Ergenlik Döneminde Jinekomasti

  • TANITIM
  • Ergenlik Döneminde Jinekomasti için yorumlar kapalı
  • 1.065 kez görüntülendi

Ergenlik Döneminde Jinekomasti

Jinekomastiyi en anlaşılır şekilde ‘erkekte memenin normalden büyük olması’ olarak tanımlayabiliriz.

14 – 15 yaşlarındaki, bir başka deyişle ergenlik dönemindeki her üç erkekten birinde jinekomasti vakası görülmektedir. Bu orandan yola çıkarak çok sık karşılaşılan bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Bu yaşlarda ortaya çıkan jinekomasti olgusu takip eden yıllarda fizyolojik olarak gerileyebilir. O nedenle duruma panikle yaklaşmamak gerekir. Yalnızca aşırı büyümenin söz konusu olduğu istisnai durumlarda yaşam kalitesi ve hastanın psikolojik durumu ciddi boyutlarda etkileniyorsa jinekomasti ameliyatı düşünülebilir. Bu istisnaların dışında genellikle zamanla düzelme göstereceğini söyleyerek hastanın beklemesini tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra eğer hastanın kilo fazlası var ise memelerdeki yağ hücrelerini azaltacağını vurgulayarak kilo vermenizi öneriyoruz. Spor yaparak göğüs kaslarını çalıştırmak meme dokusunun öne çıkmasına ve jinekomasti görüntüsünün belirginleşmesine neden olur. O nedenle pektoral kaslara hacim kazandıracak antrenmanlar yapılmamasını tavsiye ediyorum.

Yukarıda yapılan açıklamalar nedeni belirlenemeyen jinekomasti olguları için geçerlidir. Hastanın mutlaka bir endokrinoloji uzmanına danışması ve jinekomasti sorunun altında yatan herhangi bir hormonal bozukluğun olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Tetkiklerde jinekomastiye neden olabilecek herhangi bir sorun ile karşılaşılmazsa yukarıda detaylı şekilde açıklandığı gibi birkaç yıl beklenebilir.

18 yaşına gelmiş aşırı kilosu olmayan hastalarda hala meme büyümesi söz konusu ise jinekomasti ameliyatını değerlendirmeye alıyoruz. Ameliyat sürecini beklerken memenin kıyafetin dışından fark edilmesini engelleyen jinekomasti atletleri kullanılabilir. Bunun bir tedavi yöntemi olmadığını yalnızca ameliyata kadar geçecek sürede hastanın daha rahat ve özgüvenli hareket etmesini sağlayacak bir ürün olduğunu vurgulamak isterim.

Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.