Yemekten Sonra Baş Ağrısı – Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Yemekten Sonra Baş Ağrısı – Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.230 kez görüntülendi

Yemekten Sonra Baş Ağrısı – Nedenleri ve Tedavisi

Belirli yiyecekleri yedikten sonra baş ağrısı hissetmek bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Genelde başka belirtiler de eşlik eder ve belirli yiyeceklerden kaçınılarak engellenebilir. Buna rağmen, bazı durumlarda tıbbi danışma ile yerinde bir tedavi ve teşhis gerekebilir.

Yemekten sonra baş ağrısı, bazı rahatsızlıklarda ortaya çıkabilen belirtilerden biridir. Baş ağrısı, farklı yaşlardaki bireylerde ortaya çıkabilir ve çeşitli rahatsızlıklarla bağlantılı olabilir. Ayrıca uyku eksikliği, stres ve kimyasal madde kullanımına yol açan kötü yaşam tarzıyla da ilişkili olabilir.

Tuzlu ve tatlı gibi bazı yiyecekler hafif ağrı ya da kafada zonklama hissini tetikleyebilir; ancak kimi zaman baş ağrısının altında yatan neden yiyecek değil, tıbbi bir rahatsızlıktır. Eğer yemekten sonra baş ağrısı yaşıyorsanız, bu makale faydalı olabilir. Bununla birlikte, hastalığınız için doktorunuza danışarak yerinde bir teşhis ve tedavi almanız tavsiye edilir.

Yemekten Sonra Ortaya Çıkan Baş Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

İşte yemekten sonra baş ağrısını tetikleyebilecek olası nedenler ve tedavileri:

1 Hipertansiyon

Hipertansiyon (yüksek tansiyon), tuzlu besinler tükettikten sonra baş ağrısıyla ortaya çıkabilen yaygın bir rahatsızlık. Tansiyonu yüksek birinde fazla tuz tüketiminin baş ağrısına neden olma eğilimi vardır. Normalde kan dolaşımına giren tuz miktarını kontrol eden böbrekler, aşırı tuz yüklemesini idare edemeyerek kan dolaşımına su çekerler. Bu, kan basıncında artışı tetikleyen kan miktarındaki yükselmeye neden olur ki, bu da yemeklerden sonra baş ağrısına yol açar.

Tedavisi: Hipertansiyonu önlemek için, yüksek tuz içerikli besinleri yemekten kaçının ve yerinde bir tıbbi tedavi için bir doktora danışın.

2 Şeker Hastalığı (Diyabet)

Bu rahatsızlık, tatlı bir şey yedikten sonra baş ağrısını tetikleyen yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmakla nitelendirilebilir. Şekerli yiyecekler yemek, kan şekeri değerlerinde ani bir yükselişe sebep olarak insülin adı verilen hormonun salgılanmasını tetikler. İnsülin şekerin hücrelere emilimini arttırarak hipoglisemi ya da kan şekeri değerlerinde düşme meydana getirir. Şeker alımına karşılık, fazla miktarda insülin salındığında “şeker çarpması” meydana gelir ve beyin yeterince şeker almaz. Bu da vücudun beyne daha fazla kan göndermesi yönünde işaret verir. Baş ağrısını tetikleyen bu değişiklikler, beyindeki damarların açılmasına ya da genişlemesine yol açar. Beyne giden kan akışındaki artış aynı zamanda damarların büzülmesi ve genişlemesine de neden olarak, kan basıncında artmayla sonuçlanır ve ayrıca zonklamalı baş ağrısına sebep olur.

Tedavisi: Özellikle kan şekeri değerleriniz yüksek ya da diyabetiniz var ise, bu tür baş ağrılarını önlemenin en iyi yolu şekerli yiyeceklerden kaçınmaktır. Birçok olası komplikasyonlarla bağlantılı olan diyabet tedavisi için doktor tavsiyesi aldığınızdan emin olun.

3 Migren

Migren ağrıları, kafanın içindeki zonklama hissi kaynaklı ağrı ile nitelendirilebilir. Bu ağrılar, belli yiyecekleri yedikten sonra tetiklenebilirken, kişinin kafasının yalnızca bir bölümünde şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir.

Tedavisi: Yayıkaltı süt, yoğurt, rokfor peyniri, ekşi krema ve tiramin içeren diğer yiyeceklerin dahil olduğu örnekler, migren nöbetine neden olabilir. Çikolata, tütsülenmiş et, tavuk ciğeri, muz, turunçgiller, soya sosu ve katkı maddesi içerenler gibi, diğer yiyecekler de ayrıca yemekten sonra baş ağrısına yol açabilir.

Migren ağrılarına, bulantı ile kusma, dengeyi kaybetme ve ışığa aşırı duyarlılık eşlik edebilir. Eğer belirli yiyecekleri yedikten sonra baş ağrısı hissettiğinizin farkına varırsanız, en iyisi o belirli yiyecek maddesinden uzak durmanızdır.


4 Asit Reflü

Baharatlı ve kızarmış gıdaları tüketmek midedeki asit üretimini arttırabilir. Bazen asit, yemek borusundan yukarıya, boğaza doğru kaçar ve asit reflü rahatsızlığına neden olur. Bu rahatsızlığa çoğu zaman yemekten sonra baş ağrısı, midede ekşime, bulantı, göğüste ağrı ya da sızı ve öksürme eşlik eder.

Tedavisi: Bu belirtileri önlemek için, alkollü ve gazlı içecekleri olduğu kadar, yağlı, baharatlı ve ekşi gıdaları tüketmekten kaçının. Reflüyü tetikleyebileceği için, sigara içmeyi de bırakın.

5 Besin Alerjisi

Vücudun bağışıklık sistemi, bazen belirli besinleri bir tehdit olarak algılar ve vücuttaki mast hücrelerini etkinleştirip kana histaminleri salgılayarak tepki verir. Bu alerjik tepki, yüzde şişme, kurdeşen, burun akıntısı, hırıltılı solunum, mide krampları, denge kaybı ve baş ağrılarına sebebiyet verir. Bazen besin alerjisi ciddi bir reaksiyonu tetikleyebilir ve hayati bir tehlike taşıyabilir.

Tedavisi: Bu yüzden krizi tetikleyebilecek olduğu bilinen besinlerden kaçınmak ve şiddetli belirtiler görülmesi durumunda bazı ilaçları hazır tutmak en iyisidir. Yutmada ve nefes almada zorlanma ortaya çıktığında, derhal tıbbi yardım isteyin.

6 Gıda İntoleransı (Hassasiyeti)

Bazı insanlar gluten (buğday,arpa, çavdar içeren ürünler) ve laktoz (süt ürünleri gibi) içeren gıda ürünlerini hazmedemez. Yenildiğinde, bu gıdalar bulantı, kusma ve baş ağrısı gibi olumsuz reaksiyonları açığa çıkarırlar.

Tedavisi: Bu maddeleri içerdiği bilinen gıdalardan kaçınmak, baş ağrısı da dahil olmak üzere, gıda hassasiyeti belirtilerini önleyecektir. Bununla birlikte, beslenme yetersizliğini önlemede kişi, protein, vitamin ve mineraller gibi besleyici öğeleri içeren gıda alternatiflerinin hangileri olduğunu öğrenmelidir.

Doktora ne zaman görünmeli

Baş ağrısı ara sıra görünüyorsa zararsız bir belirti olabilir. Bununla birlikte, eğer şiddetli ya da normalden daha sık meydana geliyorsa , en iyisi tıbbi sebepleri ortadan kaldırmak için doktor tavsiyesi istemektir.

Reçetesiz ilaçların ağrılarınızı dindirememesi, normal ya da iş aktivitelerinizin engellenmesi ve sürekli baş ağrısı kaynaklı sıkıntıların dahil olduğu belirtiler, doktorunuzu ziyaret etmenize neden olacaktır.

Baş ağrınız ani ve şiddetliyse, ayrıca bu belirtilerden herhangi biri ağrılarınıza eşlik ediyor ise 112’yi arayın ya da en yakın hastaneye gidin:

  • Kafa karışıklığı
  • Boyun tutulması
  • Anlaşılamayan konuşma
  • Baygınlık
  • Yüksek ateş (39-40 derece üzeri)
  • Halsizlik, felç ya da vücudun bir bölümünde uyuşukluk
  • Görüşte değişme (bulanıklık, halkalar)
  • Konuşmada zorluk
  • İçki sersemliğiyle alakasız bulantı ya da kusma
  • Yürümede zorluk

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.