Vitiligo Hastalığı Nedir Sebepleri Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Vitiligo Hastalığı Nedir Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.858 kez görüntülendi

Vitiligo Hastalığı Nedir Sebepleri Tedavisi

Sitemizde daha önce vitiligo hastalığı için bitkisel çözüm ve tedavi yolları hakkında bilgi vermiştik. Bu yazımızda ise vitiligo hastalığının ne olduğundan, belirtileri, sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bahsetmek istiyorum.

Vitiligo nedir?
Halk arasında ala, baras, ebreş ve albino denilen cilt hastalığı. Derideki pigment (renk) hücrelerinin (melanositlerin) yıkımı ve kaybına bağlı gelişen bir renk bozukluğudur. Derinin rengi gider. Büyük beyaz lekeler olur. Ciddi kozmatik problemlere sebep olabilen beyaz deri lekeleriyle karakterlidir. Beyaz deri hastalıklarından en sık görülenidir. Toplumun % 1 kadarında Vitiligo vardır. En sık 20 yaş civarında görülür. Erkek ve kadında görülme sıklığı aynıdır. Siyah ırkta daha çoktur.

VİTİLİGO NİÇİN ORTAYA ÇIKAR?
Vitiligonun ortaya çıkış sebebi, deriye rengini veren melanosit hücrelerin azalması sonucu pigment üretilememesidir. Bu hücrelerin niçin azaldığı kesin olarak bilinmese de bazı teoriler üretilmiştir. Genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu vücudun melanositleri yıkması, bu hücrelerin kendi kendini yok etmesi gibi nedenler yüzünden melanositlerin azaldığı düşünülmektedir.

VİTİLİGONUN BELİRTİLERİ VE SEYRİ
Vitiligonun belirtisi, deride yama şeklinde görülen beyaz lekelerdir. Süt beyazı gibidir. Bazı olgularda, vücudun tamamı beyazlar. Bu beyaz alanlardaki kıllarda da beyazlaşma olabilir. Koyu tenli kişilerin rahatlıkla farkettiği bu durum, açık tenlilerin de güneşte bronzlaşması sonucu dikkat çekecek düzeydedir. Hastalığın şiddeti ve seyri herkeste aynı değildir. Lekelerin olduğu yerde bazı esmerlikler olabilir. Bunun nedeni hala o bölgede bir miktar pigment olmasıdır.

Vitiligolu kişilerde pigment kaybı, hastalık ortaya çıktıktan bir süre sonra durur. Yani pigment miktarı sabit kalır. Sonra tekrar pigment kaybı ortaya çıkabilir ve bu şekilde devam eder. Hastalık ilerler ve hasta eski rengine kavuşamaz. Derinin renginin tamamen değişmesi yani vücudun tek renk olması hastalığın geçtiği anlamına gelmez. Vitiligo devam etmektedir.

Vitiligo Tedavisi
Repigmentasyon tedavisi: Vak’aların bir kısmı ağızdan psöralen alıp, 1-2 saat sonra güneş ışığına veya suni morötesi ışına tutularak düzelebilir. Bu tedaviyle kıl foliküllerinden yeni pigment meydana gelmektedir.

Depigmentasyon (Renksizleştirme) tedavisi: Vücudun yarısından çoğu vitiligolu ise depigmentasyon tedavisi yapılır. Bunda normal deri sahalarında Hidroginon, Monobenzone Eter Kremi sürerek aradaki pigment hücreleri de harap edilir ve tek bir renk sağlanır. Bunların dışında kozmetiklerle boyayarak lekeler örtülebilir.

Bu yazı vitiligo nedir, vitiligo hastalığının nedenleri sebepleri belirtileri nelerdir, vitiligo nasıl ortaya çıkar nasıl anlaşılır vitiligo hastalığı nasıl tedavi edilir anlaşılır belirtileri ve sebepleri nedenleri nedir konusunda yazılmıştır.

vıtılıgo nedır, alaca hastalığı nedir, alaca hastalığı belirtileri, Vıtılıgo hastalıgı nedır, baras hastalığı nedir, vitiligo sebepleri, vitiligo hastaligi, alaca hastalığı, alaca hastalığı nedir sebepleri nelerdir, vitiloge hastalıgı

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.