Site icon Sagliklimiyim.Com

Ankilozan Spondilit

Ankilozan spondilit eklemler dışında başka vücut bölgelerini de etkiler; En sık gözü, daha nadir olarak kalbi, akciğerleri, böbrekleri, bağırsakları ve sinir sistemini etkileyebilir. Omurganın etkilenmesiyle hareketsizlik yüzünden omurlar zayıflamıştır, kırılma riski artmıştır.

Ankilozan spondilit tanısı; hastanın yakınmaları, doktorun muayene bulguları, görüntüleme yöntemleri (röntgen, MR) ve laboratuvar bulgularının (HLA-B27 Doku Antijeni, Sedimantasyon Hızı, CRP (C Reaktif Protein), Kemik Yoğunluğu Ölçümü) bir arada değerlendirilmesi ile konulmaktadır.

Ankilozan spondilit tedavisinin temel amaçları;

1-      Hastanın ağrı, tutukluk ve yapısal belirtilerini azaltmak

2-      Hastanın fonksiyonel kapasitesini iyileştirmek

3-      Omurga etkilenmesi ile oluşabilecek istenmeyen sonuçları önlemek

4-      Omurga ve eklem dışı gelişebilecek belirtileri en aza indirmektir.

Ankilozan spondilitin zararlı sonuçlarını önlemek için; Sigara içilmemelidir. Doğru vücut postürünün korunması için egzersiz programları uygulanmalıdır. Osteoporoz (kemik yoğunluğu azalması) riskini azaltmak için yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı sağlanmalıdır. Özellikle süt ürünlerinin (süt, peynir, yoğurt gibi) tüketimine önem verilmelidir. Kronik bir hastalık olduğu için hastalığın seyrini takip etmek ve olası riskleri kontrol altında tutmak için düzenli takipler gereklidir. Hasta doktoruna danışmadan tedavisini sonlandırmamalıdır.

Exit mobile version