Bel Tutulması: Birçok Nedeni Olabilir

  • Genel Sağlık
  • Bel Tutulması: Birçok Nedeni Olabilir için yorumlar kapalı
  • 795 kez görüntülendi

Bel Tutulması: Birçok Nedeni Olabilir

Bel tutulması her an her insanın başına gelebilir. Hızlıca yürürken ya da ağır bir şeyi kaldırırken sırt ya da bel bölgesinde ani bir tutulma ya da spazm hissedebilirsiniz. Bu tutulma sonrası düzgün bir şekilde ayağa kalkamayabilirsiniz. Belde tutulma önemsiz bir kasılma ya da bir omurga sakatlığından kaynaklanabilir. Ama ikisi de genelde aynı belirtileri açığa çıkarır. Bu nedenle tam olarak ne olduğunu tarif etmek çok zordur.

Bel Tutulması Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Bel tutulması ağır kaldırma yada ani hareketlerle oluşabilen genelde her insanın başına gelen endişelenmeye gerek olmayan bir rahatsızlıktır.

Ne Zaman Ameliyat Gerekir?

Amleliyat son tercih olarak uygulanır. Eğer ameliyat öncesi tedaviler yetersiz kaldığında ve sinirlerde iltihap (enflamasyon) olduğunda veya disklerde bozulma olduğunda ameliyat tercih edilir.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bel tutulması için Fizik Tedavi, Beyin Cerrahisi bölümüne gidilir.

Bel Tutulmasının Nedenleri

Bel tutulmasının birçok nedeni olabilir.

1 Omurga ile İlgili (Spinal) Problemler

  • Bel Fıtığı
    Omurgalarımızın arasında küçük kaşık benzeri bloklar yastık gibi etki göstererek, omurga kolonumuzun maruz kaldığı günlük şokları absorbe eder. Yaşlanma ve sakatlık bu disklerin kopmasına neden olabilir ve omurgamızdaki sinirlere baskı yaparak şiddetli ağrılara ve tutulmalara neden olabilir.
  • Siyatik (Kalça Siniri) Ağrı
    Bacaklardan aşağıya doğru inen siyatik sinirde hissedilir ve omurga disklerine yapılan baskı sonucu ortaya çıkar.
  • Kireçlenme
    Kemiklerde kireçlenme sık sık beli etkileyebilir ve ağrılı bir şekilde spinal stenoz da denilen omurga kanalının daralmasına neden olabilir.

2 Duygusal Stres

Stres altında olduğumuz zaman farkında olmadan bel ve sırt bölgemize daha fazla yük bindirmeye meyilli hale geliriz. Bu da zaman zaman ani bel tutulmalarına, hatta ara ara nükseden bel ağrılarına neden olabilir.

3 Günlük Alışkanlıklar

Her gün yaptığınız küçük şeyler bel bölgenizde tutulmalara ve ağrılara neden olabilir. Bu günlük alışkanlıkların bazıları şunlardır:

  • Yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak
  • Ağır çanta ve kalın cüzdan kullanmak
  • Uzun süre araba kullanmak
  • Uzun süre oturmak
  • Duruş bozukluğu (kamburlaşmak)
  • Sırtta ağır yük taşımak

Bel Tutulması Tedavisi

Bel tutulmasının tedavisinde birçok tedavi ve önlemler vardır fakat ameliyat seçeneği en son seçenektir. Çünkü omurganın yapısı çok karmakarışıktır ve üzerinden geçen sinir sayısı çok fazladır. Bu nedenle bel tutulmalarında ve ağrılarında bel ameliyatı riskli bir prosedürdür ve başarı şansı % 50 civarıdır. Birçok uzman bıçak altına yatmadan önce bel ağrıları ve tutulmaları azaltmada %90 başarı sağlayan diğer yaklaşımları tavsiye etmektedir.

Belim tutuldu doğrulamıyorum, belim tutuldu kalkamıyorum, belim tutuldu ne iyi gelir? belim tutuldu hareket edemiyorum ne yapmalıyım? Sorularınızı duyar gibiyim. Gelin Bakalım o halde tedavi yöntemlerine:


1 Evde Tedavi Yöntemleri

  • Karın Bölgesini Güçlendirmek
    Karın kısmındaki kasları güçlendirmek bel kaslarının kendi görevini görmesini ve omurganız üzerindeki baskının azalmasını sağlar. Belinizi zorlamamak şartıyla mekik hareketleriyle karın bölgenizi güçlendirebilirsiniz.
  • İlaç Kullanmak
    Reçetesiz satılan iltihap sökücü ilaçlar ve reçeteli satılan kas gevşeticiler belinizdeki iltihabı azaltır ve ağrıyı azaltarak spazmı dindirir.
  • Fiziksel Terapi
    Bel bölgesi sürekli esneme, gerdirme ve döndürme hareketlerine ihtiyaç duyar. Saatlerce hareketsiz oturmak bel tutulmalarına davetiye çıkarmaktır. Bu nedenle gerdirme, esnetme ve kuvvetlendirme gibi bel egzersizlerini bel ağrılarını geçirmek için yapmamız gerekir. Bu egzersizler bel kaslarımızı güçlendirebilir ve belimizin esnekliğini artırarak normal çalışma koşullarımıza daha çabuk ulaşmamızı sağlar. Genellikle hastalar 72 saat içinde daha iyi hissetmeye başlar.
  • Epidural Enjeksiyonlar
    Doktorunuz doğrudan omurganıza güçlü ilaçlar (steroidler) enjekte edebilir. Bu da iltihabı çok etkili ve hızlı bir şekilde yok eder.
  • Akupunktur
    2009’da Archives of Internal Medicine adlı dergide yayınlanan makaleye göre akupunktur (ince iğnelerin vücudunuzdaki basınç noktalarına sokulmasıyla uygulanan bir yöntem) diğer geleneksel yöntemler ve ilaç tedavilerine göre bel tutulmaları ve ağrıları için çok daha etkili bir yoldur.

2 Stresten Arınma

Stres bel tutulmalarının ve çoğu bel ağrılarının kaynaklarından biridir. Bel tutulmaları bastırılmış duyguların vücutta gerginliği tetiklemesiyle ve sonuçta sinirleri yıpratmasıyla ve kasların oksijenden maruz kalmasıyla ani kas tutulmaları ihtimali artar. Bu nedenle bu bağlantıları öğrenmek ve negatif hislerden ve stresli durumlardan kaçınmak önem teşkil etmektedir. Bu amaçla doktor ya da psikiyatrik yardım da alınabilir.

3 Kiropraktik Tedavi

Tutulma ve ağrılar bel bölgesinde ise problem tüm omurgada olabilir. Kiropraktik tedavide omurlarda kayma varsa bunlar düzeltilir. Bunun için de sık doktor ziyaretleri yapılır.

4 Ameliyat

Ameliyat genelde son tercih olarak kullanılmakla birlikte diğer tedavi yöntemlerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda uygulanır. Ameliyat omurgada eğilme olduğunda, spinal sinirleri saran boşluğun daralması durumunda, sinirlerde iltihap (enflamasyon) olduğunda veya disklerde bozulma olduğunda yapılır.

Tüm bunların yanında bel tutulmaları engellemek için günlük hayatımızda bel bölgemizi zorlayan her türlü hareketten kaçınmamız gerekir. Örneğin, bayanlar yüksek topuklu ayakkabılar kullanmamalı, ağır çanta ve kalın cüzdan kullanılmamalı, uzun süre oturmaktan ve araba sürmekten kaçınılmalı ve sırtta ağır yükler taşınmamalı vb.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.