Kulak,Burun,Boğaz Sistemi Hakkında Bilgi

  • Genel Sağlık
  • Kulak,Burun,Boğaz Sistemi Hakkında Bilgi için yorumlar kapalı
  • 1.083 kez görüntülendi

Kulak,Burun,Boğaz Sistemi Hakkında Bilgi

Sesleri nasıl işitiriz ?

Kulak, sesleri işitmemizi sağlayan duyu organımızdır. Dış, orta ve iç kulaktan oluşur. Ses dalgaları dış kulaktan içeri girerek kulak kanalını geçer ve kulak zarına çarparlar. Bu çarpma sayesinde çekiç, örs ve özengi de titreşimler meydana gelir. Bu titreşimler iç kulağın içindeki kulak salyangozunda bulunan lifleri büker. Lifler bükülünce ses dalgaları sinyallere dönüşerek beyne ulaşır.

Kulağın başka bir işlevi de  denge hissimizi sağlamaktır. Salyangozun yanında labirente benzeyen bir bölüm vardır. Bu bölüm iç kulak boşluğu, saküle ve üç yarım daire kanalından meydana gelmektedir. İç kulak boşluğu ve saküle beyne, hareketsiz halde duran vücudun durumu hakkında bilgi verir. Yarım daire kanalları ise vücudun hareketlerini takip ederler. Bu üç organda da sıvı ve ince lifler vardır. Beynimiz vücudun hangi pozisyonda olduğunu vestibüler sinirinin gönderdiği sinyaller sayesinde bilir. Bu sinyaller liflerin hareketleriyle birlikte oluşur.

Koku almamız nasıl olur ?

Burnumuzun koku almanın yanı sıra iki işlevi daha vardır. İçimize çektiğimiz havayı ısıtarak nemlendirir. Yabancı maddelerin akciğerlerimize ulaşmamasını sağlar. Burnun içinde milyonlarca sinir ucu vardır. Bu sinir uçları bir madde ile karşılaştıklarında elektriksel içtepiler yaratırlar. Bu iç tepiler beyne doğru hareket ederek koku alma hissini sağlar.

Burun deliklerinin içinde kıla benzeyen hücreler ve sümük üreten hücreler vardır. Havadan geçen parçacıklar burun deliklerinden geçerken sümüğe yapışırlar. Daha sonra kıllar bu sümükleri hareket ettirerek boğazımıza götürüler. Buradan ya yutulur yada tükürülür.

Boğazın görevi nedir ?

Yediğimiz besinler , içtiğimiz içecekler ve soluduğumuz hava ağızdan geçerek boğaza ulaşır. Boğazımız da bademcik ve geniz eti bulunur. Bademcik ve geniz eti bakterilerin ve mikropların vücuda girmesini engeller.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.