Yemek Borusu Yanmasına Ne İyi Gelir? Bitkisel, Doğal, Tıbbi Tedaviler

  • Genel Sağlık
  • Yemek Borusu Yanmasına Ne İyi Gelir? Bitkisel, Doğal, Tıbbi Tedaviler için yorumlar kapalı
  • 1.062 kez görüntülendi

Boğazdan mideye yiyecek gönderen tüpe, yemek borusu denir. Asit reflüden, yemek borusu kanserine kadar çeşitli nedenlerden dolayı yemek borusunda yanma meydana gelebilir. İşte yemek borusunda yanmaya yol açan hastalıklar ve tedavi yöntemleri:

Yemek borusu yanması nedenleri

Özofajit

Yemek borusunun herhangi bir nedenden dolayı tahriş olması veya iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalıktır. Reflü yani mide içeriğinin yemek borusunun içinde birikmesi, bazı ilaçların yan etkileri ve bakteriyel ile viral enfeksiyonlar özofajite neden olabilir. Özofajitin belirtileri, yemek borusunda yanma, yutkunmada zorluk, yutkunurken ağrı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, mide ekşimesi, asit reflü, yemek yerken göğüs ağrısı, bulantı, kusma, mide ağrısı, iştah azalması ve öksürüktür. Özofajit antiviral ilaçlar, antifungal ilaçlar, oral steroidler ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebilir.

Gastroözofageal reflü hastalığı

Yemek borusundaki yanmanın en sık karşılaşılan nedenidir. Reflünün anlamı geriye kaçıştır. Gastroözofageal reflü ise mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Gastroözofageal reflü hastalığının belirtileri,yemek borusunda yanma, göğüs ortasında yanma, boğaza ve/veya ağıza ekşi sıvı gelmesi, yiyecek ve içecekleri yutmakta güçlük, yutkunma sırasında ağrı, kronik larenjit ve kronik öksürüktür. Diyafram kaslarının gevşekliği, yemek borusunun hareketlerindeki zayıflık, mide ile yemek borusu arasındaki geçişi engelleyen kas yapısının yetersizliği, mide boşalmasının gecikmesi, gastroözofageal reflü nedenlerindendir. Reflüye neden olan, size dokunan yiyeceklerden uzak durmak, sigara ve alkol kullanmamak, yatmadan önce yemek yememek ve doktorun verdiği ilaçları kullanmak, reflüden kurtulmanızda önemli rol oynayacaktır.

Akalazya

Akalazya, yemek borusunun mideye bağlandığı kısmın sağlıklı bir şekilde gevşeyememesi hastalığına denir. Akalazya hastalığı, yenilen yiyeceklerin ve içeceklerin daha zor aşağı inmesine ve tahrişe neden olmaktadır. Akalazya hastalığı, yemeklerin yemek borusunda tıkalı kalmasına yol açar. Akalazya hastalığı da yemek borusu yanması yapabilir.

Yemek borusu kanseri

Ses kısıklığı, öksürürken kan gelmesi, yemek borusu yanması, asit reflü, dışkının zift gibi koyu renk gelmesi, boğazda veya göğüs kemiğinin arkasında ağrı, yemek borusu kanserinin olası bulgularındandır. Yemek borusu kanseri, cerrahi müdahale, kemoterapi, radyasyon tedavisi, lazer tedavisi ve elektrokoagülasyon ile tedavi edilebilir.

Yemek borusu yanmasının diğer nedenleri

  1. Mallory Weiss sendromu
  2. Barrett sendromu
  3. Alerji
  4. Çok miktarda kusmak
  5. Çok sıcak gıdalar yemek, içmek
  6. Antidepresan ve bazı ilaçların yan etkileri
  7. Sigara ve alkol alışkanlığı
  8. Hamilelik

Yemek borusunda yanma nasıl geçer?

Genel cerrahi uzmanına görünün

Yemek borusunda yanma sorunu yaşıyorsanız ilk yapmanız gereken şey genel cerrahi uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktorunuz teşhise göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Karbonatlı su için

Karbonat, asit reflüden kaynaklı yemek borusu yanmanızı gidermeye yardımcı olabilir. Yarım tatlı kaşığı karbonatı 1 su bardağı suya katıp karıştırın ve günde 1 bardak için. Karbonatın yüksek tuz içeriğinden dolayı olumsuz etkilerini önlemek için, bir haftadan daha uzun süre karbonatlı suyu tüketmeyin.

Aloe Vera

Aloe Vera, anti-inflamatuar özelliği sayesinde yemek borusundaki tahrişi giderip yanmanın geçmesini sağlayabilir. Aloe vera yaprağını uzunlamasına ortadan ikiye kesip içindeki jeli çıkarın ve yarım su bardağı aloe vera jel suyu için.

Şekersiz sakız çiğneyin

Yemekten sonra yarım saat önce şekersiz sakız çiğneme reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Çiğneme işlemi tükürük bezlerini uyarır ve tükürük üretimini teşvik ederek sindirimi kolaylaştırır.

Buhar makinesi kullanın

Odanızda buhar makinesi çalışsın, böylece boğaz kuruluğu engellenip, yanmanın önüne geçilebilir.

Su için

Günde 8-10 su bardağı su içmeye devam edin.

Not: Doktorunuza danışmadan hiç bir tedavi yöntemini uygulamayın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.