Yeşil Kusmak Neyin Belirtisi Yeşil Su Kusmak Nedenleri

  • Genel Sağlık
  • Yeşil Kusmak Neyin Belirtisi Yeşil Su Kusmak Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.369 kez görüntülendi

Yeşil Kusmak Neyin Belirtisi Yeşil Su Kusmak Nedenleri

Her renkten kusma sorunu, birçok hastalığın genel bir belirtisidir. Genellikle kusma zararsız bir durumdur fakat ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir.  Hamilelikte ve bebeklerde de yeşil kusma sorunu yaşanabilir. Kusmanın rengi birçok faktöre göre değişebilir. Yeşil kusma genellikle yeşil safra sıvısı kusmadır. Safra sıvısı, karaciğer tarafından üretilen bir sindirim sıvısıdır. Safra tuzu, safra pigmentleri gibi, sindirime yardımcı içerikler barındırır.

Birçok nedenle yeşil renkte kusabilirsiniz veya yeşil safra sıvısı çıkartabilirsiniz. Yeşil kusma evde kolayca tedavi edilebilecek bir sorun sonucunda da oluşmuş olabilir veya hayati tehlike oluşturabilecek bir nedenle de oluşabilir. Aşağıda yeşil renkte kusmanın sebeplerinden bahsedeceğiz.

Yeşil Kusmanın Nedenleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeşil renkte kusmanın nedeni genellikle yeşil renkli safra sıvısından kaynaklanmaktadır. Fakat bazen sebep daha farklı olabilir. Aşağıda yeşil kusmanın nedenlerinden bahsedeceğiz.

Mide ve Bağırsak İltihabı

Mide ve bağırsak iltihabı adından da anlaşılacağı üzere, mide ve bağırsak sistemine, kirli su ve yiyecekler nedeniyle, çeşitli virüslerin bulaşması sonucu oluşan iltihaptır. Bu sorun nedeniyle yenilen yemek tam olarak sindirilemeyebilir ve yeşil kusma şeklinde vücuttan atılabilir.

Yeşil kusmanın yanı sıra, ishal ve mide krampları ve ağrısı da görülebilir. Yeşil kusma ve ishal nedeniyle vücut çokça sıvı kaybedebilir. Eğer yeşil kusma ve ishal aşırı olursa, susuzlukta çok fazla olacaktır.

İnce Bağırsak Tıkanıklığı

İnce bağırsak tıkanması da yeşil kusmanın olası nedenlerindendir. İnce bağırsak tıkanıklığı, onikiparmak, boşbağırsak veya ince bağırsağın diğer bölgelerinde meydana gelen tıkanıklıktır. Bu durumda, ince bağırsak tıkanmıştır. Bu nedenle, yiyecek ve içecekler aşağıya gidemeyecek ve tekrar mideye, boğaza gidecek ve kusma şeklinde çıkacaktır.  

Safra Reflüsü

Bu reflü, safra sıvısının, onikiparmak bağırsağından, yemek borusuna geri çıkışıyla gerçekleşir ve sonrasında yeşil bir kusma meydana gelir. Safra reflüsü,  genellikle safra kesesi alınması ameliyatlarından sonra gerçekleşebilir.Ameliyat sonrasında, mide duvarında bir tahriş oluşur. Bu da safra reflüsüne ve gastrik asit sonununa yol açar. Bu sorun yemek borsunun tahriş olmasına neden olabilir.

Safra reflüsü mide kapakçığının bozulması sonucunda da oluşabilir. Mide kapakçığı, yemeğin mideden bağırsaklara gidişini kontrol eden mekanizmadır. Eğer mide kapakçığında bir sorun oluşur ise safra sıvısı kolayca yemek borusuna kaçabilir.

Mide kapakçığının düzgün çalışmaması sorunu yaşlanma sonucunda oluşabilir. Bu sebeple, yaşlı insanlar yeşil kusma yaşayabilir. Ayrıca mide ve bağırsak ile ilgili cerrahi operasyon geçirmiş insanlar da mide kapakçığı sorunu yaşayabilir ve yeşil kusma yaşayabilir.

Gıda Zehirlenmesi

Pis yiyecekler yemek ve kirli suların tüketimi sonucunda oluşan mide ve bağırsak iltihabı nedeniyle yeşil kusmadan yukarıda bahsetmiştik. Gıda zehirlenmesi de, pis su ve yemek tüketimi sonucu oluşur.

Fakat mide ve bağırsak iltihabının aksine, gıda zehirlenmesinin nedeni doğrudan virüs ve bakteriler değildir. Bu sebeple bakteri öldürülse bile, gıda zehirlenmesi bakterinin bıraktığı toksinler nedeniyle devam edebilir.

Gıda zehirlenmesi ayrıca, mide ve bağırsak iltihabı gibi ishal, yeşil kusma, mide ağrısı ve kramplarına da yol açabilir.

İlaçlar

Morfin ve yatıştırıcılar gibi bazı ilaçlar da vücuttaki bazı kemoreseptörleri uyararak, vücuttan yeşil renkli kusmuk çıkmasına neden olabilir.

Yeşil Kusma Nasıl Geçer?

Yeşil kusma sorunu yaşıyorsanız bir Dahiliye doktoruna gitmelisiniz. Doktor sizden kan, idrar ve dışkı testi isteyecek bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Yeşil Kusma Evde Nasıl Geçer?

  1. Bol bol su için, günde 8-10 su bardağı su içmeye özen gösterin. Su içmek vücudunuzdan bakteri ve mikropları temizleyecektir.
  2. Nane limon çayı demleyip için. Bunun için 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı kuru nane atıp 5 dk demleyin, içine biraz limon sıkıp bunu için.
  3. Günde her gün 1 saat yürüyün. Yürüyüş bedeninizdeki toksinleri atıp, kısa sürede iyileşmenize yardımcı olacaktır.
  4. Rezene tohumları kusmaya neden olabilecek hastalıkları tedavi etmeye yardımcı olan antimikrobiyal özelliklere sahiptirler . Bir çorba kaşığı ezilmiş rezene tohumlarını bir bardak kaynar suya ekleyin ve 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Bu çayı süzüp günde bir veya iki kez için.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.