Zeytinyağının Faydaları

  • SAĞLIKLI BESLENME
  • Zeytinyağının Faydaları için yorumlar kapalı
  • 943 kez görüntülendi

Zeytinyağının Faydaları

Zeytinyağının Faydaları

Zeytin, Kur’an-ı Kerim’de birçok defa zikredilir ve insanlara çeşitli faydalar sağladığı kaydedilerek, bunda düşünen kimseler için ders olduğu hatırlatılır (Abese: 29, Nahl: 10). Tin Suresi’ne ise, incir ve zeytinle yeminle başlanması dikkat çekicidir.

Hakikaten zeytin, yaprağından yağına kadar şaşırtıcı pek çok özelliğe sahiptir.Sözgelimi zeytin ağacı, bin hattâ

iki bin yıl gibi uzun yaşayabilir. Azami mahsûlünü ise otuz yaşma geldiği vakit verir ki. diğer meyve ağaçları, ekseriye bu yaşta müfit olma özelliklerini kaybederler.

Zeytinin mühim bir hususiyeti de kurak iklim şartlarına uygunluk göstermesidir. Derine giden kökleri sayesinde susuzluk çekmez. Ovalardan ziyade sarp ve yalçın, fakat mutedil rüzgârlara maruz yamaçları tercih etmesi ve

her toprakta yetişmesi de ilgi çekicidir.Yalnız kumlu ve fazlaca kurak yerlerde, daha verimli mahsul alabilmek için yılda 1-2 defa sulanması faydalı olmaktadır.

Zeytin; su, protein, yağ, selüloz,fosfor, kükürt, kalsiyum, klor, manganez, A, C, E vitaminlerinden meydana

gelmiştir. 100 gramı 224 kalori verir.Bileşiminden de anlaşılacağı gibi çok besleyici yiyecektir ve tam bir gıda de-

posudur. Fakirlerin beslenmek, zenginlerin iştah açmak için yedikleri bu lezzetli besin, midede dolgunluk da

yapmadığından eskiden tasavvufta ri yazet yapanlara verilirdi.

Zeytinyağı

Zeytinin et kısmında yüzde 10-25,çekirdeğinde 25-50 oranında yağ vardır. Zeytinyağı, dünyanın en makbul yemeklik yağlarındandır ve nebati olanlar içinde en faydalısıdır. Vücudu besler ve benzi güzelliştirir. İçindeki azotlu maddeler sebebiyle tok tutar.Tarih boyunca, hastalıkların tedavisinde ve sağlığın korunmasında kullanılmıştır.

Safra kesesi hastalıklarında, karaciğerin temizlenmesinde, raşitizmde çok yararlıdır. Böbrekleri temizler ve taşların düşmesini kolaylaştırır.

Halis zeytinyağı sıcak su ile içilirse karın ağrısı ve kuluncu teskin eder, damarları açar, bağırsak kurtlarını düşü-

rür.

Zeytinyağının sindirimi kolaydır,hayvani yağlar gibi susatmaz. Bol miktarda fosfor ihtiva ettiğinden yiyene enerji verir.

 

Zeytinyağımı? Margarinmi?

 

Tekniğin gelişmesiyle piyasaya sürülen margarin denen sunî yağlara karşı zeytinyağının pek çok üstünlüğü bulunmaktadır.

Margarinlerin sindirimi zordur.Mideyi yorarlar. Vitamin miktarı düşüktür. zeytinyağı ise, her yaşa, her bünyeye uygun bir diyet yağıdır. Özellikle A, D, E, K, vitaminleri açısından zengin olması dışında sindirim yönünden de rahatlatıcıdır ve besinlerin bağırsaklardaki kayganlığım sağlayan
özelliğe sahiptir. Sıcakta da soğukta da besin değerini kaybetmez ve aynı zamanda lezzetlidir de…

Margarinler kanda pıhtılar oluşturarak ve kolesterolü artırarak çağımızda yaygınlaşan kalp-damar hastalıklarına sebep olurlar. Zeytinyağı ise, aksine kalp ve damar sistemi için en faydalı besinlerdir. Sindirimi kolaylaştırır.Ve damarlarda yoğunlaşmadığından damar sertliğine yol açmazlar.

Kabızlık İçin Zeytinyağı

Zeytinyağı, besleyici yönü dışında iyi bir müshil ilacıdır. Sabahlan aç karnına içildiğinde hem bağırsak mukozasına fayda sağlar, hem de tabiî bir yardımcı rolü oynar. Tembelleşmiş safra kesesini uyararak salgısını artırır ve yorgun karaciğeri canlandırır.

Zeytinyağı, müshil oluşu ile basur hastalığının tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Peklik halinde, sindirilmiş besinlerden arta kalmış kitle bağırsakta daha uzun süre kalacağından suyunu daha çok kaybederek kurur.Anüsten çıkması zor olan bu kuru kitle, dokuları mekanik olarak yaralar ve hemoroid denen basur memelerine yol
açar.Halbuki bol lifli diyetle birlikte alınan zeytinyağı, hem kaim bağırsağın çeperlerini yağlayarak kayganlaştırır,hem de dışkıyı yumuşatır ve miktarım artırır. Yumuşak ve hacimli dışkının atılması sırasında ise fazlaca ıkınmak gereksizdir ve bu da basur memelerinin gelişmesine yol açan mühim bir faktörün ortadan kalkması demektir.Bu konudan peygamberimizin, “Bu mübarek ağacın (zeytinin) yağını devamlı kullanın. Onunla tedavi olmaya bakın. Zira o basurdan salim olmaya sebeptir” buyurması hayranlık uyandırıcıdır. O zaman sindirimin mekanizması dahi bilinmiyordu. Pekliğe karşı kullanılan îaksatifler (müshil ilaçları), gıdalardaki faydalı maddelerin de dışkı ile atılmalarına sebep olmaktadır. Bu yüzden devamlı alınmaları zararlıdır.

Haricen Kullanılması

Zeytinyağı, vücuda sürüldüğünde cildi besler, güzelleştirir ve kırışıklıkları giderir. Güneş yanıklarında, kan çıbanında, egzemada, pişiklerde, saç dökülmesinde, el ve yüz çatlaklarının
iyileştirilmesinde emniyetle kullanılır.

Peygamberimiz (S.A.V) şu hadisi şerifi 14 asır önce söylemesine rağmen, tazeliğini halâ koruyarak dikkatimizi çekmektedir:

“Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Zeytinyağı ile tedavi olun. Çünkü o, bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır.

Zeytinyağı ayrıca balık konservelerinde, sabun imalinde, boyacılıkta, makineleri yağlamakta da kullamlmaktadır.Zeytinyağı imalinden artan posada işe yarar, hayvan yemi olarak değerlendirilir.

Ağacı ve yapraklan:

Zeytin ağacının çokça lif veren dal ve köklerinden misvak elde edilir.

Zeytin ağacı ise mobilyacılıkta kullanılan değerli bir kereste türüdür.

Yapraklarına gelince, kaynatılarak suyunun içilmesi halinde idrar söktüriicü, tansiyon düşürücü, kan şekerini ayarlayıcı olarak kullanılır.

Zeytin, görüldüğü gibi yaprağından yağına kadar her yönüyle mucizevi bir nimettir ve meyvesi de tam bir gıda deposudur.

 

 

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.