Tüp bebek tedavisinde klomen etkisi

  • TANITIM
  • Tüp bebek tedavisinde klomen etkisi için yorumlar kapalı
  • 1.207 kez görüntülendi

Tüp bebek tedavisinde klomen etkisi

Tüp bebek tedavisindeki ilk aşama, kadınlardaki yumurtlama döngüsünün düzenlenmesi ve sağlıklı yumurtaların oluşmasını sağlamaktır. Genel itibariyle doğurganlık ilaçları adı altında bilinen birçok farklı ilaç, yumurtalıkların uyarılması amacıyla kullanılmaktadır. Bu tür ilaçların doğurganlık ve hamile kalma oranını ciddi düzeyde arttırdığı bilinmektedir.

Onlarca yıldır kısırlık tedavisi için kullanılan klomen, güvenirliği kanıtlanmış olan oral bir ilaçtır. Başta tüp bebek tedavisinde olmak üzere, diğer doğurganlık tedavileri için de tercih edilmektedir.

Klomen nedir?

Klomifensitrat içerikli olan klomen, piyasadaki en güvenilir doğurganlık ilaçlarından biridir. Çoğu durumda, birinci basamak doğurganlık ilacı olarak kabul edilir ve genellikle düzensiz yumurtlama ile ilgili olanlar olmak üzere bir dizi kısırlık faktörünü tedavi etmek için kullanılır.

Klomen ile ilgili ilk başarılı klinik araştırmalar 1967’de yayınmış ve aynı yıl içerisinde FDA tarafından kullanılması onaylanmıştır. Geçmiş yıllardan günümüze dek jinekologlar ve doğurganlık uzmanları tarafından güvenilerek reçete edilmiştir.

Doğurganlık ilaçlarının uygulanmasında oral ve enjeksiyon olarak iki farklı yöntem bulunmaktadır. Enjeksiyon yöntemiyle verilen ilaçlarının fazla yan etkilere neden olması ve kullanımının zor olması sebebiyle, oral yolla alınabilen klomen, daha fazla tercih edilmektedir.  Aynı zamanda dozajının yakından takip edilmesiyle birlikte polikistik over tedavisi dahil olmak üzere birçok yumurtlama probleminin çözümünde etkin olduğu bilinmektedir. 

Klomen nasıl çalışır?

Klomen, vücuttaki östrojen üretimini engeller ve böylece gonadotropin salgılayan hormon (GnRH), folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) üretmek için hipotalamus ve hipofiz bezleri uyarılır. Bu hormonların varlığı, yumurtlama şansını artırarak yumurta foliküllerinin olgunlaşmasına katkı sağlamaktadır. Foliküller, yumurtalık üzerinde bulunan küçük sıvı dolu keselerdir. Gelişir ve olgunlaşırlarsa, yumurtlama dönemi esnasında bir yumurta bırakır ve gebeliği kolaylaştırır.

Tüp bebekte klomen niçin kullanılır?

Kısırlık, kadın ve erkeklerde meydana gelen sorunlar neticesinde oluşan bebek sahibi olamama durumudur. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde, 12 ay süre boyunca olumlu bir sonuç alınamaması veya tekrarlayan düşükler yaşanması halinde kısırlıktan söz edilebilir. 35 yaş ve üzeri kadınlarda ise bu süre 6 aydır. Düzenli adet dönemleri olmayan ya da hamileliği etkileyebilecek tıbbi koşulları olan kadınlar, hamile kalmaya çalışmadan önce bir uzmana danışmalıdır.

Kadınlarda her ay, bir yumurta hücresinin yumurtalıklardan salındığı adet döngüsü vardır. Yumurtlama dönemi, bir sonraki adet döngüsünün başlangıç gününden yaklaşık olarak 14 gün önce gerçekleşmektedir. Ancak, periyod başlamadan 12 ile 18 gün önce yumurtanın salınması da normal kabul edilir. İki adet döngüsü arasındaki gün sayısı, yumurtlama gününün belirlenmesinde önemlidir.

Düzensiz adet döngüsü olan kadınlarda, yumurtlamanın ne zaman gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmek zordur. Adet döngüsünü düzenlemek ve sağlıklı yumurta hücrelerinin oluşmasını sağlamak için, doğurganlık tedavileri öncesinde yumurtlama indüksiyon tedavisi önerilmektedir.

Klomen tedavisinin tüp bebek esnasında kullanılması, kadının yumurtlama döneminin kontrol altına alınmasını ve oldukça önemli bir aşama olan yumurta toplama sürecinin daha verimli gerçekleşmesi nedeniyle gereklidir.

Tüp bebek tedavisinde klomen etkisi nedir?

Klomen başlı başına bir doğurganlık tedavisinde kullanılabildiği gibi; tüp bebek tedavisinde de oldukça ihtiyaç duyulan bir ilaçtır. Tüp bebek tedavisindeki ilk aşama olan yumurtlama indüksiyonu için öncelikle kadının adet döngüsünün bastırılması ve yeni bir adet döngüsü oluşturulması gerekmektedir. Yeni adet döngüsünün 3. 4. veya 5. gününde klomen tedavisine başlanmaktadır. Genellikle 5 gün boyunca günde 3 doz klomen alımı tavsiye edilmektedir. Ancak, her hastanın tedavi esnasında farklı ilaç dozlarına ihtiyacı olduğu için doz miktarı kişisel olarak planlanmalıdır. İlk esnada en düşük dozdan başlamak ve gerektiği takdirde ilaç miktarını arttırmak da mümkündür.

Bir tüp bebek döngüsünün yumurtlama indüksiyonu aşamasında gereken ilaçlar genellikle şöyledir:

  • Yumurtlama bastırma: Bir kadın çok erken yumurtlarsa tüp bebek tedavisi etkin bir şekilde yürütülemeyebilir. Birçok doktor, erken yumurtlamayı önlemek için gonadotropinantagonist hormonları reçete etmektedir.
  • Yumurtlama ilaçları: Yumurtalıkların birkaç yumurta bırakması durumunda tüp bebek tedavisinin başarılı olması daha olasıdır.Klomen ve letrozol, bu aşamada kullanılabilir.
  • Yumurtlamanın tetiklenmesi: Doğurganlık uzmanı tarafından enjekte edilenhCG hormonu ile yumurtlama süresi kontrol edilebildiğinde tüp bebek tedavisinin başarı oranı daha yüksek olacaktır.

Bir tüp bebek döngüsü esnasında klomen ile yeterince yumurta elde edilememiş ise, bir sonraki adet dönemi esnasında dozaj düzenlemesi yapılarak tedaviye tekrar başlanabilir. Birçok denemede olumsuz sonuç alınması durumunda klomen kullanımına devam etmeden önce kısırlığa neden olabilecek başka faktörlerin olup olmadığı dikkatli bir şekilde incelenmelidir.

Klomen yumurta kalitesini artırır mı?

Klomen, yumurtlama sisteminin düzenlenmesi amacıyla kullanılmaktadır ve klomen kullanan kadınların yaklaşık %80’inde olgun yumurta hücrelerinin salınmasına neden olmaktadır.

Klomen yalnızca kadınlarda kullanılan bir ilaç değildir. Sperm kalitesinden dolayı kısırlık problemi yaşayan erkekler için de reçete edilebilmektedir.

Klomenletüp bebek yaptıranlar riskli midir?

Klomen, güvenirliği kanıtlanmış olan bir ilaçtır ancak tüm ilaçlarda olduğu gibi bazı kadınlarda nadir yan etkilere neden olabilmektedir. Klomen kullanarak hamile kalan kadınlarda, çoğul hamilelik riski biraz daha yüksektir. Bu oran ikiz gebelik için yaklaşık olarak %7; üçüz ya da daha fazla gebelikler için ise %0,5 civarındadır. Çoğul gebelikte gerçekleşme olasılığı olan komplikasyonlar, normal gebeliklere oranla her zaman daha fazladır.

Klomen, östrojen seviyeleri üzerindeki etkisi nedeniyle rahim iç duvarının ince olmasına, servikal mukus miktarının ve kalitesinin düşmesine neden olabilir. Rahim iç duvarının kalınlığı, embriyonun rahime yerleşme sürecinde oldukça önemlidir.

Klomen kullanımında meydana gelebilecek diğer riskler ise şöyledir:

  • Sıcaklık hissi,
  • Baş ağrısı,
  • Şişkinlik,
  • Mide bulantısı,
  • Ruh hali değişiklikleri,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Bulanık ve çift görme gibi görsel değişiklikler.

İlgili Kaynak:

https://ivoxtupbebekmerkezi.com/tup-bebek-tedavisinde-klomen-etkisi/

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.