Site icon Sagliklimiyim.Com

AST Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğünün Nedenleri?

AST, amino asit metabolizmasında görev alan Asparatat Aminotransferaz isimli enzimin kısa ismidir. Hücre içinde yoğun şekilde bulunan bu enzim, hücrenin hasarlanması sonucu kana geçerek yükselir.

AST başta karaciğer olmak üzere böbrekiskelet kası, beyin ve kalp kası yapısında bulunur. Dolayısıyla bu dokulardaki hasarlarda yükselmesi beklenir.

AST Testi Neden Yapılır?

Karaciğer hasarı yapan çeşitli hastalıkların(hepatit gibi) tanısında ve takibinde sık kullanılır. Karaciğer hücre hasarına en duyarlı testlerden birisidir ve ALT ile birlikte değerlendirilir.

AST Normal Değerleri

AST,  SGOP testi olarak da bilinir. Bazı labaratuvarlarda parantez içinde SGOP yazmaktadır.

AST Yüksekliği Nedenleri

Bu enzimi içeren dokulardaki iltihabi durumlar,hasarlar ve hücre ölümleri sonucu yükselir. AST yüksekliği ile birlikte karın ağrısı, bulantı, kusma varsa ilk olarak safra yolları tıkanıklığı ve hepatitler düşünülür.

Karaciğer Hastalıkları

AST temel olarak karaciğer hastalıklarının tanısında kullanılır. Ciddi karaciğer hasarlarında 50-100 katına kadar yükselmeler görülebilir.

Kalp Hastalıkları

İskelet Kası Hastalıkları

İlaçlar

AST yüksekliği yapan nedenler arasında ilaçlar azımsanmayacak bir kısmı oluşturur. Hem tedavi amacıyla kullanılan hem de bilinçsiz tüketilen bitkisel ilaçların birinci hedefi karaciğerdir. Bitkisel olduğu için zararsızdır diye düşünülen ve kullanılan maddelerin bazen ciddi karaciğer hasarı yaptığı unutulmamalıdır.

Zehirlenmeler

Diğer Hastalıklar

AST Düşüklüğü Nedenleri

Ağır beslenme bozukluklarında da AST düşüklüğü görülebilir.

Exit mobile version