Yoğurt Otu (Galium Aparine)

  • DERMATOLOJİ
  • Yoğurt Otu (Galium Aparine) için yorumlar kapalı
  • 1.729 kez görüntülendi

Yoğurt Otu (Galium Aparine)

Yoğurt Otu (Galium Aparine)

Tanımı : Tarlalarda, çayırlarda çalılıkların arasında bol miktarda yetişir.Dört köşe saplı bitkilerden biridir. Daire biçiminde, kenarları kaz gagası gibi dişli yaprakların ortasında büyür.

Yaprakları daire biçiminde çıkar ve altı tanedir. Yaprakların boyu 12 mm., eni 6 mm.’dir ve kenarları sert tüylerle kaplıdır. Meyvesi, 4 mm. çapında bir küreye benzer ve çevresi kanca gibi dikenimsi, sert tüylüdür. Bu kancalarla koyunların yünlerine, giysilerin paçasına takılıp yerinden kopar. Çalı diplerinden yetiştiğinde, çalı saplarına sarılarak yükselir ve güneşe doğru uzanır.

Kullanılan parçası : Bitkinin kendisi.

Bu bitkinin kökünden kırmızı boya elde edilebilir. Bitkinin yapılan analizinde 3 değişik asit bulunmuştur : tanen (safra), sitrik asit (limon asidi) ve bitkinin kendi özel asiti olan rubiklorik asit.

Yaprakları ıspanak gibi yendiği takdirde en iyi kan temizleyicidir.

Egzama ve sedef hastalığında çok yararlıdır, ayrıca yüz derisinin arınmasında kullanılır.

Yaraların kanamalarını durdurabilir.

Kullanılışı : 30 gram bitki üzerine yarım litre sıcak ya da soğuk su dökülüp, on beş dakika dinlendirildikten sonra bitki ozü elde edilebilir. Elde edilen sudan sık sık birer su bardağı içmelidir.Taze olarak kullanılmasında daha çok fayda görülmektedir.Kan çıbanlarından yaralara kadar faydası oldukça fazladır.Yoğurt otunun çay suyuyla yüz yıkanıldığı takdirde yüz gerginleşir ve kırışıklıklar düzelir.Disfoni yani ses kısıklığına karşı gargarası kullanılan yoğurt otu guatr hastalığındada şifai etki sağlar.

Yoğurt otu bitkisi, epilepsi (sara hastalığı) ve histeri hastalığı ve parkinson hastalığına fayda sağlamakla birlikte tedavi edici özelliğede sahiptir

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.