Yaban Mersininden daha çok Antioksidan var!
Dünya ilk olarak “ Spirulina Yosununu” birkaç yıl önce duydu. İlk önce denizin yeşil mucize tozu ve Azteklerin gizli silahı olduğu düşünülüyordu.
Bugün spirulina’nın vegans ve vejeteryanlar için bir sürü protein sunduğunu biliyoruz. Ayrıca önemli antioksidanlar, enzimler, vitaminler ve minerallerle doludur.
Ayrıca, 5 porsiyon taze meyve ve sebzeden iki kat fazla besin içerir.
Peki, Spirulinayı böyle özel yapan nedir?
Uzmanların açıkladığı gibi aslında bir siyanobakteri veya mavi-yeşil algler’dir. Spirulina parlak renginden adını aldı. Pigmentlerinin çoğu, özellikle beta-karoten ve klorofil-a, biyolojik olarak kullanılabilir ve sağlıklıdır.
Algler, fotosentez yoluyla oksijen üretir ki, bu da onları karada yaşayan bitkilerle benzer kılar. Ayrıca birçok yararlı besin ile doludur.
İlk olarak Siyanobakteriler Nerede bulundu?
Bugün, okyanuslar, tatlı sular, nemli topraklar, çöllerdeki nemli kayalar, çıplak kayalar ve toprak ve hatta Antarktika’daki kayaçlar da dahil olmak üzere her yerde bulabiliriz. Ülkemizde ticarileştirilmiş spirulina yosunlarının büyük bir kısmı, Hawaii ve Güney Amerika’daki kıyılardan toplanıyor.
Daha sonra toz halinde, hap ve pul halinde satılır. Saf ya da diğer malzemelerle birlikte karıştırılarak piyasaya sürülür.
Spirulina Yosununun Yararları nelerdir?
Spirulina neredeyse% 60’ı proteindir ve et protein kaynakları için mükemmel bir alternatiftir. Beslenme uzmanları, bunun çok az sayıdaki B-12 bitki kaynağından biri olduğunu söylüyor.
Bildiğiniz gibi vejeteryanlar B-12 vitaminlerinden diyetlerinde yoksundurlar. Spirulina ALA, (omega-3), LA (omega-6), GLA (inflamasyonu azaltır) ve DHA (beynin ana bileşeni) içerir. Bu sağlıklı yağlar çok önemli roller taşırlar.
Gram-gram spirulina neler içerir: Havuçlardan yüzde 3100 daha fazla beta-karoten (A vitamini) Ispanaktan yüzde 5500 daha fazla demir Soya Peynirinden yüzde 600 daha fazla protein Yaban Mersinden yüzde 280 daha fazla antioksidan
Mavi-yeşil algler B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinamide), B6 (piridoksin), B9 (folik asit), C, D ve E vitaminlerini içerir.
Mükemmel bir potasyum, kalsiyum, krom, bakır, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum, sodyum ve çinko kaynağıdır.
Ekstra faydaları:
• Alerjileri azaltır
• Bağışıklığı artırır
• Kan basıncını düzenler
• Kolesterolü normalleştirir
• Kanseri önler
• Bağırsaklarda dost bakterileri canlandırır
• Katarakt ve yaşa bağlı “makülerdejenerasyon” riskini azaltır.
• Güçlü anti-inflamatuar ve antimikrobiyal potansiyel sağlar
• HIV, herpes ve hepatitlere karşı büyük antiviral aktivite sağlar.
• İnsülin direncini güçlendirir
• Kemo ilaçlarının neden olduğu karaciğer hasarını önler
Spirulina kullanmanın en iyi yolu
Sadece hapı yutabilir veya toz izolatının ¼-1 çay kaşığını içeceğinize ekleyebilirsiniz. Beslenme uzmanları ilk başta küçük miktarlarda kullanmanızı önerirler, çünkü tadı biraz tatlıdır ve bazıları bu tadı gerçekten sevmez. Spirulina, önceden tatlandırılmış, paketlenmiş protein tozu olarak da mevcuttur.
Denemek için güzel bir Tarif:
Patlamış mısırınızın olduğu torbaya bir çorba kaşığı spirulina tozu ekleyin ve karıştırın. Maksimum lezzet için sarımsak tozu ekleyin ve tekrar karıştırın.
Dikkat:
Bölgenizdeki gölden rastgele algler almayın, çünkü yenilmeyen türleri kazara yemeniz sağlığınızı tehlikeye sokabilir!
Dipnotlar:
Spirulina: 18 farklı aminoasit, 94 mineral, 2000’den fazla enzim,Omega3,6,9 yağ asitleri, kompleks vitaminler, antioksidanlar, pigmentler ve birçok biyoaktif maddenin ısıl işlem görmemiş doğal ve bitkisel deposudur.
Tiamin: Arıtılmamış taneler, baklagiller ve karaciğerinde bulunan B kompleksinin bir vitamini olup, bunun bir önemi beriberidir. Tiyazol ve pirimidin sülfür içeren bir türevidir.
Riboflavin: Metabolik enerji üretimi için gerekli olan B kompleksinin sarı bir vitamini. Birçok gıdada, özellikle süt, karaciğer, yumurta ve yeşil sebzelerde bulunur ve ayrıca bağırsak florası ile sentezlenir.
Nikotinamide: C6H6N2O: nikotinik asidin amidi, kompleks B vitamini bileşeni. Et, karaciğer, balık eti, buğday ve yumurtada bulunur. Pellagra hastalığını önlemede ve tedavide kullanılır. nicotinicacidamide ile ayni anlama gelir
Piridoksin: Özellikle tahıllarda, karaciğer yağlarında ve mayada bulunan ve doymamış yağ asitlerinin metabolizmasında önemli olan renksiz, zayıf bazik bir katıdır.
Makülerdejenerasyon: Sarı nokta hastalığı Herpes: Uçuk, kabarcıklı deri iltihabı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.