Wolff Parkinson White Sendromu Nedir, Belirtileri, Anestezi ve Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Wolff Parkinson White Sendromu Nedir, Belirtileri, Anestezi ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.425 kez görüntülendi

Wolff Parkinson White Sendromu Nedir, Belirtileri, Anestezi ve Tedavisi

Wolff-Parkinson-White sendromu kalbin elektrik sisteminin anormallik gösterdiği bir aritmi yani düzensiz kalp ritmi türüdür.

Bu sendrom, elektrokardiyogram’da (Wolff-Parkinson-Beyaz modeli) belirli bir patern oluşturur ve supraventriküler taşikardi (SVT) veya atriyal fibrilasyon gibi hızlı kalp atışı ile gider.

Wolff-Parkinson-White sendromu, tedavi edilebilir tıbbi bir durumdur.

Wolff-Parkinson-White sendromu kimlerde sıktır ?

Wolf-Parkinson-White sendromu her yaştan insanı etkileyebilir, ancak genellikle çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde teşhis edilir.

Nadir durumlar dışında, Wolff-Parkinson-White sendromu kalıtsal bir durum değildir.

Wolff-Parkinson-White sendromuna neden olan şey nedir ?

Kalbin, vücudun geri kalan kısmına kan pompalanması için gerekli olan dahili elektrik “kablolaması” vardır. Bazı insanlarda anormal ekstra “tel” bulunur. Kabaca tel dediğimiz bu şey aslında fazladan otonom elektriksel sinyal üreten bir “aksesuar yolak”tır.

Bu ek bağlantı, kalbin hızlı bir şekilde atmasına neden olan kısa devreye neden olabilir. Bu, supraventriküler taşikardi veya SVT olarak adlandırılan hızlı ritimlere ve anormal elektrokardiyogram (EKG) testine neden olur.

Bu arada şunu da belirtmekte fayda var, SVT, Wolff-Parkinson-White sendromu olmayan diğer kalp rahatsızlıklarından da kaynaklanabilir.

Wolff-Parkinson-White sendromunun bulgu ve belirtileri nelerdir ?

Wolff-Parkinson-White sendromundan etkilenen bireylerde çarpıntı, hızlı kalp atışı, nefes darlığı ve bilinç kaybı  olabilir.

Çoğunlukla, bu semptomlar aniden ortaya çıkar ve uyarı işaretleri yoktur.

Genellikle dramatik tetikleyiciler yoktur, ancak kafein, alkol ve egzersiz belirtilerin başlamasına neden olabilir.

Wolff-Parkinson-White sendromunun potansiyel komplikasyonları nelerdir ?

Wolff-Parkinson-White, hızlı kalp atışı ile belirgin semptomlara neden olabilir. Bu hızlı kalp atımı birkaç dakika ila birkaç saat arasında, bazı ender durumlarda ise günler ila haftalarca sürebilir.

Wolff-Parkinson-White sendromunun en ciddi komplikasyonu ani ölümdür, bu nadirdir ve yılda yaklaşık % 0.25 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

Wolff-Parkinson-White sendromunun kısa devresi atriyal fibrilasyonu, ve çok daha nadiren ventriküler fibrilasyonu indükleyebilir. Ventriküler fibrilasyon derhal tedavi edilmezse ani ölüme neden olan çok tehlikeli bir aritmi türüdür.

Wolff-Parkinson-White sendromu nasıl teşhis edilir ?

EKG’de bulunan spesifik WPW paterninin, SVT veya atriyal fibrilasyon gibi hızlı kalp atışı ile birlikte olması Wolff-Parkinson-White sendromu tanısı koymaya yeterlidir.

WPW paterni, kısa PR aralığı ve bir delta dalgası ile karakterizedir.

Hızlı kalp atağı genellikle supraventriküler taşikardi veya SVT’den oluşur. Unutulmamalıdır ki  SVT varlığı, atrial çarpıntı veya AV nodal reentrant taşikardi (AVNRT) gibi Wolff-Parkinson-White sendromuyla ilgili olmayan diğer yaygın formlardan da kaynaklanabilir.

Wolff-Parkinson-White sendromunun tedavisi nedir ?

Wolff-Parkinson-White sendromunun tedavisi için bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur. Herhangi bir semptomu olmayan kişilerin çoğunda bir tedaviye gerek yoktur.

Bununla birlikte, hızlı kalp atış hızı epizodu ile şüpheli semptomlar ortaya çıkarsa kalp elektrofizyolojisi çalışması yapılması önerilir.

Kalp elektrofizyolojisi çalışması, minimal invaziv cerrahi bir işlemdir ve bacaklardaki damarlardan girilen özel teller ile kalpteki elektriksel aktivite ölçülür.

Bu işlem sırasında bağlantı tespit edilebilir ve önemlisi yok edilebilir veya ablasyon yapılabilir. Ekstra bağlantının başarıyla ablasyonu, ani ölüm riski de dahil olmak üzere Wolff-Parkinson-White sendromunun tüm semptomlarını kalıcı olarak tedavi edebilir.

Hızlı nabız ataklarının sıklığını azaltmak için medikal tedavide ilaçlar reçete edilebilir.

Genel anestezi altında cerrahi uygulanacak olan Wolff-Parkinson-White sendromlu hastaların anestezi yönetiminde sugamadeks kullanımının daha güvenli olduğunu iddia eden çalışmalar vardır.

Wolff-Parkinson-White sendromunun prognozu nasıldır ?

Wolff-Parkinson-White sendromunun prognozu mükemmeldir.

Genel olarak, Wolff-Parkinson-White sendromunun elektrokardiyografi bulgularına sahip birçok insan çoğu zaman herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymayabilir.

Wolff-Parkinson-White sendromu önlenebilir mi ?

Wolff-Parkinson-White sendromu önlenemez.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.