Site icon Sagliklimiyim.Com

Artroskopi

Artroskopi kapalı bir ameliyat şekli olup, ameliyathanede anestezi altında, steril koşullarda uygulanan bir işlemdir. Anestezi; hastanın akciğerlere verilen gazlarla tam uyutulmasında olduğu gibi genel anestezi şeklinde yada ameliyat edilecek bölgenin uyuşturulmasında olduğu gibi lokal anestezi şeklinde olabilir. Her türlü anestezi şeklinde de hasta hiç ağrı duymaz. Lokal anestezi uygulanan olgularda eğer hasta isterse monitörden ameliyatını izleyebilir.

Hastanın, ameliyattan önce rutin tetkikleri yapılarak ameliyata engel bir hali olup olmadığı, kendisi için ne tür bir anestezinin uygun olduğu değerlendirilir. Mide içeriğinin boşalması için yaklaşık altı saatlik bir açlık süresinden sonra servis yatağında ameliyathane kıyafetleri giydirilir ve sakinleştirici bir iğne yapıldıktan sonra ameliyathaneye alınır. Ameliyat edilecek eklem, tüylerden arındırıldıktan sonra iyice yıkanıp temizlenir ve steril su geçirmez örtülerle örtülür.

Artroskopinin uygulanacağı ekleme ve yapılacak cerrahi müdahaleye göre, cillte 4-5 mm. lik kesiler yapılır ve bu deliklerden skop bir kanül içerisinden ilerletilerek eklem içine sokulur. Eklem, kanül içinden gönderilen özel sıvılarla basınçlı olarak şişirilir. Bu esnada monitörde eklemin içi görünür hale gelir ve belli bir sıra dahilinde eklemin içindeki tüm yapılar özel aletlerle tek tek kontrol edilerek bir patoloji olup olmadığı tespit edilir. Eğer bir patoloji tespit edilmişse ona yönelik işlemler uygulanır.  Eklemin basınçlı olarak sıvı ile şişirilmesinin amacı, dar olan eklem aralığının genişletilmesi ve daha rahat görüntüleme ve cerrahi uygulama yapılmasını sağlamaktır.  Aynı zamanda eklem içerisindeki kesilmiş, aşınmış doku parçaları da bu basınçlı sıvı aracılığıyla eklem dışına alınmaktadır. Bu yüzden monitördeki görüntü genellikle onlarca metre denizin altında çekilmiş video görüntülerine benzer.

Artroskopi işlemi tamamlandıktan sonra, eklemde fazla kanama ve ağrı olmaması için eklem içerisine özel hazırlanmış ilaçlar uygulanır. Gerekli olan olgularda eklem içinde kan birikmemesi için dren konulur. Kesi yerleri estetik olarak tek bir dikişle yada görünmez dikişlerle kapatılır, buz uygulaması yapılıp, hasta anesteziden uyandırıldıktan sonra servisteki odasına alınır.

Artroskopi Açık Ameliyatlara Oranla Tedaviyi Kısaltıyor

Yıllar içinde,  yapılan araştırmalarda artroskopik uygulamaların sonuçlarının açık yapılan cerrahiye kıyasla çok üstün olduğu ortaya çıktı. Hastalıktan iyileşme süresi ve komplikasyonlar ciddi oranda azaldı. Diz ekleminden sonra diğer eklemlerde de artroskopi uygulanmaya başlandı. Omuz, ayak bileği, dirsek, el bileği ve kalça gibi eklemlere önce tanısal amaçlı, sonraları girişimsel yani tedavi amaçlı olarak artroskopi uygulamaları yapıldı.

Yıllar geçtikçe de; daha farklı ve üstün görüntüleme yöntemleri ve daha iyi tedavi metodları ortaya çıkacaktır. Modern teknolojinin de yardımıyla, eklem içi patolojilerinin çoğunda endoskopik tedavi mümkün olacaktır.

Son çeyrek yüzyılda, başta diz eklemi olmak üzere birçok eklemde, tanı amaçlı ve cerrahi tedavi amaçlı olarak yapılan girişimlerde artroskopi çok popüler bir hale gelmiştir. Bunda artroskopinin açık cerrahiye göre birçok üstünlük ve avantajının büyük rolü vardır. İşlemler eklemlere açılan 4-5 mm.lik deliklerden uygulandığı ve eklem kesilerek açılmadığı için ameliyat sonrası dönemde ağrı çok azdır ve iyileşme süresi çok kısa olmaktadır.

Artroskopinin Avantajları Nelerdir?

Artroskopinin Uygulandığı Hastalıklar:

Artroskopi günümüzde birçok eklem içi hastalığın teşhis ve tedavisinde uygulanabilmektedir.

Diz ekleminde;

Omuz ekleminde;

El bileğinde;

Ayak bileği, kalça ve dirsek eklemlerinde de benzer lezyonların teşhis ve tedavisi sayılabilir.

Exit mobile version