Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

  • ÇOÇUK GELİŞİMİ
  • Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı? için yorumlar kapalı
  • 2.150 kez görüntülendi

Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Sağlık alanında meydana gelen gelişmeler ve değişmeler insanlara farklı alanlarda  bilgi sahibi olmalarına olanak sağlıyor. Bebeklerin dünyaya geldikleri andan itibaren en hassas bölgeleri göbekleridir. Doğum sonrasında ıslak bir şekilde kalan ve göbek kordonunun düşene kadar nemli kalan bölge mikropların en kolay bulaşabileceği alan olarak gösterilmektedir. Göbek Bağı anne ile bebek arasında bir iletişim aracı olarak kullanılmakta olup içeriğindeki damarlar ile hem kan, hem de besin takviyesi yapılmaktadır. Damarlar kesildiğinde kapanmış gibi görünse de açık kalan alanlar bebeklerin mikrop kapmalarına olanak sağlar. Bebeklerde bu bölüm ile ilgili bakım önerileri paylaşacak olursak;

  • Göbek Bağı Bakımı ne olursa olsun pamuklu su ile yapılmalıdır. Bu konuda acemi anneler genellikle ıslak mendil kullanmaktadır. Islak mendiller ilk başlarda mikrop alımına neden olmaktadır.
  • Bebekler ilk 2 hafta boyunca tamamen sarılıp sarmalanmamalıdır. Bağın kuruması, yaranın iyileşebilmesi için her gün 5, 6 dakika havalandırılmalıdır.
  • Bebeklerin altını değiştirirken bezlerin kesinlikle göbeğe temas etmemesini sağlayın. Mümkünse ilk ay için özel olarak tasarlanan bezlerden satın alın.
  • Göbek bölgesine görülen yara ya da kabuklar için kesinlikle krem, merhem, vazelin gibi maddeler kullanmayın. Bebeğiniz için en sağlıklısı bağın kendiliğinden düşmesidir.

Göbek Bağı Bakımının İhmal Edilmesi Durumunda Meydana Gelebilecek Durumlar

Göbek Bağı bakımı konusunda yukarıda bahsettiğimiz durumlar dikkat edilmez ise bazı sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Genellikle yaraların geç kapandığı, göbek üzerinde çeşitli salgılar ya da maddeler görünmektedir. Göbek üzerine yumru şeklinde çıkan maddeler yaranın kapanmamasına, enfeksiyon durumlarının meydana gelmesine neden olmaktadır. Hatta ileri bir evrede göbek deliğinin tamamen iltihap kapacağını, bölgede kızarıklar meydana gelerek sancılı bir dönemin başlayacağını hatırlatmak istiyoruz. Bebekler bu aşamada iken sık sık ateşlenmekte olup ölüme kadar uzanan bir sorunla mücadele etmek zorunda kalabilir.

Göbek Bağı önemi anlatmak için hazırlanan birçok içerikte kanamaların dile getirildiği görüyorsunuz. Göbekte meydana gelen kanamalar aslında kordonun tam anlamı ile bağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Doğun sonrasında ebelerin anne ile ilgilenmesi, çocuğun giydirilerek yoğun bakım ünitelerine alınması sorunun temel kaynağı olarak gösterilmektedir. Yavaş yavaş kendisini belli eden kanamalar bebeğin riskli bir dönüm noktasına girmesine neden olmakta.

Göbek Bağında görülen bir diğer durum ise tetanostur. İstenmeyen durumlar sonucunda annenin kötü şartlar altında doğum gerçekleştirmesi durumunda meydana gelmektedir. Temiz olmayan yerlerde kirli bir şekilde pansuman edilen göbek ya o anda ya da Göbek Bağının düşmesi ile ile tetanosa maruz kalmaktadır. Vücut üzerinde bulunan her açığı değerlendiren bu virüs ilk başlarda bebeğin emzik ya da süt istememesi ile tespit edilmekte. Kısaca bu sorularının ana kaynağı olarak temizlik ve hijyenin olduğunu söyleyebilir, iyi şartlar altında doğum gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Bu yazımızda sizlere Yeni Doğan Bebeklerde Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalı? hakkında bilgiler verdik umarız faydalı olmuştur.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.