Site icon Sagliklimiyim.Com

ADH (Antidiüretik Hormon) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

Arginin Vazopressin (AVP) olarak da bilinen ADH (Antidiüretik Hormon), vücudun su tutmasını sağlayan bir hormondur.

ADH (Antidiüretik Hormon) Nedir?

Böbrek kanallarına etki ederek bu kanalların su geçirgenliğini ve idrarı konsantre etme yeteneğini değiştirir. Sonuçta böbreklerdeki su kanallarında (aquaporinler) geri emilim artar ve idrarda atılan su miktarı azaltılır.

ADH Testi Neden Yapılır?

ADH Normal Değeri

Antidiüretik Hormon  Üretimi ve Salgılanması: Beyinin hipotalamus bölgesinde üretilir. Bu hormonun bir kısmı beyne direkt salınırken bir kısmı da kana salınmak üzere arka hipofizdeki keseciklerde depolanır.

Testte Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Antidiüretik Hormon, kan osmalalitesi (yoğunluğu) ve kandaki su hacmine göre salgılanır. Örneğin kişide su kısıtlamasına gidilirse, kandaki su hacmi azalacak ve osmalalite (yoğunluk) artacaktır. Bu da çeşitli reseptörlerle beyinin uyarılmasına ve ADH salınmasına neden olur. Tam aksine suyun fazla alındığı durumlarda ise bu uyarı azalacak, Antidiüretik Hormon salınımı düşecek ve idrardaki su miktarı arttırılarak vücut suyu dengelenecektir.

ADH Yüksekliği Nedenleri

Antidiüretik hormon yüksekliğinin en sık nedenleri şunlardır;

Uygunsuz ADH Sendromu:

Adından da anlaşılacağı üzere hipofizden uygunsuz(fazla) salınan Antidiüretik hormon, vücudun aşırı su tutmasına neden olur.  Buda kandaki sodyumun (Na) düşmesine ve çeşitli belirtilere neden olur. Bu belirtiler sodyumun düşüklüğü ile orantılıdır.

Uygunsuz ADH sendromunun nedenleri;

Nefrojenik Diabetus İnsipitus

Şekersiz şeker hastalığı olarak bilinir. Şeker hastalığına benzetilmesinin sebebi çok su içme ve çok fazla idrar çıkmadır. Bu hastalığın kan şekeri seviyesi ile ilişkisi yoktur. Normalde Antidiüretik hormon vücudun su tutmasını sağlar yani idrar miktarını azaltır. Bu hastalıkta ise hem ADH yüksekliği hem de çok fazla idrara gitme durumu birlikte görülür.

Bu hastalıkta salgılanan Antidiüretik Hormona karşı  böbrekte direnç vardır. Yani hormon böbrek kanallarında görevini yerine getiremez ve vücut su tutamaz. Su kaybı arttıkça beyne uyarı giderek daha fazla Antidiüretik hormon salgılanır. Sonuçta bir kısır döngü oluşur. Yüksek miktarda ancak böbrekte etkili olmayan bir ADH yüksekliği görülür.

Bu durum genetik olabileceği gibi çeşitli böbrek hastalıkları ve ilaçlara bağlı sonradan da gelişebilir.

Diğer Nedenler

ADH yüksekliği yapabilen diğer nedenler şunlardır;

ADH Düşüklüğü Nedenleri

Exit mobile version