Hava sıcaklığı düşmeye başlayınca ve kar taneleri artık kışı müjdelediğinde, yerel seyyar satıcılardan kavrulmuş kestane almaktan daha zevkli ve rahatlatıcı bir şey yok. Eskiden sobaların üstünde pişirdiğimiz kestane özellikle kış mevsiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Fakat bu lezzetli yemişlerin sizin için oldukça faydalı olabileceğini biliyor muydunuz?

Hafif tatlı, doğru miktarda gevreklik ile kestane; çok yönlü ve lezzetli besin içerikli gıdalardandır ve sağlık faydaları ile yüklüdür. Sindirimi geliştirmekten, kemiklerinizi güçlendirmeye kadar bütün yıl boyunca ateşte kestane kavurmanızın birçok nedenini bu yazıda bulacaksınız.

Kestane Nedir? Bir Yemiş mi Yoksa Meyve mi?

 

Kestane veya Castanea, meşe ve kayın ağaçlarıyla aynı aileye mensuptur. Bu kestane ağaçları, yaygın olarak kestane türü olarak adlandırılan ve dünya çapında tüketilen yenilebilir bir yemiş üretir. İlginçtir ki, kestane hem bir yemiş hem de meyve olarak kabul edilir. Çünkü meyveler teknik olarak çiçekli bir bitkinin ürünü olarak tanımlanır ve pek çok yemiş de bu kategoriye girer.

Kestanelerin hafif tatlı bir tadı vardır ve çeşitli yemeklere kolayca eklenebilir. Ham kestanelerde piştikten veya kavrulduktan sonra daha yumuşak hale gelen çok sert ve gevrek bir doku vardır.

 

 

Ana kestane çeşitleri şunları içerir:

  • Amerikan kestane
  • Tatlı kestane (ayrıca İspanyol kestane de denir)
  • Çin kestane
  • Japon / Kore kestanesi

 

Bu kestane çeşitlerinin deniz kestanesi ile ilgisi olmadığını unutmayın. Deniz kestaneleri teknik olarak yemiş değildir, ancak birçok Asya mutfağında kullanılan bir su bitkisidir.

Benzer şekilde, at kestanesi de bahsettiğimiz kestaneyle ilgisiz bitkilerdendir ve başka bir ailenin parçasıdır, özü doğal bir çare olarak kullanılmasına rağmen aslında toksik olduğu düşünülmektedir.

Sindirimi Geliştirir

Bazı araştırmalar, kestane ağaçlarının birkaç farklı yoldan daha iyi sindirim sağlanmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Food Microbiology dergisinde yayınlanan bir test tüpü çalışması, kestane özütünün gastrointestinal sistemde bulunan probiyotik türlerine koruyucu etkisi olduğunu buldu. Probiyotikler bağırsağınızı sağlıklı tutan ve sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olan yararlı bakteri türüdür.

 

Buna ek olarak, kestane lif bakımından yüksektir. Diyet lifi, gastrointestinal sistemden geçerken sindirime karşı direnir; bu, da gıdaların sindirim sisteminizden geçmesine yardımcı olur. Lifler kabızlığı hafifletebilir, tokluğu artırır, kan şekerini dengeler ve bağırsağınızda bulunan yararlı bakterileri besler. Kestaneye ek olarak, diğer yüksek lifli yiyecekler arasında meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller ve diğer yemişler bulunur.

 

Antioksidanlar İçerir

Kestane çok miktarda vitamin ve mineral sağlamanın yanı sıra antioksidan bakımından da yüksek içeriklidir. Kore’de Chosun Üniversitesi’nde Biyoteknoloji Bölümü tarafından yürütülen bir 2010 araştırması, kestane çiçeği özütünün güçlü antioksidan özellik sergilediğini ve hatta melanom veya cilt kanserine karşı korunmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

 

Antioksidanlar, hücrelere ve kronik hastalığa neden olan bileşikler olan zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan maddelerdir. Bu yararlı maddeler kanseri önlemekten, kalp hastalığına karşı mücadeleye kadar etkileyici bir dizi sağlık faydası ile ilişkilendirilmiştir.

 

Antioksidanlar geniş bir yelpaze içeren gıdalarda bulunur ve özellikle meyve ve sebzelerde yüksektir. Tabağınızı antioksidan bakımından zengin yiyeceklerle ve kestane ile doldurmak, hastalık riskini azaltmada özellikle yararlı olabilir.

Kalbinizi Korur

İlginçtir, bazı kestane çeşitlerinin kalbiniz üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Kestane antioksidan içerdiğinden iltihaplanmayı azaltabilir ve kalp sağlığını iyileştirebilir.

Kestanelerde ayrıca kalp rahatsızlığına bağlı bazı risk faktörlerini azaltabilen önemli bir mineral olan potasyum bulunur. Bir araştırma; artan potasyum alımının etkili bir şekilde kan basıncını düşürebileceğini ve hatta inme riskini yüzde 24 oranında azalttığını buldu.

Diyetinizdeki kestane porsiyonunu artırmak; kalp rahatsızlığınız varsa, kalp hastalığının bazı risk faktörlerini azaltmaya ve kalbinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

 

Bağırsak Hareketlerini Düzenler

Lifli gıdalar yediğinizde bunlar vücuda sindirilmemiş halde hareket eder. Bu dışkıya hacim kazandırmaya yardımcı olur ve kabızlığa karşı savaşmak için dışkının geçişini kolaylaştırır. 2012’de Dünya Gastroenteroloji Dergisinde yayınlanan bir analiz, diyet lifinin etkilerini ölçen beş çalışmayı inceledi. Araştırmacılar artan lif tüketiminin dışkı frekansında bir artış ile ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

Kestane, diğer yüksek lifli gıdalarla (meyveler, sebzeler ve baklagiller gibi) kombinasyon halinde tüketildiğinde; kabızlığı önlemeye ve düzenliliği geliştirmeye yardımcı olması için mükemmel bir diyet ilavesi olabilir.

 

Kemik Sağlığını Artırıyor

Sadece 10 adet kestane, bütün gün boyunca ihtiyacınız olan manganezin %50’sini tedarik edebilir. Manganez normal hücre fonksiyonu için gerekli olan inanılmaz derecede önemli bir mineraldir. Bazı çalışmalar manganezin kemik sağlığında da merkezi bir rol oynayabileceğini ve bazı hastalıklardan korunma sağlayabileceğini göstermiştir.

Manganezin yaklaşık %43’ü kemiklerde depolanmaktadır. Diğer kemik yapıcı minerallerle birlikte manganez almak, özellikle yaşlı kadınlarda kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

2004 yılında yapılan bir çalışmada, zayıf kemikli 334 kadında, D vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bor ile birlikte manganez içeren bir kapsül takviyesinin kemik yoğunluğunu artırdığı bulundu. Diyetinize ekleyeceğiniz bir porsiyon kestane; kemiklerin kuvvetli kalmasına ve osteoporozdan uzak durmanıza yardımcı olabilir.

 

Beyin Fonksiyonunu Geliştirir

Kestaneler tiamin, vitamin B6, riboflavin ve folat dahil olmak üzere birçok B vitaminini bol miktarda içerisinde bulundururlar. Bu vitaminler beyninizi sağlıklı tutmak ve hastalığa karşı korunmak için gereklidir. Bu B vitaminlerinden herhangi birinde eksiklik; biliş ile ilgili sorunlara neden olabilir. Örneğin, tiamin eksikliği deliryuma neden olabilirken, folat eksikliği çocuklarda beyin gelişimini bozabilir.

 

2016 yılındaki bir çalışmada, yaşlı katılımcıların bir yıl boyunca folik asit takviye etmesi; bazı belirgin inflamasyon seviyelerini düşürürken, bilişsel performansın iyileşmesine yardımcı oldu. Beslenme Dergisi’ndeki bir başka araştırmada, B vitamini alımının artmasının, hafif bilişsel bozukluk ve Alzheimer hastalığı olan yaşlı katılımcılarda bilişsel işlev ile pozitif ilişkili olduğu gösterildi. Kestane; B vitamini ihtiyacınızı karşılar ve beyin sağlığını optimize etmenize yardımcı olur. Bunun için bol miktarda protein açısından zengin yiyecekler yiyin ve her gün bir porsiyon kestane yemeyi düşünün.

 

Kestanenin Besin Değerleri

Kestaneler manganez, vitamin C ve tiamin gibi çeşitli mikro besin maddeleri ile birlikte iyi miktarda lif içerirler. Yaklaşık olarak on tane kavrulmuş kestane (yaklaşık 84 gram) için aşağıdaki besin değerleri belirlenmiştir:

 

206 kalori

44.5 gram karbonhidrat

2,7 gram protein

1.8 gram yağ

4.3 gram lif

1 miligram manganez (Günlük ihtiyacın %50’si)

21.8 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın %36’sı)

0.4 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 21’i)

0.4 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 21’i)

58.8 mikrogram folat (Günlük ihtiyacın %15’i)

0.2 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın % 14’ü)

497 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın %14’ü)

0.1 miligram riboflavin (Günlük ihtiyacın %9’u)

89.9 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın %9’u)

6.6 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın %8’i)

27.7 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın %7’si)

1.1 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 6’sı)

0.5 miligram pantotenik asit (Günlük ihtiyacın % 5’i)

0,8 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 4’ü)

0.5 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 3’ü)