Diyabet Türleri: Tip 1 vs Tip 2 vs Gebelik Diyabet

  • Genel Sağlık
  • Diyabet Türleri: Tip 1 vs Tip 2 vs Gebelik Diyabet için yorumlar kapalı
  • 1.052 kez görüntülendi

Diyabet Türleri: Tip 1 vs Tip 2 vs Gebelik Diyabet

Diyabet nedir?

Diyabet, vücudunuzda bulunan kan şekeri veya kan şekeri çok yüksek olduğunda meydana gelen tıbbi bir durumdur. Bu durum vücudun kan glukozunu işleme yeteneğini bozabilir. Kan şekeri, ana enerji kaynağıdır ve yediğiniz besinlerden gelir . Vücudunuz sürekli yiyecekleri şekere veya glikoza dönüştürür. Bu noktada pankreasınızın insülin adlı bir hormon salması gerekiyor. İnsülin burada en hayati rol oynar, glukozun gıdalardan hücrelerinize girmesine ve enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Diyabetik bir kişiyle pankreastan küçük veya hiç insülin üretimi olmaz. Glikoz kanda kalır ve hücrelerinize ulaşmaz. Daha az insülin üretimi veya hücrelerin üretilen insüline yanıt vermemesidir.

Bu hastalığın, kanda bir miktar şeker birikmesine neden olabileceğinden, vücudunuzun felç ve diğer kalp hastalıkları gibi birçok tehlikeli sağlık komplikasyonuna karşı savunmasız kalmasına neden olacak şekilde dikkatli bir tedaviye ihtiyacı vardır . Ayrıca körlük, böbrek yetmezliği, amputasyonlar vb. Gibi önde gelen nedenlerden biri olabilir.

Bu sağlık durumu herhangi bir yaş grubundaki insanlara saldırabilir. Dünyanın 18 yaş üstü neredeyse% 30’u diyabet tanısı koyuyor veya teşhis etmiyor. Farklı türlerin vücudunuz üzerinde farklı etkileri vardır. Lider ve sağlıksız yaşam veya fazla kilolu olmak, bu ölümcül hastalığın vücudunuza girmesine izin verebilir.

Diyabet Türleri:

Üç çeşit şeker hastalığı var.

  1. Tip-1
  2.  Tip 2
  3. gebelik

Tip 1 Diyabet:

‘Çocuk diyabeti’ olarak da bilinir, çünkü çoğunlukla çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir. Tip 1’de, hastanın bağışıklık sistemi, bazı beta hücrelerini tahrip eden kendi pankreasının bazı kısımlarına saldırır. Bu, hiç ya da daha az insülin üretimine neden olur ve bu da kanınızda ağır şeker birikmesine yol açar.

Bu glikoz toplama tipini kırmak için tip 1 diyabet hastaları, hap veya enjeksiyon gibi dış kaynaklardan alınan insüline güvenir. Enjekte edilen insülin, vücudunuzun doğru miktarda insülin olmasını sağlamak için pompalanır. Bu duruma genellikle ‘insüline bağımlı diabetes mellitus’ adı verilir. Bilim adamları, bağışıklık sisteminin neden yabancı veya yabancı olduğunu düşünerek kendi hücrelerine saldırdıklarını ve onları tahrip ettiklerini henüz bilmiyorlar. Bu saldırı “otoimmün” hastalık olarak bilinir. Kabaca dünya nüfusunun% 10’u tip 1’den muzdariptir.

2 tip diyabet :

Tip 2, pankreastan insülin üretiminin kısmen iyi olduğu ancak vücudunuzun onu alamadığı durumdur. Bu aynı zamanda “insülin direnci” veya “insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus” olarak da bilinir.

Tip 1’den farklı olarak, burada hücreler insüline uygun şekilde cevap verememektedir. Tip 2 koşulları çocukluk çağında bile her yaşta geliştirebilirsiniz. Bu aynı zamanda “erişkin başlangıçlı” diyabet olarak da adlandırılır, çünkü etkileri çoğunlukla 45 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Göre Diyabet Ulusal Enstitüsü ve sindirim ve böbrek hastalıkları , o ile güçlü bağları vardır obezite .

2017 yılında, 425 milyon insanın dünya çapında bu hastalığa yakalandığını tahmin etmekte ve tip 2 vakaların yaklaşık% 90’ını oluşturmaktadır. Tip 2, yerleşik bir yaşam tarzı olan fazla kilolu insanlarla bağlanır . En önemli tedavi diyet ve egzersizdir.

Gestasyonel diyabet :

Bu tip kadınlarda hamileliği sırasında görülür. Çoğu durumda, hastalık bebek doğduktan sonra bırakır. Ancak eğer gebelik diyabeti gelişirse, birkaç yıl sonra tip 2 gelişme ihtimaliniz yüksektir.

Bu durum hamile bir kadının vücudu insüline daha az duyarlı hale geldiğinde oluşur. Daha önce herhangi bir hastalık öyküsü olmadan, bazı kadınlar yüksek kan şekeri düzeyleri geliştirir ve nedeni hala bilinmemektedir.

Diyabet öncesi:

Diyabet öncesi bir tür diyabet değil, vücudunuzun hastalığı geliştirmek üzere olduğunu hatırlatır. Bu durumda, kan şekeri normalden daha yüksektir ancak hastalığı oluşturacak kadar yüksek değildir. Tip 2 ve öncesi 2 için risk faktörleri aynı olarak kabul edilir. Doktorlar bu parametreyi ayarladılar, böylece insanlar tam diyabet geliştirmeden önce gerekli adımları atabilecekler.

Bu normal kan şekeri seviyesi 70 ve 99 mg / dL’den 100 ve 125 mg / dL’ye yükseldiğinde olur. Tip 1 veya tip 2’de kan şekeri seviyesi 126 mg / dL’den yüksektir.

Bu hastalığa açlık plazma glukoz (FPG) testi veya A1C testi yardımı ile teşhis edilebilir. Bu tür antikorların mevcudiyeti bir gösterge veya tip 1’dir, bunun yokluğu tip 2’yi belirtebilir. Bilim adamları ayrıca, kandaki glikozdaki yükselişlerin dolaşımdaki insülin konsantrasyonlarını azaltan birçok genetik ve kazanılmış faktörle gelişebileceğini iddia ediyorlar. Çok hayati ve pahalı bir tıbbi durum olduğu kanıtlanabilir. Önlenmesi ve tedavisi,  sağlıklı bir diyet sürdürmek , egzersiz yapmak, kilonuzu korumak ve tütünden uzak durmaktır . Tip 1’i düzeltmek için insülin enjektörleri mevcuttur. Tip 2 ilaç yardımı ile veya ilaçlar olmadan tedavi edilebilir. Gebeliğin diyabet vakalarının çoğunda, doğumdan sonra kadınlar normal şeker seviyesine geri döner.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.