Bulgur Kabızlık Yaparmı, Bulgur Yemek Gaz Veya İshale Neden Olurmu?

  • Genel Sağlık
  • Bulgur Kabızlık Yaparmı, Bulgur Yemek Gaz Veya İshale Neden Olurmu? için yorumlar kapalı
  • 1.046 kez görüntülendi

Bulgur Kabızlık Yaparmı, Bulgur Yemek Gaz Veya İshale Neden Olurmu?

Bulgur gibi kepekli tahıllar ile beslenmek sağlığımız için çok faydalı olsa da, bulgur yemek pek çok kişide şişkinlik, gaz, kabızlık, ishal gibi çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir. Bulgur lif açısından zengin bir besindir. Kadınların günlük lif ihtiyacı 25 gram erkeklerde ise bu rakam 38 gramdır. MedlinePlus doktorları günlük lif miktarının aşımında mide gazı ve ishal gibi sağlık sorunlarıyla sıklıkla karşılaşılabileceğini bildiriyorlar.

İrritabl barsak sendromunundan muzdaripseniz bulgur yedikten sonra ishal, kabızlık, gaz gibi mide bağırsak sorunları yaşamanız da imkan dahilindedir. İrritabl barsak sendromonun yaygın belirtileri arasında şişkinlik, gaz ve diğer sindirim komplikasyonları yer alır.

Gluten intoleransınız varsa, bulgur yedikten sonra gazla beraber mide ağrısı da yaşayabilirsiniz. Bu durumla sık karşılaşıyorsanız, doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

USDA Ulusal Besin Veritabanı göre, bulgur her ¼ su bardağında 4 gram lif içerir. Bulgur ani şişkinlik ve gaza neden olabilen yüksek lifli gıdalardan biri olarak kabul edilir. Şişkinlik, sindirim sisteminde sıkışan gaz sonucu meydana gelir. Bulgur yediğinizde, bu tahıldaki karbonhidratların bir kısmı sindirilmeden kalır ve bunun sonucunda midenizde gaz ve şişkinlik oluşur.

Bulgur yedikten sonra gaz sorunuyla karşılaşmanız sizdeki gluten intoleransına bir işaret olabilir. Gluten buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Çoğu kişi glutenli gıdaları sorunsuz sindirir, fakat çölyak hastalığınız varsa, yani glutene karşı duyarlı biriyseniz bulgur tüketimiyle beraber şişkinlik, gaz, mide ağrısı, ishal ve kusma gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. National Digestive Diseases Information Clearinghouse(Ulusal Sindirim Hastalıkları) doktorları gluten alerjisinin bağışıklık sisteminin glutendeki bir proteini zararlı olarak bulup ona saldırmasından kaynaklandığını bildiriyor. Uzmanlar gluten alerjisinin kalıtsal yani genetik olduğunu kabul ediyor.

Kahve Gaz Yaparmı? Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız

İncir Kabızlığa İyi Gelirmi? Kabızlık İçin İncir Kürü Tarifleri Tıklayınız

Muz Gaz Yapar mı, Şişkinliğe Neden Olur mu? Tıklayınız

Kiraz Gaz Yaparmı Ve Kirazın Sağlığa Zararları Nelerdir? Tıklayınız

                                 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.