. Vaginal vya batın ultrasongorafi ile çok rahat tanı konulabilir.
Maddeleyecek olur isek, belirti vermeyen myomların dışındaki myom belirtileri :
- Adet düzensizliği
- Yoğun kanama
- Daha uzun adet kanaması
- Sık adet görmek
- Şiddetli sancılı adet
- Düzensiz vaginal kanamalar
- Yoğun kanamaya bağlı anemi hastada meydana gelen halsizlik
- Ağrı
- İlişki sırasında ilişki sonrasında kanama ve ağrı
- Sık idrara çıkmak
- Kabızlık, barsak hareketlerinde zorluk
- Karın krampları
- Karında şişlik
- Düşükler
- İnfertilite
Myom çeşitleri nelerdir?
- İntramural myom : Myomlar da en sık rastlanan myom türüdür. Rahmin kas dokusunda meydana gelir.
- Subseröz myom : Rahmin dışında gelişen myomlar büyümesi ile karında şişlik yapabilirler
- Saplı myom : Rahme ince bir şey ile bağlıdır. Sağlı myomlar zamanla kendi etrafında dönerek ağrıya yol açabilirler.
Myomlarda Tanı Yöntemi
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, Rutin bir kadın doğum muayenesi sırasında tanı koyulabilir. Bazen ek olarak kan testi, radyolojik görüntüleme tetkikleri de isteyebilir hekim. Genellikle bir kadın doğum muayenesi sırasında yapılan vaigna veya batın ultrasongorafi myomun yerini ve çapını anlamakta yeterli olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisine Etkileri
Tüp bebek tedavisi yapılırken rahimin myomlarndan arındırılmış olması gerekir. Tüp bebek tedavisinde yumurta rahim dışında döllenerek elde edilen embriyo annenin rahmine yerleştirilir. Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahime tutunması için rahimde duruma engel miyomlar olmamalıdır. Eğer ki rahimde miyom varsa ve engel teşkil ediyorsa kesinlikle alınması gerekir aksi takdirde embriyo tutunamayıp tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına neden olabilir. Tüp bebek tedavisinde Prof. Dr. Sevtap Hamdemir tecrübelerini sizlerle paylaşıyor.
Myom Tedavisi
Myomlar eğer hastanın hayat kalitesini etkilemiyor ve yerleşimi boyutu ile ilgili herhangi bir problem yok ise cerrahi işlem gerektirmeyebilir. Ancak hastanın hayat kalitesini etkileyen yaşam standartlarını düşüren myomlarda ise cerrahi operasyon uygulanmaktadır.
Myom tedavisinde uygulanan cerrahi yöntem myomektomi olarak isimlendirilir. Myomektomi işlmei laporoskopik yöntemle yapılabilir veya açık abdominal kesi ile. Myomun boyutuna göre cerrahi yöntemi cerrah tarafından karar verilir. Veya histereskopi yöntemi kullanılır.
Myomektomide kullanılan metotlar myomun yerleşimine, sayısına ve büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Açık myomektomi yani laparotomik myomektomi karından bir kesi ile yapılır. Sezaryen kesisi gibi düşünülebilir. Karnı kesmeden, kapalı bir şekilde laporoskopik görüntüleme yöntemi ile de myomektomi imkanı vardır. Bir diğeri ise histereskop. Rahim boşluğunun içine doğru çıkıntı yapmış myomlara müdahale etmek açısından mümkündür. Rahimden kamera ile girilerek kesisiz yöntem ile yapılan bir işlemdir. Ancak her myoma histereskopik yöntem ile çözüm sağlanamayabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.