Yeni Yılda Bolluk, Bereket ve Şans Getirdiğine İnanılan Meyve: Nar
Nar, tepesindeki tacı ile meyvelerin kralı olduğunu ilan eder. Nar, yüzlerce yenilebilir tohum içeren bir meyvedir. Kırmızı kürecikler şeklindeki tohumları anti-oksidanlarla yüklüdür.
Sonbaharın habercisi olan nar neredeyse haziran ayı başına kadar tezgâhlarda boy gösterir. Yemek için nar ayıklamak birçoğumuza zor gelse de, kendine özgü enfes tadı, göz alıcı rengi ve faydaları düşünüldüğünde bu zahmete katlanmak gerekir. Kaldı ki narın nasıl kolay ayıklanacağını gösteren pek çok video, bu işin püf noktalarını öğretiyor.
Antik Yunan’dan başlayarak, Doğu Akdeniz, Mezopotamya, İran, Urartu ve Ege kültürlerinde sembolik önemi olduğu kabul edilen nar; doğum, ölüm, hayat, bereket ve bolluğu simgeler. Yere atılan nar parçalanıp taneleri dağılır. Böylelikle eve bereket getireceğine inanılır.
İçeriğinde neler var?
C vitamini açısından çok zengindir. Yüksek miktarda K vitamini içerir. B1, B2, B5 vitaminleri ile vücudumuzun protein, karbonhidrat ve yağları en iyi şekilde kullanmasını sağlar. Ayrıca potasyum, demir, fosfor, magnezyum, manganez, kalsiyum ve çinko minerallerini içerir.
100 g nar 83 kaloridir. Bir bütün narın yaklaşık 200 g olduğunu kabul edersek, 1 nar yediğinizde 160 kalori alırsınız. Kalorinin büyük bir miktarı çekirdeklerinden gelir. Çekirdekleri; doymamış yağlar, şeker ve karbonhidrat içerir.
Narın sağlık üzerine faydalarına bir göz atalım:
Birçok yeni çalışma, nar yemenin önemli sağlık avantajları olduğunu göstermektedir.
Nar, kış aylarında bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için, gribe karşı koruyucu olarak tüketilmesi gerekli olan bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Antioksidan etkileri en fazla olan meyvelerden biridir; polifenol, tanen ve antosiyanin gibi antioksidanlar içerir. Kolesterolü düşürür, kalp sağlığını korur ve antioksidan içeriğinin gücü ile de kansere karşı koruyucu etki yaratır. Prostat, meme ve cilt kanserlerine karşı koruyucu etkileri de olabileceği düşünülmektedir.
Uzun süreli inflamasyon; kalp hastalığı, kanser, Tip-2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve hatta obezite gibi birçok hastalığın önde gelen nedenlerinden biridir. Nardaki bitki bileşikleri, anti-inflamatuar etkilere sahiptir.
Nar, kalp ve damar sağlığını korur!
Yüksek tansiyon (hipertansiyon); kalp krizi ve felçlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Nar suyu, çeşitli koroner hastalıkların riskini azaltabilir. Nar suyu; kanı inceltici etkiye sahiptir, damar sertliği riskini azaltabilir. Kötü kolesterolün azalmasına ve iyi kolesterolün artmasına yardımcı olur.
Kalp hastalığı, şu anda dünyanın erken ölüm nedenleri arasında başı çekmektedir. Narın içeriğindeki punicic asit, kalp krizine yakalanma riskini azaltır. Sağlıklı bir kan akışı sağlamak için yardımcı olur, trigliseritleri düşürürken faydalı kolesterolü yükseltici etkisi olur.
Strese karşı
Düzenli olarak nar suyu tüketimi, stresin hafifletilmesi için en iyi seçeneklerden biridir. Bir araştırmada, nar suyu içmenin, insanlarda stres hormonu olan kortizolde önemli bir düşüş yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Kendinizi stresli hissediyorsanız bence bir kaç gün boyunca nar suyunu düzenli tüketin; faydasını göreceksiniz.
Gençlik ve güzellik iksiri
Erken yaşlanma; stres, kirlilik, UV radyasyonu ve beslenme yetersizliği nedeniyle, şehirlerde yaşayan insanlar arasında artan, yaygın bir sorundur. Bunlar, vücutta, serbest radikallerin üretimine yol açar; antioksidanlar ise bu serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri yaşlanma etkilerine karşı korur. Cilt bakım ürünleri içerisinde sıkça yer alan nar, nemlendirici etkilere sahiptir. Güneş ışınlarının neden olduğu serbest radikallerin zararlarına karşı cildi korur. Yaşlanmaya bağlı cilt lekeleri, güneşe bağlı kırışıklıklar ve derin çizgilerin oluşumunu yavaşlatır. Cildi yumuşatır, elastin ve kolajen oluşumunu arttırarak cildinizin daha sıkı, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar.
Nar nasıl satın alınır?
Nar satın alırken akılda tutulması gereken ilk nokta, renklerine dikkat etmektir. Parlak kırmızı olan meyveleri seçin. Ağırlığını gözlemlemek için meyveyi elinizde tutun. İyi bir nar, ağırlıklı ve tombul olmalıdır. Meyvenin dış cildi sıkı ve kırışmamış olmalıdır. Yuvarlak şekle sahip nar seçmelisiniz.
Nar saklama ipuçları
Narları eve getirdikten sonra, onları doğru bir şekilde saklamalısınız. Oda sıcaklığında üç haftaya kadar depolanabilir, buzdolabında iki ay bozulmadan kalabilir. Nar tohumları plastik torba içinde saklanmalı ve ideal olarak 3 gün içinde kullanılmalıdır. Narları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
Nasıl yenir?
Meyvesini taze olarak tüketmenin ve güllaç, aşure gibi sevilen tatlıları süslemenin yanı sıra, nar ekşisi veya taze nar taneleri salatalarda kullanılabilir, pilavları, et ve sebze yemeklerini renklendirebilir. Nar suyunu içecek olarak tüketebilir, çorbalarda, jölelerde, soslarda veya kekleri tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Nar suyu aynı zamanda sıkıldıktan sonra özel tekniklerle yoğunlaştırılarak, salatalara lezzet vermesi amacıyla “nar ekşisi” adı verilen sos hali ile de kullanılabilmektedir. Bu sayede taze haşlanmış sebzelere veya taze yeşilliklere, kendine has ekşimsi ve tatlımsı tadını vermektedir. Tıpkı sirke ve limon suyu gibi direkt salataların üzerine dökülebilir.
Nar suyu, çok popüler bir içecektir; diğer içecekler ve kokteyllerle karıştırıldığında lezzeti ve tadı arttırır. Güllaç gibi tatlılarda garnitür olarak, sütlü tatlılarda, yoğurt ve salatalarda kullanılır. Nar ekşisi olarak adlandırılan nar sosu; salata sosu olarak ya da eti marine etmek için kullanılır. Narın suyunu içmek istediğinizde, taze sıktıktan sonra, açıkta bekletmeden hemen içmelisiniz ki antioksidan değerini yitirmesin.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.