Yüksek Şeker Vücudu Nasıl Etkiler?

  • DAHİLİYE
  • Yüksek Şeker Vücudu Nasıl Etkiler? için yorumlar kapalı
  • 1.671 kez görüntülendi

Yüksek Şeker Vücudu Nasıl Etkiler?

Yüksek kan şekeri ilk başlarda önemsenmeyebilir, ancak tedavi edilmediğinde sağlığınız üzerinde ciddi etkileri de olabileceğini unutmayın. Şeker yani glikoz, vücuttaki hücrelere güç sağlayan yakıttır. Bu enerji kaynağının etkileri, kan seviyeniz, ne yediğiniz, ne zaman yediğiniz gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak bir şeyler ters gittiğinde kan şekeri yükselir ve vücutta tehlikeli sonuçlara neden olabilir.  Bu nedenle kan şekeri seviyenizi dengede tutmanız oldukça önemlidir ve diyabet oluşumu riskini azaltmanızı sağlar. Yüksek kan şekeri, ilk bakışta herhangi bir belirti vermeyebilir. Türkiye nüfusunun önemli bir bölümünde diyabet var ancak bir çoğunun bundan henüz haberi yok. O nedenle eğer siz de şeker hastalığı riski taşıyan grupta yer alıyorsanız, kan değerlerinizi ölçtürmek iyi bir fikir.

Özellikle fazla kilolarınız varsa, fiziksel olarak aktif değilseniz, aile geçmişinizde diyabet varsa ya da tansiyon hastasıysanız mutlaka değerlerinizi ölçtürmelisiniz. Tabi tek bir testte kan şekeri değerlerinin yüksek olması şeker hastası olduğunuzu göstermez. Ancak bu testleri tekrarladığınızda değerleriniz hala yüksekse, ciddi komplikasyonları önlemek için önleminizi almalısınız. Yüksek kan şekeri olan kişiler genellikle aç hissedebilir, ani kilo kayıpları yaşanabilir. Bunun nedeni; vücuttaki hücreleri bir yakıt kaynağı olarak ihtiyaç duydukları şekeri alamıyor olmasıdır. Peki, yüksek kan şekeri vücudu nasıl etkiler?

Sürekli Yorgun Hissedersiniz

Eğer hücreleriniz şeker almıyorsa bu, onların enerjiden mahrum bırakıldığını gösterir. Bunun sonucunda da her zaman yorgun hissedersiniz. Buna ek olarak idrara çıkmada ve susuzluk hissinde de artış gözlemlenir.

Gözleriniz Bozulur

Yüksek kan şekeri, zaman içinde göz sağlığınıza ciddi zararlar verir. Özellikle geçici olarak bulanık görmeler oldukça yaygın görülen semptomlardan biridir. Şeker seviyeleriniz yeniden normale yaklaştığında, görme yetiniz de normale döner.

Eklemlerde Ağrı

Ayak parmakları ve ayak tabanındaki karıncalanma, yüksek kan şekeri habercisi olabilir. Ayaklar, bacaklar, kollar ve ellerde görülen ağrılarınız varsa, kan değerlerinizi ölçtürmelisiniz.

Hafızanızı Zayıflaştırır

Yüksek kan şekerine bağlı kan damarlarındaki hasarlar; kalp krizi, böbrek hastalıkları ve göz hastalıkları gibi sonuçlarının yanında, beyninizi de etkilemektedir. Diyabet hastalarında hafıza problemi sıkça görülür. Bir şeyleri hatırlamakta zorlanmanın yanı sıra, Alzheimer’in de nedenleri arasında diyabet gösterilmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.