Yoğurdun Faydaları ve Besin Değerleri

  • Genel Sağlık
  • Yoğurdun Faydaları ve Besin Değerleri için yorumlar kapalı
  • 875 kez görüntülendi

Yoğurdun Faydaları ve Besin Değerleri

Sofralarımızın ayrılmaz parçalarından biri olan yoğurt sütün bakteriyel fermentasyonu sonucu elde edilen bir yiyecek. Böyle söyleyince biraz iştah azaltıcı oldu; ama hepimiz biliyoruz yoğurdun ne kadar leziz, ne kadar vazgeçilmez, aynı zamanda da besin değerlerinin ne kadar yüksek olduğunu. Gerçekleşen olay tam olarak şu: Sütün içindeki laktoz yoğurdun içindeki bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülüyor. Böylece sindirimi kolay, süt ürünlerinin içinde bulunan kalsiyumun daha iyi emilmesini sağlayan bir ürün ortaya çıkıyor.

Yoğurdun Besin Değerleri

100 gram tam yağlı yoğurt 61 kaloridir. Bu kalorilerin 29’u yağdan gelir. 100 gram yoğurtta 3,5 gram protein vardır. Süt ürünleri zengin kalsiyum içerikleriyle ön plana çıkarlar, yoğurtta bunlardan biri. 100 gram yoğurtla kalsiyum ihtiyacının %12’sini karşılayabilirsiniz. Kalsiyum güçlü kemiklerin ve sağlıklı dişlerin olmazsa olmazı. Bununla birlikte birçok insan günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bu da kemiklerde ve dişlerde sorunlar yaratıyor.

Yoğurt ayrıca iyi miktarlarda potasyum, fosfor, riboflavin, çinko, B5 ve B12 vitaminleri içerir.

Yoğurdun Faydaları

Yoğurt içerdiği bakteriler, kalsiyum ve diğer besin maddeleri sâyesinde çeşitli sağlık faydaları sunuyor. Yoğurdun neden sofralarınızın vazgeçilmezi olması gerektiğini şu faydaları gördükten sonra bir kez daha aznlayacaksınız.

Yoğurdun Sindirimi Sütten Kolaydır
Protein alerjisi veya laktoz intoleransı nedeniyle, birçok insan için süt içmek mide problemleriyle eş değerdir. Yoğurt ise fermentasyon sırasında sindirimi daha kolay bir yiyeceğe dönüşür. Çünkü yoğurdun mayalanması sırasında, laktoz intoleransına sahip kişilerde eksik olan laktaz enzimi oluşur. Süt proteini kazeinin bir kısmı sindirilir, böylece daha az alerjik olur ve daha kolay emilir.

Yoğurt Bağırsak Sağlığına Katkıda Bulunur
Yoğurt yemek bağırsak sağlığına iki açıdan faydalıdır. Birincisi yoğurt laktobakterileri içerir. Bu bakteriler bağırsakların sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yürütmesine olanak sağlar. Bu sayede kolon kanseri riskini azaltır. Laktobakteriler zararlı maddeleri zararsız başka maddelere dönüştürerek kanserojen hale gelmeden etkisiz hale getirir.

İkincisi ise, yoğurt kalsiyum açısından zengin bir besindir. Kalsiyum ise kolon sağlığına fayda sağlar ve kolon kanseri riskini azaltır. Kalsiyum bağırsak yüzeylerinde hücrelerin aşırı büyümesini önler. Ayrıca kanser üreten asitlere bağlanarak onları zararsız hale getirir. Bu iki yoldan sağladığı faydalarla yoğurt bağırsakların sağlıklı bir şekilde görevini yürütmesini sağlar. Kalsiyumun diyetlerde bolca yer verildiği ülkelerde (İskandinavya ülkeleri) kolon kanserine daha az rastlandığı tespit edilmiştir. Bir araştırmaya göre günde 1200 mg kalsiyum alımı kolon kanseri riskini %75 azaltmaktadır.

Yoğurt Diğer Besin Maddelerinin Emilimini Kolaylaştırır
Yoğurt mayalanması sayesinde kalsiyum ve B kompleks vitaminlerinin emilimini kolaylaştırmaktadır. Yoğurdun içindeki laktik asit süt kalsiyumunun sindirimine yardım ederek, emilimini kolaylaştırmaktadır.

Yoğurt Bağışık Sistemini Güçlendirebilir
Bir araştırmaya göre, günde 500 gram yoğurt yiyenlerde bağışıklık sistemi cevabını artıran bir madde olan interferonun yüksek seviyelere çıktığı görülmüş. Ayrıca yoğurttaki bakteri kültürleri enfeksiyonlara karşı savaşan akyuvar hücrelerini artırmış. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda ise yoğurdun anti-tümör özellikleri bulunan bir faktöre sahip olduğu gözlenmiş.


Yoğurt Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Tennessee Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, karın bölgesi yağlarını eritmek ile günlük diyete eklenen 500 gram yoğurt arasında bir ilişki bulunmuş. Dr. Michael Zemel’e göre, yoğurtta bulunan karın bölgesi yağlarını artıran kortizol hormonunun daha az üretilmesini sağlıyor. Böylece kilo vermeye yardımcı oluyor. Başka bir deyişle yoğurtla alınan kalsiyum vücudun yağı depolaması yerine yakmasını sağlıyor.

Yoğurt İyi Bakteriler İçerir
Birçok insan bakteri kelimesini vücuda zarar veren bir şey olarak algılasa da, yoğurdun aslında iyi bakteriler içerdiği bulunmuş. Çünkü yoğurt gibi fermente ürünler vücuda yararlı yaşayan mikroorganizmalar barındırıyor. Probiyotik adı verilen bu canlılar özellikle sindirim sistemi için faydalı. Bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Yoğurt Yüksek Tansiyon Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur
Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre süt ürünlerinin düzenli tüketiminin yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olduğu tespit edilmiş. Dr. Alvaro Alonso’ya (Harvard School of Public Health’te epidemoloji araştırma görevlisi) göre günlük 3 porsiyon yoğurt tüketenlerde yüksek tansiyona yakalanma riski %50 düşüyor.

Yoğurt Tok Tutar
Washington Üniversite’si tarafından yapılan bir araştırmada, denekler açlık, tokluk ve bir sonraki öğünde ne kadar kalori tükettiklerine göre test edilmişler. Yoğurt ve meyve sularının etkinliklerinin araştırıldığı bu araştırmada en tok tutan besinin yoğurt olduğu görülmüş. Yoğurt gibi protein açısından zengin yiyeceklerin düşük protein oranlarında olanlara göre açlık hissini daha iyi tatmin ettiği saptanmış.

Yoğurt Kemik Erimesine (osteoporoz) Karşı Korur
Kemik erimesi kemiklerde çatlama riskini artıran bir hastalık. Yoğurtta bulunan kalsiyum ve D vitamini kemik erimesi riskini büyük ölçüde azalttığı gibi, kemik erimesine sahip hastalara da önemli faydalar sağlıyor. Yoğurtta bulunan kalsiyum kemikleri güçlendirirken, D vitamini de kalsiyumun emilimini artırıyor.

Yoğurt Kasları Yeniler
Yoğurtta bulunan protein yoğurdu spordan sonraki iyi bir yiyecek seçimi yapıyor. Protein kasların kendini tamir etmesi için gereken aminoasitleri sağlar. Ayrıca yoğurtta bulunan karbonhidrat da egzersiz sonrası enerjisiz kalan kaslara takviye yapar.

Yoğurt Kolesterol Seviyesini Azaltabilir
Yapılan birkaç araştırma yoğurdun kolesterol seviyesini azaltabileceğini gösteriyor. Bunun sebebi yoğurttaki bakterilerin kolesterolü yok etmesi de olabilir, yoğurdun kolesterolü yükselten safra asitlerine bağlanarak, onları etkisiz hale getirmesi de olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.