En etkileyici sağlık faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirebilme, iyileşme oranlarını artırma, kalp sağlığını geliştirme, sindirimi destekleme, kolesterol seviyelerini düşürme, artrit ağrısını azaltma, diyabet gelişimini önleme, bilişsel destek ve cilt ve göz sağlığını geliştirme  bulunmaktadır.

 

Yuka (Yucca) Kökü Nedir?

Yuka terimi, 40’dan fazla soğuğa dayanıklı, çok yıllık ve büyük bir çalı ve ağaç türü cinsini ifade eder. Asparagaceae familyasına aittir ve yuka bitkisinin kökü, en konsantre ve kolay erişilebilir besinlerin bulunduğu bölümüdür. Bu kökler genellikle Euphorbiaceae cinsine ait olan ve yaygın olarak manyok ya da cassava olarak bilinen yuka ile karıştırılmaktadır.

Avize çiçeği, özellikle güçlü besinsel faydaları olan ve geniş çapta araştırılmış olan bitkinin çok popüler bir çeşididir.

 

Öncelikle Orta ve Kuzey Amerika’ya ve daha sonra Güney Amerika ve Karayipler’e yayılmıştır ve özellikle kurak iklimlerde yetişir. Sadece sınırlı sayıdaki türleri, değerli köklere sahiptir fakat aynı zamanda meyvelerin, tohumların, çiçeklerin ve gövdesinin de tıbbi özellikleri vardır. Yapraklar genellikle çok sert, keskin ve kaktüs gibidir, bu yüzden kullanılmaz.

 

Genellikle Latin Amerika ve Karayipler boyunca uzanan çok çeşitli bölgelerin yemeklerinde patatesin yerini almak için kullanılır ve son zamanlarda diyabetteki artış nedeniyle, karbonhidratlı ve basit şeker yüklü patateslere karşı daha sağlıklı bir alternatif olarak ün yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri genelinde popülerliği artmaktadır. Yuka bitkisinde bulunan saponinler, resveratrol ve diğer bitkisel besinler, önemli tıbbi faydalara sahiptir.

Sağlık Faydaları Nelerdir?

Etkileyici sağlık yararlarına daha yakından bakalım.

 

Sindirime Yardım Eder

Yuka bitkisinin yoğun ve besin bakımından zengin kökü, diyet lifi ile doludur. Bu lif bağırsaklarınızdaki peristaltik hareketi uyarmaya yardımcı olur, düzenli olarak bağırsağı korur ve kabızlık ve ishal gibi sorunları ortadan kaldırır. Diyet lifi bakımından zengin beslenmek; şişkinlik, kramp, aşırı şişkinlik ve daha ciddi gastrointestinal sorunları azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Kilo Vermeye Yardım Eder

Diyet lifi alımını artırdığı ve yediklerinizden edindiğiniz besinlerin emilimini etkili bir şekilde düzenlediğinden dolayı, diyet yaparken tüketebilirsiniz ve farklı şekerli besinler tüketme isteğini azaltır. Basit şekerler çoğu zaman bizi doyurmaz, çünkü vücudumuzun glikoz seviyelerinde dengesizliğe neden olurlar. Yuka kökü bunu önleyebilir ve kilo verme çabalarınızda diğer karbonhidratların yapamayacağı şekilde size yardımcı olabilir.

 

Diyabeti Kontrol Eder

Yukarıda belirtildiği gibi, beslenme rutininize yuka eklemek, insülin ve glukoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, böylece kan şekerinin diyabete yol açabilecek şekilde yükselmesini ve dalgalanmasını önler.

 

 

Kalp Sağlığını Geliştirir

İçerisindeki diyet lifi, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir ve yağ asidi seviyelerini dengeleyerek daha sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme sahip olmanızı destekleyebilir. Bununla birlikte, içerisinde bulunan potasyum, kan damarlarındaki ve arterlerdeki gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir, böylece kalp üzerinde stres oluşma olasılığını azaltır. Stres, ateroskleroz, felç ve kalp krizine yol açabilir.

 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yukada yüksek düzeyde, diğer yenilebilir köklerin çoğundan daha fazla C vitamini bulunur ve bu da bağışıklık sistemi için son derece önemlidir. C vitamini, bağışıklık sistemi savunmasının ilk satırı olup, beyaz kan hücrelerinin üretimini ve aktivitesini uyarır. C vitamini ayrıca, serbest radikallerin organlarımıza zarar vermesini ve hücre mutasyonuna neden olmasını önleyen bir antioksidan görevi görür.

Yaraların İyileşmesini Hızlandırır

C vitamini, tüm kan damarları, hücreler, dokular ve kaslar için ihtiyaç duyduğumuz kolajen üretiminde rol oynayan önemli bir bileşendir. Bu yüzden diyetinize yuka gibi C vitamini bakımından zengin besinler ekleyerek, vücudunuzu tamir etmeye ve onarmaya yardımcı olabilirsiniz.

 

Artrit Ağrılarına Giderir

Yuka kökü içinde bulunan resveratrol ve saponinler, doğrudan antienflamatuvar ve analjezik özellikler göstermektedir. Bu da yukayı, artrit başta olmak üzere, enflamasyon kaynaklı sorunlar için çok iyi bir doğal tedavi haline getirmiştir, Çalışmalar, ikisi arasında güçlü bir korelasyon olduğunu göstermiştir, ancak kesin kimyasal etki halen gizemini korumaktadır.

 

Bilişsel Sağlığı Geliştirir

Yüksek seviyede, her ikisi de beyne kan akışını uyardığı ve bilişsel yetenekleri artırdığı bilinen potasyum ve folat içerir. Potasyum ve folat, beyindeki yolakları uyarmak ve kan akışını artırmak, aynı zamanda bilişsel bozukluklarla mücadele etmek ve sizi genç tutmak için son derece faydalıdır.

 

Antioksidan Özellikleri Bulunmaktadır

İçerisindeki folik asit ayrıca, insanlarda, özellikle antioksidan aktiviteleriyle, genel cilt ve göz sağlığının iyileştirilmesi için çalışmaktadır. Bunun yanı sıra folik asit, bebeklerde nöral tüp defektlerinin azalmasıyla doğrudan ilişkilidir, bu nedenle hamile annelerin diyetlerinde önerilen miktarlarda folik asit kullanmaları teşvik edilir. Yuka folik asit alımını artırmak için harika bir besindir.

 

Cilt Bakımını Destekler

Cildi güneşten korumak için çalışan bazı foto-koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Yukada bulunan resveratrolün cildi güçlendirdiği ve bunun sonucunda da cilt kanserine yol açabilecek serbest radikallerden ve güneşten kaynaklanan hasarlara karşı direncini artırdığı kanıtlanmıştır.

Dikkat Etmeniz Gereken Konular

Yuka kökünün yararları oldukça açık olsa da, büyük miktarlarda yuka tüketenlerin mide, ishal, kusma ve mide bulantısı yaşadığı bilinmektedir. Diyetinize herhangi bir yeni takviye eklemeden önce her zaman bir doktora veya beslenme uzmanına danışın. Yuka kökünü ılımlı bir şekilde tüketebilirsiniz.

 

Besin Değerleri

Yuka kökü, kalori ve karbonhidrat bakımından yüksek olmakla birlikte, bir günde ihtiyacınız olan lif, C vitamini ve manganez ihtiyacını da önemli ölçüde karşılar. Bir fincan (yaklaşık 206 gram) yuka kökü yaklaşık olarak aşağıdaki besin yüküne sahiptir:

 

330 kalori

78.4 gram karbonhidrat

2.8 gram protein

0.6 gram yağ

3.7 gram lif

42.4 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 71’i)

0.8 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 40’ı)

558 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 16’sı)

55.6 mikrogram folat (Günlük ihtiyacın % 14’ü)

0.2 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın % 12’si)

43.3 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 11’i)

0.2 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 10’u)

0.2 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 9’u)

1,8 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 9’u)

0.1 miligram riboflavin (Günlük ihtiyacın % 6’sı)

55.6 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 6’sı)

3,9 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın % 5’i)

0.7 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 5’i)

 

Yukarıda listelenen besinlere ek olarak, az miktarda E vitamini, pantotenik asit, kalsiyum, demir ve selenyum içerir.