Baker Kisti Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Baker Kisti Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 870 kez görüntülendi

Baker Kisti Nedenleri ve Tedavisi

Baker kisti, dizde ortaya çıkan bir kisttir. Dizden dışarı çıkık olan kist, akışkan bir madde ile dolar. Diz gerildiğinde, büküldüğünde ya da fiziksel bir aktiviteye kalkışıldığında keskin bir ağrı hissedilebilir.

Baker kisti genelde kıkırdak dokular yırtıldığında gelişir. Kireçlenme sorunu yaşayan insanlarda da görülebilir. Her iki durumda da diz, baker kistinin oluşmasına neden olan ek akışkan sıvı üretir. Bu durum hasta için rahatsız edicidir, ama baker kisti için yapılan tedavi rahatlama sağlar.

Baker Kisti Belirtileri

Baker kistinin temel belirtisi, diz büküldüğünde ya da doğrultulduğunda yaşanabilen, diz arkasındaki deride oluşan bir gerginlik ile üst baldır bölgesinde görülen çıkıntılı bir şişliktir. Bazı ciddi vakalarda sıvı maddeyi saklayan alan delinebilir ve dahası, bacağın alt dokularına akabilir. Sonuç olarak, çıkıntılı olan şişlik ve kızarıklık alt bacak bölgesinin başında görünür olabilir.

Baker Kistinin Olası Zorlukları
Sıvı maddeyi saklayan alanın delinebilir. Bu durumda kist sıvısı baldır bölgesine ve böylece alt bacak bölgesine yayılabilir. Baldır bölgesinde keskin ağrılar ve kızarıklıklar tecrübe edebilirsiniz. Bu belirtiler meydana gelirse, mevcut durumun daha da kötüleşmemesi için dizinize ve bacağınıza acil olarak tıbbi bir müdahale uygulanmalıdır.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Belli bir zamandan sonra baker kistinde azalma görülmezde ya da genel belirtileri yaşıyorsanız, bu durumda dizinizi bir doktora inceletmeniz tavsiye edilmektedir. Doktor size kireçlenme ve bununla ilgili diğer hastalıkların olup olmaması gibi, yaşadığınız belirtiler hakkında ve o anki sağlık durumunuz hakkında sorular sorabilir. Doktor sizden temel belirtileri incelemek için bir ultrason ya da emar çektirmenizi de önerebilir. Bu, tümör ya da damar genişlemesi ile ilişkili durumların ihtimalini ortadan kaldırmak için gerekli olabilir.

Baker Kistinin Nedenleri

Baker kistinin oluşmasında birkaç sebep olabilir. Spor ya da başka fiziksel bir aktivite sırasında bacağa ya da dize alınan bir hasar sonucunda baker kisti gelişebilir. Kemik erimesi yaşatan insanlarda da görülebilir. Bu durum yaşlanma ile bel bölgesi ve dizlerle bağlantılı olan kemiklerin yıpranma ve aşınması ile alakalı olduğundan, bu durum da Baker kistinin gelişmesine neden olabilir. Sert bir bağışıklık sistemi sonucu eklem sorunu ile alakalı olan eklem iltihabı da Baker kistinin oluşmasına katkı sağlayabilir. Gut hastalığını yaşayan insanlar da Baker kistinin gelişme riskini yaşayan insanlardır.

Araştırmalar sonucu kadınların, erkeklere göre baker kisti oluşumunu yaşamaya daha çok eğilimli oldukları gözlenmiştir, çünkü kadınlarda kemik erimesi ve romatizmal eklem ağrısı yaşanma riski daha fazladır. Ayrıca bu durum 40 yaşın üzerindeki insanlarda da görülebilir. Fakat baker kisti çocuklarda da görülmüştür.

Baker Kistinin Tıbbi Tedavisi

Baker kisti kendi kendine ortadan kalkabilir, bunun için hiçbir tedavi gerek olmayabilir. Fakat kistin uzun süre devam etmesi durumunda ya da yeniden ortaya çıktığı gözlemlendiğinde, doktorunuz size aşağıdaki çözümlerden birini önerebilir.


Kortikosteroid
Eğer kist hem geniş hem de ağrılı ise, doktorunuz size iltihabı dindiren ve ağrıyı kaldıran kortikosteroid iğnesi yapabilir. Böyle bir iğne ağrıyı dindirebilir fakat gelecekte kistin yeniden ortaya çıkmasının durdurulmasına yardım etmez.

İğne Aspirasyonu
Aynı zamanda iğne aspirasyonu (iğne ile emme) da kistin içine nüfuz eden sıvı maddenin üzerine uygulanabilir. Bu uygulama ultrason yardımıyla yapılır.

Fizik Tedavi
Aynı zamanda kist, düzenli fiziksel terapi, buz uygulama yöntemi, koltuk değnekleri ya da basınç dolguları yardımı ile tedavi edilebilir. Bu, belirtilerin belli bir zaman içinde azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kisti çevreleyen kasların, yayılmasının kısıtlamasını sağlayacak ve dizin işlevselliğini korumasını sağlayacaktır.

Baker Kisti Tedavisi – Evde Yapılacaklar

Baker kisti teşhisi konulduğunda, belirtilerinden daha etkili bir şekilde kurtulmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Dinlenme, Buz Uygulama, Baskı Uygulama ve Bacağı Kaldırma
Bacağınızı yeteri kadar dinlendirmelisiniz. Kistin etrafındaki kızarıklığa buz koyun. Dizinize bir elbise kolu, kuşak ya da sarılı bir kıyafet ile basınç uygulayın. Bir de özellikle gece boyunca bacağınızı mümkün olduğu kadar yükseğe kaldırın.

Diz desteği
Dizinize, mümkün olduğu kadar dinlendirerek destek olmanız gerektiği için, bir koltuk değneği, baston ya da yürüteç kullanabilirsiniz. Yürüyüşü böyle destek aletleri ile yapabilirsiniz, böylece dizinize çok fazla yük binmeyecektir.

Uygun Bandaj
Eğer o bölgeyi bandajlarsanız, çok sıkı olmadığından emin olun. Aksi takdirde bandaj bölgesinde şişlik görülebilir.

Kilo kontrolü
Sağlıklı bir yaşam tarzı için beslenmenize dikkat edin falan dizinize çok fazla baskı yapmayın. Ayrıca, ne kadar kilo alabileceğinize dair tavsiyeler alın, çünkü dizinizde çok fazla ağırlığın oluşması belirtileri daha kötü bir hale sokabilir.

Reçetesiz ilaçlar
Advil, Motrin ya da Aleve gibi kistteki ağrıyı dindirecek ilaçlar satın alabilirsiniz.

Fiziksel çalışma
Yapmanız gereken fiziksel aktivitelerin sınırları ile ve ne tür çalışmaların dizinizin sağlığını tam olarak tehdit edeceğini doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.