Zonanın Sebepleri – Zona hastalığı belirtileri

  • HASTALIKLAR
  • Zonanın Sebepleri – Zona hastalığı belirtileri için yorumlar kapalı
  • 2.312 kez görüntülendi

Zonanın Sebepleri – Zona hastalığı belirtileri

Zona Hastalığının Tedavisi için zona hastalığı belirtileri,zona nedenleri ve sebepleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Zona hastalığı bir tür bağışıklık sistemi rahatsızlığı olup tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın görülen bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Zona hastalığı için ilaç tedavisi de dahil olmak üzere değişik bir takım tedavi yolları denenmektedir. Ayrıca zona hastalığına doğal tedavi teknikleri ve zona hastalığının bitkisel tedavi yolları da bu yazımızda ele alınacaktır.

Zona hastalığı gayet acı veren cilt rahatsızlıklarından biridir. Ülkemizde bir çok ismi vardır zona hastalığının ” gece yanığı, cehennem azabı ” gibisinden. Zona hastalığıyla alakalı merak ettiğiniz tüm bilgileri bu makalemizden öğrenebilirsiniz.Zona hastalığının özelliği, vücudun bir bölgesinde yerleşmesidir. Çizgi (kuşak) şeklinde, yerleştiği sinirin derideki dağılımına uyarak kırmızılık ve üzerinde gruplar oluşturan veziküller (su dolu kabarcıklar) oluşturur. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce halsizlik, yorgunluk, ateş olabilir. Sinir bölgesinde önce hafif yanma hissedilirken, ağrı şiddetlenir ve şimşek çakması şeklinde tarif edilir.

Bir hafta içinde derideki belirtiler ortaya çıkınca hastalığın teşhisi kesinleşir. Tek taraflı, çizgi şeklindeki ağrı, bulunduğu bölgedeki organların (kalp, mide, safra kesesi, böbrek vb.) ağrıları ile karışabilir. Derideki veziküller önceleri gerginken, zamanla ortalarında hafif çökme oluşur (göbeklenir) ve renkleri şeffafken mat, beyaz – sarımsı olur. Bir hafta sonra derideki kızarıklık kaybolur. Veziküller kabuklanır ve 2. haftanın sonunda kabuklar dökülmeye başlar. İyileşen yerlerde bazen leke veya iz kalabilir. Derideki döküntüler 15 günde kaybolduğu halde sinir kökünün ve sinirin yaptığı ağrı(postherpetik nevralji), bazen 1 – 6 aya kadar uzayabilir. Yaşlılarda ve şeker hastalarında ağrı daha uzun sürmektedir. Central Hospital uzmanları zona hakkında bilmemiz gerekenleri yanıtlıyor.

Zona kimlerde ve en çok hangi yaşta görülür?

Zona hastalığı herhangi bir yaşta oluşabilse de en çok 60 yaş ve üzerindeki görülmektedir.

Zonanın nedenleri nelerdir?

Hastalık direncin kırılması ile ortaya çıkmaktadır. Direnci kıran nedenler şöyle sıralanabilir: Stres, üzüntü, uykusuzluk, yorgunluk, beslenme bozukluğu (uzun, sağlıksız diyetler), kanser (lenfoma vb.), kanser tedavisinde kullanılan direnç baskılayıcı (immünosupresif) ilaçlar, ışın tedavileri, kaza ve zehirlenmelerden sonra, AIDS hastalığı

Zona hastalığının tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tanısı, deri belirtileri görülünce kolaydır. Deri belirtileri yokken ağrı yapabilecek diğer hastalıklar araştırılmalıdır. Tedavide ilk 72 saat içinde sistemik (ağızdan veya damardan) antiviral ilaçlar (asiklovir, famsiklovir, valasiklovir, brivudin) kullanıldığında döküntülerin süresi ve döküntü sonrası ağrının süresi kısalmaktadır. Ayrıca B1 – B6 vitaminleri, antiinflamatuarlar, kaşıntı için antihistaminler, topikal olarak (dıştan) ise antiseptik, epitelizan, anestezik krem ve solüsyonlar kullanılmaktadır. Gözü tutan zonada, göz ilaçları da tedaviye eklenmelidir. Hastalık sırasında istirahat, beslenme önemlidir. Direnci çok düşük kişilerde hastalığın tüm vücuda yayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Zona vücutta en çok nerelerde görülür ?

Hastalık vücudun en çok göğüs ve sırt bölgesinde görülür. Sonra sırayla boyun, yüz ve kafa bel ve karın, kalça ve kasıklara yerleşmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.